NázorRecenzeWorld of Tanks

Progetto mod. 46 jako další tank týdne

Každý týden nám WG naservíruje jeden prémiový tank “týdne” v několika balíčcích. Nyní je to italské Progetto mod. 46.

Je tomu už dva roky, co bylo vozidlo přidáno do hry, přitom je na serveru a hlavně v šarvátkách hodně vidět a jeho obliba stále stoupá. Momentálně se jedná určitě o jeden z nejlepších středních tanků na tieru VIII. Pojďme se podívat na jeho klady a zápory.

Historie

“Pojetí konstrukčního návrhu, vyvinutého na žádost generála Francesca Rossiho, který věřil, že v nové válce budou efektivní pouze lehká vozidla s váhou do 35 tun. Taková inovativní konstrukce nebyla schválena a vývoj byl přerušen, když se Itálie připojila k projektu standardního tanku.” toliko Tankpedie

Tento tank nikdy neexistoval a to ani v plánech, neexistovaly v době, kdy byl údajně vyroben. Stručně řečeno, tento tank je výmysl Wargamingu. To je napsáno přímo na WG wiki, tedy volně přeloženo.

Tady nemám k historii co dodat, možná jen to, že Kayi4ek stál u zrodu tohoto zásobníku. Kdyby vám jméno nic neříkalo, byl to náš Community manager, po němž nastoupila Sstyx.

Ve hře

Jedná se tedy o střední tank na tieru VIII, který byl přidán do hry v aktualizaci 1.0. Tank je vybaven 90 mm dělem se zásobníkem na 3 náboje. Zásobník má tu vlastnost, že je po výstřelu stále nabíjen. Tuto vlastnost mají všechny italské tanky na úrovni VIII – X. Ve hře nejsou přímo stroje, s nimiž by se mohli Italové vyloženě srovnávat. Na WG wiki nám tank řadí někam mezi Lorr 40t a T-44-100. Osobně myslím, že T-44-100 má s tímto vozidlem pramálo společného a Lorrka je přeci jen o něčem jiném. Zvolil jsem tedy dva italské hřebce, Progetto a Pantera, dále pak český zásobník T 27, cože je myšleno jako zrcadlo recenze naší škodovky a nakonec zástupce ze zemí galského kohouta, výše jmenovaný Lorr 40t.

Podíváme se nejdříve na dělo. Italská provenience je osazena 90 mm dělem se slušnou průbojností 212 mm kolmého pancíře, Francouz tady kraluje s 232 mm, naše Škodovka pokulhává “pouze” ze 202 mm, ale i s tím se dá hrát. Speciální munice je podobně odstupňovaná, kdy nejvyšší je opět na Lorr a nejnižší na T 27. Ruská T-44-100 zmiňovaná WG má pouze 190 mm na základu, to jen tak mimochodem.

DPM je měřeno na jednotlivou střelbu, pokud vezmeme “redukované” DPM na klip dostaneme se na cca 1400 (12/9/8 s nabití jednotlivých nábojů + 4 sekundy na vyprázdnění zásobníku). Pokud tedy budeme hrát jako zásobník, bude mít progetto nejhorší hodnoty ze všech vozidel. Zásobníky ho ustřílejí. I když s lorrkou si nejsem jistý, ta by měla problém. Škodovka by si špagetu dala k snídani. Dokonce je to ozkoušeno. Tady komentář z článku o T 27. Výše zmíněné platí i pro druhého Itala, který však má ještě trochu hendikep v času nabití mezi náboji, a to +0,5 vteřiny, ale má malinko rychlejší nabíjení celého zásobníku.

Popojedeme. A to k přesnosti děla a jeho dalším vlastnostem. Tady progetto strčí hravě do kapsy všechny soupeře. A to od času zaměření přes přesnost a rozmíření za pohybu až k depresi děla. Jen to rozmíření po střelbě je horší. V této kategorii nemá konkurenci, i když zlehka se na něj dotahuje právě naše Škodovka. Lorrka však ztrácí, hlavně díky času zamíření, lehce přes 2,5 vteřiny. A to už může být dost znát.

Mobilita po palebné síle jedena z důležitých vlastností pro střední tanky. Motor o výkonu více jak 600 koní dá tanku dostatečnou sílu pro dosažení rychlosti 55 km/h. I když jeho soukmenovec ve výzkumném stromě má o 5 km/h vyšší maximum, je hrozně podkopán odpory terénu. Vlastně všechna vozidla jsou zaříznuta právě těmito hodnotami. i přes vysoké měrné výkony jsou prostě líné. WG dalo mod. 46 obrovský boost a tímto z něj dělá částečně OP tank. Ani B-C Bourrasque nemá takovéto hodnoty.

Rychlosti otáčení nejsou již tak dobré, zde se řadí spíše mezi průměrné, ale jsou dostatečně vysoké pro pohodlné objíždění vozidel, při “roztáčení”. Nemůže být přeci ve všem výborný.

Pancíř středních tanků nepatří mezi největší ve hře. Přesto se na 8. úrovni najdou stroje, které mají celkem slušně obrněný podvozek, například Chimera nebo T54 mod.1 s hodnotami přes 100 mm nebo věž – všechny tanky z rodiny Centurionů. Ovšem proggeto nepatří ani do ruské větve a ani do britské. Doktrína, podle které měl být zkonstruován, je založena na rychlosti s minimem pancíře. Pravdou je, že mantlet děla oválného tvaru je schopen čas od času něco odrazit, ale je to spíš výjimka než pravidlo. Tady v tomto směru jsou si všechny tanky z porovnání velice podobné. Trochu vybočuje Panthera se sklopeným mantletem o síle 120 mm a škodovka se 100 mm ve velmi dobrém kopulovitém tvaru věže.

Dohled a maskování zvyšují nebo naopak snižují bojovou hodnotu tanku, hlavně v případě, kdy neoplývá pancířem nebo jinými vlastnostmi. Dohled je zde slušných 390 metrů, je to opět nejvíce z vybraných strojů. Dalším vybavením a perky posádky se dá zvětšit a to až na hodně slušných 469 metrů – a bez směrnic. Ostatní ho budou dohánět stěží. Maskování v případě progetta je “pouze” necelých 12%. Ostatní mají o pár procent více, tady vede Lorr. 40t o 1,5 procentního bodu. Číslo to není vysoké, ale jde to.

Závěrečné hodnocení vozidla

Již na začátku jsem zmínil vysokou oblíbenost tanku Progetto M36 Mod. 46, je to dáno jeho vlastnostmi. Pohyblivé se zajímavou mechanikou nabíjení se slušným dohledem. Právě jeho styl nabíjení dovoluje tento tank hrát jako klasický klip nebo “jednoranný” klasický tank. Kombinací obou stylů lze dosáhnout výhod v bitvě a reagovat lépe na vývoj hry než s klasickými zásobníky, tanky se standardním stylem nabíjení. Slabinou je pancíř, prakticky jakýkoli tank s penetrací 80 mm a výše má téměř 100% jistotu, že vás prostřelí, jen občas pomůže mantlet děla nebo silnější části pancíře.

Panthera je sice na první pohled pohyblivější, avšak celkově je to o něco málo horší stroj. Lorr má jistě své přednosti, hlavně velikost zásobníku. Bohužel ho sráží vlastnosti děla. Škodovka je zajímavá, smůla pro ní je nastavení odporů terénu. Na druhou stranu se může Progettu postavit tváří v tvář, ale musíte doufat že za řídícími pákami Itala je někdo, jež neumí využít potenciálu dobíjení. Proggeto se může směle postavit prakticky jakémukoli střednímu tanku a s velkou pravděpodobností vyhrát. Opět ale jen za předpokladu, že si vše dobře spočítáte.

Jednu věc jsem ještě nezmínil a to je možnost namontovat na italské zásobníky hydraulický nabiják, ale to asi již většina z vás ví. A vlastně se ten tank dá vystihnout dvěma slovy, téměř perfektní.

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments