OstatníWorld of Tanks

Druhý díl statistik serverů

Kolegové z WoTExpress pokračují ve sběru a zveřejňování statistik serverů a tak vám přináším volný překlad jejich dalších tabulek s komentářem.

Tentokrát se zaměřili na podrobnou statistiku oblíbenosti jednotlivých tříd techniky, rozdělených podle tierů a podle serverů.

SPG a rychle dál

Dělostřelectvo prozatím stále zůstává součástí hry a pokud se musím zabývat nepříjemnostmi, vezmu je jako první, ať to máme rychle za sebou 🙂

V tabulce je vlevo podle tieru “самоходная артиллерия“, neboli samohybné dělostřelectvo a následně percentuální zastoupení v oblibě u hráčů. Údaj v pravém, zeleně zvýrazněném sloupci “срдн” – zkrácené slovo “средний”, Česky “střední”, je průměrná hodnota všech serverů pro snadnější srovnání. U nás a v RU regionu jsou artyny populárnější než v Americe a Asii, více obliby získávají u hráčů nižších tierů, než vyšších a celkově je to preferovaná technika přibližně každého desátého hráče. Pokud bych se teď pustil do rozboru toho, co způsobí těm zbývajícím devíti, znovu by vypukla bouřlivá diskuse, takže raději přejdeme k další tabulce. 🙂

Lehké a střední tanky

V té se nachází statistika oblíbenosti lehkých a středních tanků a opět tu nacházíme rozdíly jak mezi tiery, tak mezi regiony. Podle tieru je vidět, že nejhranější lehké tanky jsou ty na nižších úrovních. Na 4.tieru má lehký tank relativně dost linií, které pokračují jinou třídou vozidel, takže se není čemu divit, že tam najdeme velmi vysoká čísla. Na ubývající oblibě, se zvyšující se úrovní, se jistě podepisuje specifický styl hry, který je ke slušnému hraní lehkých tanků potřeba a nemusí vyhovovat každému, a samozřejmě po posledním reworku této techniky i to, že z nich Wargaming vyrobil jen pohyblivější a neobrněné tanky střední. Což mě osobně jako fanouška lehkých tanků dost mrzí a po hrách s Chafee mezi “desítkami” se mi asi bude stýskat pořád. Stran regionů jsou lehké tanky nejoblíbenější na ASIA serveru a hned za nimi jsme my na EU s tím, že na nejvyšší úrovni jsme jediní, kteří se v oblibě dostali přes 2%.

U středních tanků je situace složitější a na první pohled není vidět žádná pravidelnost, čísla kolísají. Je ovšem potřeba si uvědomit, jaké stroje se na jednotlivých úrovních nacházejí. Tier 4 znamená pro naprostou většinu tanků ještě velmi nepřesná děla s dlouhým zaměřováním, ovšem situace se dramaticky mění na na pětkách a čtyřkách, kde najdeme nejpopulárnější a ikonické střední tanky jako Cromwell, T-34, Shermany – tedy stroje, které už dokážou hrát plnohodnotnou roli středních tanků v bitvě a nabízí spoustu možností, jak se zabavit. Už mají relativně slušná děla, některé trochu pancíře, většina obstojnou mobilitu. Pak ovšem v popularitě nastává opět skok dolů, na sedmém a osmém tieru – a podle mě je to opět skladbou strojů. Velké množství sedmiček a osmiček je hratelných o něco hůře, než předchozí úrovně, potkávají obtížnější a lepší soupeře a podle mě právě tyto dva tiery jsou “prubířským kamenem” hráče středních tanků. I tady samozřejmě najdeme skvosty, bohužel ale často jen v premiovém obsahu hry. U středních tanků podle regionu jednoznačně vede Amerika, překvapením pro mě je, že dost malou popularitu si získaly na RU serveru, vzhledem k vlastnostem ruských střeďáků.

Těžké tanky a stíhače

O těžkých tancích na nejnižších tierech snad ani nemá cenu se bavit, takže začneme rovnou na šestém. Tady máme první stroje, které jdou opravdu jako těžké tanky používat, takže se není čemu divit, že právě od této úrovně jejich popularita stoupá. Velmi vysoká čísla jsou pro mě vcelku překvapivá, neřekl bych, že těžkých tanků potkávám až tolik. Na druhou stranu asi nepamatuji, kdy naposledy jsem zažil bitvu bez této třídy, takže něco na tom asi bude. Stran regionů nejmenší oblibu mají u nás na EU serveru.

Samotného mě zajímalo odkud pochází zkratka “PT-SAU”, kterou se v RU regionu označují stíhače tanků. Stačila chvilka pátrání a dozvěděl jsem se, že celým názvem jsou označovány jako “противотанковая самоходная артиллерийская установка”, foneticky pro ty kteří cyrilici neovládají “protivotankovaja samochodnaja artilerijskaja ustanovka” volně přeloženo “protitankový samohybný nosič dělostřelectva” – tedy něco jako německý WaffenTräger.

Tato třída si drží oblibu v podstatě stabilně, napříč regiony a úrovněmi, přesto někde vyniká. Předně je to na 8. tieru, kde se nacházejí premiové stroje jako Skorpion G a SU-130PM, u nichž je to dáno jejich parametry a vylepšenými výdělky a zkušenostmi, ale i některé nepremiové stroje na tomto tieru stojí za pozornost. Druhým nejoblíbenějším na úrovní pro fanoušky stíhačů je tier nejvyšší, desátý, Stačí zmínit “hvězdu smrti” “shitbarn” nebo JgPz E100 “prase” a je jasné proč. Prostě velká děla, která páchají velké škody a mají solidní průbojnost je to, co hodně hráčů chce. Stran regionů si nejvyšší oblibu našli stíhače na ruských serverech, u nás vedou pouze na osmičkách – možná právě kvůli kupní síle evropských hráčů.


První díl statistik zde.
Dokážete vyčíst z tabulek víc? Myslíte, že něco jako “národní povaha” má vliv na oblíbenost různých tříd techniky v různých regionech? Jak moc ovlivňuje podle vás tabulky různá ochota do hry investovat v různých regionech? Jaké jsou vaše oblíbené tiery, třídy techniky nebo konkrétní stroje? Dejte nám vědět v diskusi pod článkem.

Zdroj:
0 0 votes
Article Rating
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments