World of Tanks

Wargaming nevaroval zaměstnance v Minsku o uzavření kanceláře

Před pár dny jsme psali, že Wargaming odchází z Ruska a Běloruska. Nyní se na veřejnost dostaly další související informace.

Wargaming, tvůrce World of Tanks, World of Warplanes a World of Warships, oznámil uzavření své kanceláře v Minsku na začátku dubna. Většina zaměstnanců se o tomto rozhodnutí společnosti dověděla ve stejný den, kdy toto bylo oznámeno veřejně. 

Minský tým hlásil, že byl v „šoku“ , protože něco podobného nikdo nečekal. Zaměstnanci obdrželi podepsaný dopis od Viktora Kislyho, totožný s oznámením zveřejněným na webových stránkách společnosti, oznamující rozhodnutí uzavřít kancelář s tím, že vedoucí týmů budou brzy kontaktovat své podřízené ohledně toho, co bude dál.

Uzavření kanceláře bude podle stejného zdroje trvat  čtyři měsíce a proběhne zcela v souladu se zákonem. Zaměstnancům budou nabídnuty dvě možnosti: přemístění nebo propuštění. Přemístění bude nabídnuto individuálně těm zaměstnancům, které WG vyhodnotí jako potřebné.  Nikde ale nebyly oznámeny žádné informace týkající se kritériích hodnocení. Z toho vyplývá, že zaměstnanci byli v „šoku“. Těm, kterým bude nabídnuta relokace, bude pravděpodobně také nabídnuta pomoc s náklady na víza, lety a ubytování na první měsíc plus bonus na výdaje. Jde v podstatě o standardní přístup společnosti WG.

Pokud je zaměstnanci nabídnuto propuštění nebo nepřijme nabídku na přemístění, společnost Wargaming bude postupovat v rámci platné legislativy a poskytne náhradu a podporu všem dotčeným tímto rozhodnutím v maximální možné míře.

V roce 2020 se v Minsku nacházelo 2 400 pracovníků, zasvěcené zdroje uvedly, že je pravděpodobné, že nejméně 50 % zaměstnanců bude propuštěno.

“Myslím, že propuštěných zaměstnanců bude minimálně 50 %. Ostatní budou přemístěni do Litvy, Polska a Česka. Jejich ochota stěhování je velkou otázkou. Současní běloruští pracovníci jsou ti, kteří ani s IT platem neměli možnost v zahraničí žít pohodlně. Někteří zde mají také silné rodinné vazby. Mnoho z nich bude ale nuceno změnit své rozhodnutí a přestěhují se. Wargaming také zahájil proces uzavírání svého studia v Minsku v Bělorusku. Našim zaměstnancům, kterých se změna dotkne, poskytneme co největší odstupné a podporu. Navzdory významu tohoto rozhodnutí jsme si jako společnost jisti budoucností našeho podnikání a jsme odhodláni dodávat našim hráčům kvalitní hry.”
Prohlásil zaměstnanec Wargamingu

Důvodem tak vysokého počtu propouštění může být několik faktorů, například zaměstnanci, neakceptují přemístění z důvodu rodiny, místa nebo nových podmínek, nebo skutečnost, že společnost Wargaming může znovu najmout IT odborníky potřebné v nové lokalitě, a tím zrychlit a zjednodušit proces stěhování kanceláře.

Jaká je budoucnost vývoje World of Tanks?

Hlavní otázka, která zůstává nezodpovězena, zní: Jak to ovlivní vývoj World of Tanks? Wargaming se zatím musí rozhodnout, zda pokračují ve svém programu Supertest v Rusku, nebo jestli jej plánují přesunout do regionů EU, NA případně ASIE. Od oznámení do Supertestu nevstoupil téměř žádný nový obsah, což znamená, že bychom mohli čelit zpožděním v budoucím vývoji a novém obsahu. Možná i to je důvod, proč se kopírují stroje.

Rejnok1

Starý a nerudný dědek, kterého ale přes to všechno pořád ještě WoT baví. Hraji ho pro zábavu a kvůli kamarádům, kteří jsou nejlepší motivací ke hře.

3 2 votes
Article Rating
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments