Z archivu

Z archivu: Chrysler M-2T / M-4T

Na úvod

Rád bych Vám představil svoji novou série Z archivu, ve které se budu pravidelně věnovat různým tankům nalezeným v archivech, které by se třeba jednoho dne mohli objevit ve hře.

V prvním díle této série si představíme tank Chrysler M-2T, celým názvem Chrysler medium Two-track. Rovněž si představíme jeho čtyřpásovou verzi Chrysler M-4T.

 

Z historie

Jako součást programu Questionmark předložil Chrysler dne 26. března 1953 detroitskému Arsenalu zprávy týkající se koncepčních studií nového čtyřstopého středního tanku a konvenčnější dvoustopé konstrukce, pokud by čtyřstopá myšlenka propadla. Kromě podvozku byly oba návrhy Chrysleru prakticky totožné. Oba měly stejnou věž se vnějším průměrem 136 palců (3,45 metru) a byla namontována na 93 palcový (2,36 metrový) prstenec věže. Tank byl konstruován pro čtyřčlenou posádku, přičemž by celá seděla ve věži. Pozice řidiče by se však nezávisle otáčela, takže by vždy směřoval dopředu, bez ohledu na orientaci věže. Pancéřová ochrana tanku by byla ekvivalentní jako u Pattona M48 a tank by nesl 105mm dělo T140. Odhadovaná hmotnost obou tanků byla 45 tun.

 

Technické parametry

  • Dělo: 105 mm T140E3
  • Motor: Continental AVDS-1790  –  750 hp
  • Váha: 40.82 tuny
  • Přepočet koní na tunu: 18,37 hp/t
  • Věž: Chrysler Medium
  • Pancíř vany: neznámý
  • Maximální rychlost: neznámá
  • Posádka: 4 členové – velitel (+radista), střelec, řidič, nabíječ

 

Ve hře

Ve World of Tanks již máme jeden tank s podvozkem podobným Chryslerovi M-4T a tím je AE Phase I. Nemáme žádné zprávy o tom, zda by WG mělo v plánu přidat nějaké podobné tanky nebo zda tomuto typu podvozku přidat speciální mechaniku. Za pokus by to však jistě stálo – třeba by se dala sestavit dokonce celá linie?

S trochou fantazie by mohl být Chrysler M-2T jako osmička, Chrylser M-4T jako prémiová osmička, AE Phase I jako devítka a AE Phase II jako desítka. Pokud si říkáte, co je zač AE Phase II, tak o ní ještě v budoucnu bude řeč 😉

 

Chrysler M-4T jako prémiový střední tank 8. tieru

Teď ale upustíme od fantazie a přejdeme k reálnějšímu scénáři – tedy kdyby se WG rozhodlo Chryslera M-4T do hry přidat jako prémiovou osmičku. Schválně píšu M-4T a nikoliv M-2T, jelikož čtyřpásová varianta vypadá lákavěji a jako prémiák by tak rozhodně lákala víc lidí ke koupi. Mohla by navíc mít track mechaniku jako mají Yoh tanky.

Chrysler M-4T by byl pancéřovaný střední tank, který bych osobně přirovnal k ruskému Objectu 274a. Nebyl by příliš hbitý, za to by mohl svým pancířem alespoň částečně vykrývat nepřátelské střely. Jeho věž by měla poměrně solidní pancéřování a dokážu si představit, že kdyby schoval spodek své vany, tak by mohl být v takové pozici z dálky celkem odolný. Samozřejmě tank má na věži weak-spot v podobě velitelské kopule, která by zároveň dávala nepřátelům možnost tank v hull-downu poškodit. Osobně si myslím, že je to dobře, neboť by podle mě střední tanky neměli mít zcela neprůbojnou věž.

 

Co se palebné síly toho tanku týče, tank disponuje 105mm dělem T140E3, stejné dělo má ve hře M54 Renegade. Díky tomu můžeme určit přesné statistiky tohoto děla. Pokud by se WG tedy nerozhodlo vrtat do historie a měnit děla, palebná síla tanku by vypadala následovně:

  • Poškození: 360/360/440 HP
  • Průbojnost: 226/255/53 mm
  • Rychlost palby: 5,88 ran/min
  • Poškození za minutu: 2 117 HP/min
  • Čas zaměření: 2,50 s
  • Přesnost: 0,38 m
  • Kapacita munice: 42 ks

Nutno však dodat, že některé vlastnosti jako rychlost palby nebo kapacita munice jsou ovlivněny i konkrétním tankem nebo věží. Neznamená to tedy, že tank by musel mít stejné DPM jako Renegade. Poškození a průbojnost je však neměnná.

 

Další vlastnosti tanku jako je výdrž, dohled, maskování apod. si nedovedu odhadovat. Wargaming totiž spoustu vlastností přizpůsobuje tak, aby byl tank nějakým způsobem balancovaný.

 

Na závěr

A co si o tomto tanku myslíte Vy? Chtěli byste, aby se přímo tento tank anebo něco podobného ve hře někdy objevilo?

Případně samozřejmě budu rád i za zpětnou vazbu k této sérii – zda se vám líbí či ne, o čem bych se třeba měl příště více rozepsat atd.

MajBoss

Milovník těžkých tanků, velkých ráží a solidního pancíře.

5 2 votes
Article Rating
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments