World of Tanks

Probíhá soud s výrobci cheatů

Uvidíme, jaký bude konečný verdikt.

O kauze jsme už psali v jejím počátku v tomto článku. Nyní se celá záležitost dostala až před soud a v té souvislosti i do veřejných médií. A podle všeho chce Rusko vytvořit precedens, velmi odstrašující exemplární případ. Tomu alespoň nasvědčuje výše vyčíslené škody, již měl Andrej Kirsanov z Jekatěrinburgu způsobit společnosti WarGaming tím, že na svém webu několik let prodával balíčky s boty a cheatovacími programy.

Žaloba mluví o 670 milionech ruských rublů, což v přepočtu dělá přibližně 202,5 mil. Kč/něco přes 8 mil. €. A dáváte-li přednost “imperiálním jednotkám”, tak více než 9 mil. dolarů. Případ projednává moskevský soud a Andreje Kirsanova obvinil z vytváření, používání a distribuce škodlivých počítačových programů (část 2 článku 273 trestního zákoníku Ruské federace). Prozatím byl tento zákon použit jen proti hackerům, kteří nabourávali bezpečnostní systémy, kradli hesla, přihlašovací údaje a věnovali se podobným aktivitám. Hackeři v minulosti odcházeli od soudu pouze s podmínkami a pokutami.

Obžalovaný v počátku procesu přiznal svou vinu a projevil lítost nad tím, co způsobil, záhy však své přiznání odvolal. A vinu popírá i nyní. Svůj podíl na tom mohla mít právě výše odhadnuté škody, která napovídá, že teď by se o “podmínku” jednat nemuselo, a případná finanční náhrada způsobené škody by byla doživotně likvidační. Myslím, že si z prodeje svého “zboží” na něco takového neušetřil. Navíc se k tomu připojuje mínění některých vyšetřovatelů, že tentokrát by se mělo postupovat podle jiných, přísnějších zákonů, a zahrnout do obžaloby i obvinění z podvodu a krádeže.

Boti a bany

Odhad výše škody byl založen na vyjádření WarGamingu, že někteří uživatelé kvůli masivnímu používání botů a zakázaných modifikací ztrácejí zájem o hru, a tím společnost přichází o jejich platby. Jen v minulém roce WG údajně zabanovalo na 10.000 účtů na všech serverech World of Tanks za používání botů. Další škody způsobují známé cheaty a jejich balíčky.

Pokud vás zajímá, kolik si Andrej za své podvodnické programy účtoval, bylo to od 25 do 2200 rublů, podle rozsahu a počtu dní nebo bitev, na které si budoucí podfukář programy kupoval.

Obzvláště v naší hráčské komunitě je přitom WarGaming vyhlášený svým velmi vlažným přístupem k trestání podvodníků. Snad každý, kdo se o problematiku zajímá, by mohl vyprávět mnoho podložených a dokumentovaných historek o chování našich CM či o reakcích herní podpory. Každá z nich vypovídá o tom, že cheateři a podvodníci všeho druhu jsou pro WG “chráněná zvířátka” a potrestat a umlčet by měli toho, který na cheaty upozorňuje a chce situaci napravit. Nevím, jestli mám být teď přehnaně optimistický a doufat, že se situace konečně začne obracet k lepšímu… Případ budeme dál sledovat a o jeho výsledku vás budeme informovat.

Zdroj:
0 0 votes
Article Rating
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments