HistorieWorld of Tanks

Náhled do historie: japonské tanky – Type 94 Te-Ke

Vítejte u dalšího dílu z historie japonských tanků.

Type 94 Te-Ke se řadí do skupiny tančíků v angličtině se tančíky označují “tankette”. Te-Ke je zkratka Tokušu Ken-inša = speciální traktor. Type 94 byl vyvíjen na základě tančíku Type 92 Jyu-Sokosha. Díky požadavku japonské pěchoty na vývoj podobného tanku/tančíku. Toto vozidlo zastávalo funkci průzkumného vozidla, jako podpora pro pro pěchotu a vozidla přepravující vojenský materiál. Pro přepravu vojenského materiálu byl tančík vybaven muničním přívěsem.

Ve 30. letech byly tančíky po celém světě poměrně rozšířené a vyrábělo je mnoho států. Pro mnohé tančíky sloužil jako základ britský tančík Carden-Loyd Mk. VI. Jinak tomu nebylo ani v Japonsku. Type 92 i 94 byly vyvíjeny na základě tohoto tančíku. Pro zajímavost u nás byl vyráběn, na základě britského tanku, Tančík vz.33. 

Zdroj: http://mrafalsk.byethost9.com/type94/type94_en.htm?i=1

Vývoj probíhal od roku 1932 a první prototyp byl postaven až v 1934 firmou Hino Motors. Korba tanku byla vyrobena z nýtovaných a svařovaných plech. Motor byl umístěn v přední části tanku. Po úspěšných zkouškách byl stroj roku 1935 zařazen do výzbroje a jeho výroba trvala až do roku 1937. Pro připomenutí: v případě nýtovaných plechů, kdy byl zasažen tank a nedošlo k jeho probití, plech se rozvibroval, nýty se poškodily, velké rychlosti létaly uvnitř tanku a došlo, ke zranění nebo smrti posádky tanku. Proto se v později přecházelo na svařované plechy/pancéřové pláty, aby se zamezilo zbytečnému zranění posádky.

 

První vyrobené stroje byly osazeny jedním kulometem Type 91 ráže 6,5 mm. Pozdější vozidla byla vyzbrojena kulometem Type 92 ráže 7,7 mm. Podvozek byl stejný jako u Typu 92, který měl 4 pojezdová kola.

Zdroj:https://www.deviantart.com/futurewgworker/art/Type-94-Te-Ke-japanese-light-tank-drawings-657320067

Type 94 Te-Ke byl nejvíce vyráběný tank v Japonsku za 2. světové války. Jeho celková produkce byla 823 kusů. Výroba probíhala v době, kdy už koncept tančíků byl zastaralý, protože tento typ strojů byl levný na výrobu (pro příklad jeho výroba stála 50 tis. yenů a to byla poloviční cena jednoho středního tanku Type 98). Byl také vhodný do Mandžuska, kde byly rozsáhlé území, kde nebyly silnice ani žádné jiné zpevněné cesty. Později byl nahrazen strojem Type 97 Te-ke.

Někteří z vás jistě zaznamenal fotku, kdy na americkém Shermanu je další tank. Jedná se právě o tančík Type 94, který byl odvezen jako kořistní tank. Fotografie byla pořízena na Marshallových ostrovech (Pacific) konkrétně na ostrově Kwajaleinu. 

Zdroj: https://ww1939-1946.blogspot.com/2014/05/blog-post_16.html

Technické parametry:

Posádka: velitel a řidič
Výzbroj: kulomet Type 92 ráže 7,7 mm
Pancéřování: 8 až 12 mm
Pohon: benzínový 4válcový vzduchem chlazený motor  Mitsubishi Franklin, 32 koní
Hmotnost: 3,42 tuny
Rychlost: 40 km/h, dojezd 200 km

Prisma

Dlouholetý hráč WoT, blázen do historie, a tak vůbec do všeho :)

5 2 votes
Article Rating
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments