OstatníWorld of Tanks

Není trest jako trest

Je slovní útok ve hře trestán stejně jako na oficiálním WG fóru nebo Discordu?

Možná jste zaregistrovali, že nedávno byl oznámen vznik dalšího oficiálního kanálu Wargamingu – Discord pro CZ/SK komunitu. Přihlásil jsem se tam a zatímco jsem se rozkoukával a četl příspěvky uživatelů, všiml jsem si, že zde probíhala velmi čilá diskuze ohledně způsobu vyjadřování a komunikace některých uživatelů. Dokonce se po chvíli ukázalo, že jeden z nich byl potrestán. Dostal BAN za to, že oslovil (pingnul) CM a zároveň vyjádřil pochybnosti o jejích schopnostech vykonávat tuto pozici.

Ne, nechci psát o tom, jestli je to správný člověk na svém místě, to sem vůbec nepatří. Vůbec nechci psát o ní. Jen se mi vybavila jistá souvislost. Nejen na nové platformě, ale také na oficiálním fóru dochází k trestání hráčů za věci, které z mého pohledu trestány být nemusí. Ano, je to můj čistě subjektivní pohled, ale právě proto o tom píši. Samotnému se mi to stalo. Ale ani o tom nechci tak úplně psát. Jen jsem si zde uvědomil, že není trest jako trest.

Pokud člověk přispívá do diskusí a použije v afektu vulgární výrazy, měl by nést následky a trest si zaslouží. Pokud někoho budu urážet, zasloužím si trest. Trestem je omezení přístupu na komunikační platformu na určitou dobu.

Seznam sankcí je zkopírovaný z Pravidel fóra:

    1. sankce (+1 varování/ warning point): 1 denní ban– 1 den zákaz psát na Wargaming.net fórum z vašeho účtu
    2. 2sankce (+1 varování/ warning point):14 denní ban– 14 dní zákazu psát na Wargaming.net fórum z vašeho účtu
    3. sankce (+1 varování/ warning point):1 měsíc ban – 1 měsíc zákaz psát na Wargaming.net fórum z vašeho účtu
    4. sankce (+1 varování/ warning point):1-letý ban– 1 rok zákazu psát na Wargaming.net fórum z vašeho účtu (v extrémních případech permanentní ban)

Jde jen o rovnost trestů ve hře a na komunikačních platformách. Myslím, že je každému jasné, že je třeba dodržovat při jakékoli činnosti určitá pravidla. Bez nich prostě svět nebude fungovat. Nicméně je také nutno přesně stanovit tento systém a v rámci jedné společnosti dodržovat. Takže pokud budu někoho hrubě urážet a vyhrožovat, dostanu trest. V tomto případě jde o hrubé porušení pravidel a trest může být přísnější než jen jeden bod, takže třeba zamezení přístupu na fórum na čtrnáct dní. Za mě naprosto v pořádku.

Ovšem problém nastává, pokud se stejná situace opakuje ve hře samotné. Rozumím tomu, že ne vždy se hra vyvíjí dle našich předpokladů, pak jsme každý frustrovaný, ale abych nadával někomu, kdo mě poškodí, je podle mě za přípustnou hranicí. Hra je podle PEGI přístupná od 7 let. Takže hru mohou oficiálně hrát děti. Umí si někdo z Vás představit, že má dítě, kterému někdo bude vyhrožovat, že si ho najde, posílat ho do plynu a podobně?

 

Asi nebudu sám, komu se stalo, že mu po bitvě přišla zpráva od někoho, koho ve hře zabil, poškodil, nasvítil a podobně. Stalo se mi to před pár dny. Bylo mi vyhrožováno do garáže od jednoho hráče, který mně nejprve vulgárně nadával a následně dokonce poslal do plynu. Ano, i takoví hráči jsou v naší komunitě.

Poslal jsem zprávu na podporu, přišla mi automatická odpověď, že tyto věci řeší ve hře automaticky systém stížností. Nenechal jsem se odbýt a znovu otevřel incident. Přišla mi odpověď, že děkují, celou věc prošetřili a dotyčný hráč bude potrestán.  Tak jsem se podíval na jeho účet, kdy měl poslední hru. Říkám fajn, uvidíme. Druhý den se opět podívám na jeho účet, neuběhlo ani 24 hodin a má další hru. Takže jak byl vlastně potrestán?

Zakázali mu psát do společného chatu? Nemůže si psát s hráči? Když tak nad tím přemýšlím, co je to za trest? Pokud hraje v klanu, tak má nějaký komunikační kanál Discord, Teamspeak nebo nějaký jiný. Pokud hraje sám, stejně může hrát a číst chat. Opravdu je za urážky tohoto ražení odpovídající trest zákaz chatu?

Ještě se vrátím k automatickému systému trestů.  Ano, má svůj význam, pokud někdo poškozuje spojence. Aha, moment, poškozování spojenců bylo v bitvách vypnuto, ne? Jak že tedy ten systém vlastně funguje? Reaguje na stížnosti hráčů. Ok, vytáhnu tedy dělostřelectvo a dočkám se toho, že mě budou reportovat hráči mého týmu. Už několikrát jsem četl, že i spojenci posílají reporty na arty, prostě jen proto, že je nemají rádi. Ale to je opět jiná kapitola. Proč ve firmě, která je velká jako WG, nemůže být i někdo, kdo by se věnoval trestům ve hře, aby opravdu byl potrestán ten, kdo jiným brání hrát? Proč musí porušovat pravidla několikrát než bude potrestán?

Myslím, že tady přesně dochází k té situaci, že není trest jako trest. Ano, je to jen hra, ale právě proto. V reálném životě může za výhrůžky přijít trest spočívající v odnětí svobody až na jeden rok.  Na fóru má člověk zablokovanou možnost psát a ve hře?

Zkuste se, prosím, zamyslet nad tím, jestli je vaše reakce, byť ve chvílích frustrace, adekvátní. Přemýšlejte chvíli, než něco napíšete. Uvědomujete si, kdo může být na druhé straně počítače? Opravdu je nutné mu nadávat a vyhrožovat? Není lepší si dát na chvíli pauzu, vydýchat se a pak v klidu zapnout další hru?

Chtěl bych poděkovat i moderátorům oficiálního fóra za zodpovězení některých otázek k mému zamyšlení.

 

A co si o trestech myslíte vy? Je systém trestů adekvátní a odpovídající? Dostali jste sami někdy trest? Podělte se s námi o své zkušenosti a názory v komentářích.

 

Rejnok1

Starý a nerudný dědek, kterého ale přes to všechno pořád ještě WoT baví. Hraji ho pro zábavu a kvůli kamarádům, kteří jsou nejlepší motivací ke hře.

4.3 3 votes
Article Rating
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments