NázorRecenzeWorld of Tanks

VK 72.01 K, nejlepší těžkotonážní heavyna

Po nerfech Typa 5 Heavy tento stroj defacto nemá konkurenci.

Úvod

Tato německá bestie je přímým konkurentem E-100, kterou lehce předčí a to hlavně díky lepšímu pancíři věže. Stejně jako E-100 má i VK 72.01 K brutální houfnici, s níž dokáže rozdávat rány, které opravdu zabolí. Díky věži vzadu na podvozku je velmi snadný sidescrap, ale ten je limitován weakspoty na obou stranách pod věží, které ale není úplně snadné prostřelit. Tento stroj se herním stylem velice podobá hraní VK 45.02 B z klasického stromu.

Bohužel pro některé je podobně jako Obj.907 či Cheaftain získatelný pouze za klanové války, společně s těmito stroji je toto velice dobrá volba při výběru stroje za kampaň. Momentálně tento supertěžák nemá ve své kategorii konkurenci, hlavně díky nerfu Typa 5 Heavy. A i když se WG rozhodlo přidat kopii VKčka do klasického stromu, tak se jim to nepovedlo. Pz. Kpfw. VII díky špatnému dělu na VK 72.01 K velice ztrácí a je to zbytečná desítka. Dalším německým konkurentem je Maus s dělem od Ferdinanda, který též díky dělu ztrácí. A nakonec ruská síla, která je na tom též bídně díky dělu.

Historie

Vozidlo vyvinuto německou společností Krupp. Tento stroj měl mít lepší dělo a pancíř než VK 70.01 a známý pod přezdívkou m “Failowe” byl poprvé udělován 3000 hráčům během druhé klanové kampaně. Od té doby si prošel značnými změnami k lepšímu, především jeho dělo. Neexistují žádné důkazy o tom, že toto vozidlo není jen redesignovaný tank Löwe. Poté, co se začalo na projektu k tanku Maus, se na tento stroj zapomnělo.

Dělo

Tento tank má, podobně jako většina supertěžáků, alfu 750 DMG. Na základním APčku má velmi bídnou penetraci 246 mm, díky níž zaostává za ostatními těžkotonážníky, ale na goldu má naprosto suverénně nejlepší penetraci – 350 mm. I co se týče DPM, jste na tom o něco málo lépe než ostatní. Nabíjení lze stáhnout až na 14,78 s s nejlepší možnou konfigurací, což je na takovou alfu velice pěkné. S rozptylem děla 0,38 v základu jste na tom o trochu hůře, ale stále lépe jak Type 5 Heavy. Čas zaměření je hrůzostrašný, v základu zaměřujete 2,78 s. Nicméně i s trochu horší přesností se mi zdá dělo u VKčka velice slušné na houfnici a hlavně díky té penetraci zas tolik nestrádáte oproti ostatním. Sklopení děla není dvakrát nejlepší díky umístění věže vzadu, ovšem přesto máte slušných 7°, elevace 17° též není k zahození.

Tank, mobilita

Největším plusem tohoto tanku je v podstatě neprostřelitelná věž (až na pár výjimek), kdy ji lze prostřelit s dobrou penetrací vedle děla. A pak ovšem s velice přesným dělem či s dobrým rng na své straně do malé kopule na vrchu. Co se týče podvozku, tak největší pancíř je na horním plátu, spodní plát je na tom podobně bídně jako u většiny německých těžkých tanků. Dále si musíte dávat pozor na výstupky pod věží, které sice podrží více jak např. kopulky u T28 HTC na bocích, ale též nejsou zrovna dvakrát nejsilnější. Sidescrap lze dělat omezeně právě díky těm výstupkům pod věží. Nejlépe tomuto tanku vyhovuje hra zpoza muldy zakrývající vanu.

Pořádný výkon tomuto “drobečkovi” zajišťuje motor o výkonu 1200 koní, díky němuž dosáhnete úctyhodné maximální rychlosti 33 km/h, což z vás dělá druhý nejrychlejší supertěžký tank. HPček má tento tank 2500, což je v této kategorii podprůměr, a i tak je to docela dost. O pořádnou “jízdu” se postará pětičlenná posádka složená z velitele, radisty, řidiče, střelce a nabíječe. S mnohými nedostatky díky dobrému dělu nemá v podstatě konkurenci a je dle mého jasnou třetí volbou při výběru tanku z kampaně hned za 907 a Chieftainem.

Dohled, kamufláž

S dohledem to není žádná tragédie, dostanete se s dobrou posádkou, žrádlem a vybavením i na 440 m. Kamufláž je ale bídná: 7,14% při stání a 4,57% za pohybu.

Závěr

Tato těžkotonážní bestie je momentálně jediným získatelným těžkým tankem z klanové kampaně a zároveň nejlepším těžkým tankem z této kategorie. Společně s dobře pancéřovanou věží a dobrým dělem zatopí kdejakému jinému těžáku. V městských mapách jste nyní králem. Vyzkoumatelný ekvivalent je sice k dispozici, ale zdaleka nedosahuje kvalit tohoto tanku. 

Zdroj:

EAT_MY_GOLDS

Brutální statpadder M2 Light a malý, líný Youtuber.

0 0 votes
Article Rating
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments