OstatníWorld of Tanks

WT E100 – (ne)možný návrat

Osud stíhače Waffenträger auf E-100. 

Týden Černého trhu s sebou krom úlevy od nemalého množství zlaťáků a kreditů přinesl také opakované spekulace, zda se do hry nevrátí Waffenträger auf E-100 ve zlatém hávu. V tomto článku si zrekapitulujeme jeho dlouhou historii a zkusíme si představit, jak by se tomuto, dodnes proslulému, postrachu dařilo nyní, v současné metě.

Historie, kam až paměť sahá

Waffenträger auf E-100 byl prvně přidán do hry v rámci aktualizace 8.9 s krycím označením „Armored Spearhead“. Do World of Tanks dorazil společně s celou linií papírových německých stíhačů, která začínala strojem Nashorn. Zatímco ostatní tanky z této linie s námi zůstaly až do současnosti, Waffenträger se ohřál jen do aktualizace 9.15, než byl odstraněn.

V listopadu 2013, kdy byl do hry uveden, hráčům naprosto vyrazil dech a šokoval je. Okamžitě obsadil první příčku v kategorii nejvíce nevybalancovaných (rozumějte OP) strojů. Parametry jeho děla s automatickým nabíjením byly přehnané. Waffenträger dokázal za 10 vteřin vysázet 3 360 poškození, což mělo být nejspíše vykompenzováno dobou nabíjení jeho zásobníku. Přebít celý zásobník, tedy šest granátů ráže 12,8 cm, totiž trvalo dlouhých 60 vteřin. Pak se tato bestie opět mohla vrátit do víru bitvy.

A teď ani nemluvě o tom, že tento tank měl navíc zásobníkovou verzi děla z E-100. Konkrétně 4 střely s možností vysolit rovných 3 000 poškození. Přebíjení 3 vteřiny mezi jednotlivými výstřely a 50vteřinové dobíjení celého zásobníku to moc nezachránilo. Hráči měli z WT E-100 těžké osypky… a ono se není čemu divit. Deset vteřin a do garáže se mohl poroučet i Maus, natož jiné tanky.

Jde o učebnicový příklad nevybalancovaného stroje – na jednu stranu s ním bylo možné zlikvidovat prakticky cokoliv s prstem v nose, ale na stranu druhou i samotný Waffenträger byl velice zranitelný. Dělostřelectvo mu nezřídka dalo sbohem jednou ranou a stejná situace nastávala i po zásahu 183mm britským dělem. Tento jeho stav nás přivádí až k aktualizaci 9.2.

V rámci ní došlo k nerfu celé linie, přičemž WT E-100 dostal té péče od Wargamingu asi nejvíce. Dělo 12.8cm Kanone L/61 už mělo v zásobníku pouze 5 ran namísto šesti a rozptyl při otáčení podvozkem či věží se zhoršil o čtvrtinu. Jenže tím se nic nezměnilo. Pořád byl ve stavu, kdy jednou ranou zničil a zároveň byl také jednou ranou zničen.

Až nakonec přišel rok 2016 a Wargaming už měl Waffenträgera po krk. Po třech letech existence byl WT E-100 nahrazen stíhačem Grille 15, který do konceptu celé linie zapadá více. (proslýchá se, že bylo v plánu nahradit i Grille 15 za nějakou jinou jeho verzi, ale sešlo z toho)

A tak nám končí příběh Waffenträgera, nevybalancovaného stroje, který byl odstraněn ze hry… nebo počkat, on byl předělán?

V červenci 2017 se na Supertest dostala jeho nová verze: WT E-100 (P). Šlo o úplnou předělávku. Tank přišel o všechen pancíř (ne že by předtím nějaký měl) a výměnou za to mu to mělo lépe jezdit. Tato verze Waffenträgera byla mj. vydána na čínský server ke koupi.

Tento krok komunitu mírně rozdělil: jedni návrat nechvalně proslulé legendy rezolutně odmítali, druzí ho naopak vítali v naději, že to s tímhle Němcem zase roztočí.

Jenže na světlo světa, tedy na hlavní servery, se dosud nedostal. Co se týče nějakých dalších úprav nebo jakýchkoliv souvisejících zpráv, tak také ticho po pěšině.

Ať žije král!

S WT auf E-100 bylo vážně snadné nastřílet až nechutné množství dmg. V tehdejším matchmakingu to byl neochvějný král. Každému, kdo se mu opovážil postavit, jasně vysvětlil, kdo je na bojišti pánem. Pokud jste stáli na špatném konci děla, neměli jste moc šancí jeho úder přestát. Ohromná silueta jeho věže z něj ale dělala magnet na HE munici. Kdo s ním tedy neuměl hrát, zpravidla dostal na tlamu úplně stejně, jako dal.

I po nerfu měl jeho zásobník pořád nesmyslný dmg potenciál. Sice už byste s ním na 100 % nevyřídili Mause na jeden zátah, ale když se štěstěna postavila na vaši stranu, mohlo se to ještě stále podařit. Maus byl v porovnání s touhle bestií jenom pouhou myškou. Waffenträger si pod přezdívkami „WTF E-100֧“ či „Wafflovač“ udržel po celé tři roky postavení pravé alfy mezi všemi tanky ve hře.

(Ne)možný návrat

Mnozí z Waffenträgerových věrných opakovaně žádají, aby se tahle mašina vrátila do současného World of Tanks, a věří, že to s ní budou opět válcovat.

Skutečnost se ale má tak, že k tomuhle s největší pravděpodobností nedojde. Wargaming se jednoduše obává rozbrojů mezi hráči – herní veterány by tohle jen stěží potěšilo. I když tedy po jeho návratu určitá část komunity volá, pro Wargaming je zkrátka příliš riskantní vracet tuhle kdysi obávanou příšernost zpátky do hry.

Teď už jenom jako přežitek?

Nyní se na návrat WT E-100 podívejme z trochu jiného úhlu pohledu. Takové „co by kdyby“.

V současné metě by obstál už jen stěží. Při hraní s ním byste se nejspíše museli vymezit čistě na palebnou podporu z větších dálek, protože střety nablízko by znamenaly okamžitý konec.

Za ty 4 roky se World of Tanks totiž od základů změnil – máme plno tanků s účinnými HESH granáty, máme takřka nezasažitelný EBR 105, který každých 10 vteřin dokáže vytrestat papírový tank za 500 HE granátem, a nesmíme zapomenout ani na těžké tanky s neprůstřelným pancířem či dělostřelectvo se stunem. Pro WT E-100 by to v současné metě bylo doslova peklo.

Výborným protějškem pro srovnání je Foch B – obecně neoblíbený a nehraný tank. Kdyby se WT E-100 teoreticky vrátil, dopadl by bohužel stejně.

Nové tanky zaměřené na likvidaci slabě pancéřovaných vozidel, EBR a těžce obrněné tanky, jako např. Chieftain či Objekt 279(e), by se postaraly o to, aby Waffenträger kvůli svému mizernému maskování neustále svítil, měl neustále vyřízený nějaký modul a ani nedokázal plně využít potenciál svého zásobníku.

Ač dlouho pryč, stále nezapomenut

I když by Waffenträger nebyl v žádném případě v nynější metě kompetitivní, navždy zůstane ve vzpomínkách těch, kteří s ním hráli, i těch, kteří měli tu smůlu a čelili mu.

Ruku na srdce: Do normálního World of Tanks se nevrátí. Pokud ho ale chcete, nainstalujte si čínského klienta a za drobný poplatek 600 dolarů to s ním klidně můžete rozjet i v soudobém WoT.

I když, bylo by super ho znovu vidět, ideálně v nějakém eventu. Nostalgie je koneckonců úchvatná věc.


Děkuji Vorthovi za překlad.

0 0 votes
Article Rating
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments