KlanyWorld of Tanks

Představení klanu -LCP-

Po delší době zde mám opět jeden klan. Jedná se o Legii černých panterů (-LCP-)

Můj známý Nalkirk mne požádal, abych udělal rozhovor se stávajícím velitelem klanu filipcz. Tím tě tady vítám. I když -LCP je relativně známý klan, přesto nám ho představ.

  • Ahoj. Klan byl založen 02.09.2014 Nalkirkem.. To, že klan se od svého založení nezměnil, svědčí o tom, že cesta, kterou se vybral, byla správná… Ale jak máme i v mottu klanu – „Hráči jsou srdcem klanu, velitelé jeho hlavou”. Jeden bez druhého nemohou existovat, klan tvoří hráči a ne vedení. A u nás v klanu je hodně pevné a silné jádro, které dokáže klan podržet za každých okolností.
    Klan byl založen za účelem vytvořit virtuální “rodinu” ve hře WoT. Chovat se ke všem s respektem a to se i v určitých ohledech opravdu povedlo. Většinou je to o tom, že pár lidi chce dělat určité věci po svém. Čas pak ukáže, jestli to byla správná cesta. V případě klanu -LCP- určitě ano.

Dříve vedl klan Nalkirk a vedl ho dlouho. Jak ty jsi se k tomu dostal a jak dlouho jsi tedy velitelem? 

  • Vedu klan v podstatě chvilku, sotva pár měsíců, i když v rámci klanu jsem už delší dobu byl členem vedení. Této pocty se mně dostalo ve chvíli, kdy původní velitel klanu už nemá momentálně čas vést klan na 100% a dávat mu tolik času, kolik by bylo potřeba. A dle Nalkirka jsem byl ta správná volba. A sám jsem si to chtěl zkusit.

Máme již základní povědomí o klanu a o tobě, ale rozvedeme to. Na klanu je nejdůležitější aktivita. 

  • Tohle je hodně zapeklitá otázka. V klanu to máme vyřešeno velmi sofistikovaně a v podstatě k jakýmkoli akcím přistupujeme individuálně. V drtivě většině času je dostatek hráčů na naplánované akce. Samozřejmě nelze opomenout, že systém, který klan – LCP- používá, dokáže vyhodnocovat a předpokládat aktivitu klanu. Hráči samozřejmě přispívají svou troškou k tomu, abychom jako klan tyto informace měli.
    Ofenzivy a šarvátky se hrají pokud možno každý den. Jsou ale výjimky a klidně si dáme pauzu i týden, pokud to situace vyžaduje. Nehrotíme to, i když po hráčích samozřejmně určitou aktivitu a disciplínu vyžadujeme. Ale vše v rámci rozumných mezí. Šarvátky jsou spíše okrajové, ale tím nechci říct, že je nejezdíme, využíváme je i k expení tanků.

Teď trochu odbočím, jaký systém? To mne zajímá a čtenáře určitě taky.

  • Systém je postaven na základě informaci od WG prostřednictvím API.  Systém je pak propojen s TS. Když spojíš tyto dvě věci, postavíš k tomu človíčka, který tomu rozumí a baví ho to, máš neskutečné možnosti. Jeden příklad za všechny. Jelikož jsme klan, kde hráči nemají všechny tanky, tak se dá tento systém využít tím, že si zjistíš, které tanky máš aktuálně online ve hře + staty jejich majitelů/hráčů. Tím pádem velitel dokáže s předstihem naplánovat taktiku na základě toho, jaké tanky má ONLINE k dispozici (kombinace garáže, WN8 tanků a TS-online hráči). Věci, jako vlastní výpočet WN8, jak hráčů tak tanků, nebo filtr jen klanových bitev, konkrétních tanků nebo období, je samozřejmostí. Statistiky bojových velitelů jsou prospěšné vedení klanu a přesně víme, jak si který velitel vede na konkrétních mapách. Je toho fakt mraky, jak pro hráče, tak pro vedení klanu. Věci jako automatické přidělování hodností /mají vliv na výplatu goldů/, upozornění na hráče, který je v době klanových aktivit ve hře, ale není na TS, atd. atd. Tohle by klidně vydalo na několik článků. Pokud by byl zájem, můžeme tento systém klidně v nějakých dalších článcích představit. Je za tím mraky a mraky práce, ale když člověk vidí výsledek…potěší 🙂

To je tedy komplexní. Jak se říká statistika nuda je … Zpět k hraní. Bavili jsme se o Ofenzívách a o šarvátkách. Jak si stojíte vůči ostatním klanům?

  • Pokud se podíváme do DAKLA, kterou mimochodem provozuje klan -LCP-, tak jsme v první 50-tce CZ/Sk klanů. Což si myslím, že není na klan našeho ražení vůbec špatné. 

DAKLA, co to je? Osobně jsem tuto zkratku neslyšel, ale Nalkirk mi nastiňoval před nějakým časem, že na něčem dělá. 

  • DAKLA je zkratka pro DAtabázi KLAnů. Je to v podstatě databáze CZ/SK klanů a jejich hodnocení v rámci jednotlivých “módů” ve hře WOT. Lze zjistit jak si ten který (zaregistrovaný) klan vede na GM, v SH nebo OFE, případně jaká je jeho efektivita, včetně grafu a odkazu na stránky klanu (pokud je klan zadal). Aktualizace z API (WOT) probíhají několikrát denně, takže info je vždy aktuální. V DAKLE lze v podstatě okamžitě zjistit, jak si ten který CZ/SK klan vede vůči ostatním CZ/SK klanům a zároveň pozici v rámci WOT EU. Více na https://dakla.klanlcp.cz/ 🙂

Vidím, že legie není jen o hraní. Nehrajete si jen na svém písečku. Tohle by mohlo být užitečné pro mnoho jiných klanů. To budu muset podrobněji prozkoumat. Nakonec je tu asi poslední věc, co se týče hraní – Globální mapa a kampaně. Tak nám něco ohledně toho pověz.

  • GM pro nás za běžných okolností není prioritou. Víme, že nemáme na to vydělávat dostatečné množství zlaťáků a žádné jiné výhody z toho neplynou. Raději se věnujeme ofenzívám a využíváme desítkových bonusů z opevnění. Pro hráče je to podstatně větší přínos než GM. U nás se dají goldy vydělat i „pouhou“ aktivitou, nebo v soutěžích, které čas od času pořádáme.
    Vánoční kampaň nám vůbec nevyšla a to jen z objektivních důvodu. Sešlo se více negativ v soukromí hráčů a nedokázali jsme tuto „mezeru“ vyplnit. Prostě nebyli lidi.
    Úsvitu průmyslu se chceme aktivně věnovat, bereme akci vážně a chceme získat co nejvíc. Vše je jen a jen na hráčích a jejich ochotě dát tomu maximum. Náš klan dokázal už v minulosti sáhnout na tanky, takže nevidím důvod, proč to nezopakovat.

Jste relativně hodně aktivní, jak sám říkáš. Jen v rychlosti, jak je to s velením Ofenzív a dalších týmových aktivit?

  • Velím já a samozřejmě také bojováci. Rozdělené to je podle toho, jak se komu konkrétně daří, jaké mapy mu jdou apod. Vždy je to na konkrétní domluvě bojováků. A také máme systém vyhodnocování samotných týmových bitev, bojových velitelů i samotných hráčů. BV mají k dispozici online informace, kolik a jakých tanků mají k dispozici a taky statistiky, jak s nimi hráči umí. Snažíme se využívat maximum dat, které WG poskytuje v sofistikovaném systému, který, dovolím si tvrdit, nemá žádný CZ/SK klan. Bojováci mají všechny informace na jednom místě, vše potřebné zjistit je otázkou pár kliků na klanovém webu.

Vidím že máte systém na všechno a berete to dost vážně. No a co hráči, kteří chtějí k vám, máte na to taky systém?

  • Ne, to nemáme. Máme spíš přísnější morální podmínky než hráčské. U hráčských podmínek dokážeme udělovat výjimky, ale u morálních nikoli. Například základní pravidlo od založení klanu: neurážet a vulgárně nenadávat spoluhráčům a nepovyšovat se na ně, je v podstatě klanovým zákonem. Kdo to poruší, může být vyhozen okamžitě bez ohledu na jeho skill. Nebudu tady  vyjmenovávat “skilové”, máme to na stránkách. (odkaz níže)
    Pokud hráč splňuje morální podmínky, ale není možné udělit výjimku pro vstup do klanu, protože jeho schopnosti jsou, dalo by se říci malé, máme taky poddivizi klanu LCP-2, kde se případně může daný hráč uchytit a vypracovat se. Máme společné TS, takže není problém, aby se hráč zapojoval do aktivit hlavního klanu, pokud to situace dovolí.

Mít morální hodnoty výše než hráčské, to se moc nevidí. Dobrá. Na koho se mám obrátit, když bych chtěl k vám?

  • V podstatě na kohokoli (info se vždy dostane ke správné osobě), stejně pak bude s dotyčným komunikovat někdo z vedení, náborářů nebo BV (filipcv, waladir, upirekluk, kolis82, soptik30, ZlobrX, nalkirk, princeznajes, …). Informace se předá správnému hráči. Nemáme problém s komunikací. Detaily a nějaké prvotní kontakty pak už bude zařizovat konkrétní hráč, který má příslušné pravomoce.

Co mi klan jako -LCP- může nabídnout kromě hraní? Máte i jiné aktivity?

  • V první řadě bych chtěl vzpomenout klanové srazy. Je to už taková každoroční tradice. I když první rok byl čistě jen pro hráče, poslední roky jezdí celé rodiny (manželky, milenky, děti…). Není nouze o soutěže, zábavu, ceny a samozřejmě i hodně jídla a pití (bečky piv, domácí pálenka, minerálky, uzená kýta, guláš atd. atd). Co se týče samotné hry, myslím, že jsme jeden z mála (myslím, že jediný CZ/SK) klanů, který tvoří vlastní mody pro hru RALLY, o kterou je v klanu velký zájem. Pokud bych se mohl tady chvilku pozastavit, tak určitě bych rád zmínil i akce, které klan -LCP- dělal i mimo své vlastní řady. Soutěží, jako jsou tipovačky, najdete na fóru snad 10 a nebyly to jen tyto soutěže. Jako největší akce klanu -LCP-, jež byla nedávno, je WOTLYMPIÁDA, která (snad) jméno klanu přenesla k více hráčům. Je škoda, že se tato akce nepřetavila do něčeho většího, jak bylo původně zamýšleno. Takže akcí je v klanu -LCP- vždy dostatek, nemluvě o tom, že soutěžíme o goldy, prémiové tanky nebo prémiové dny.

Vidím, že toho děláte mnoho. Odpověděl jsi mi na zásadní otázky a dozvěděl jsem se i zajímavé věci. Hlavně, že neděláte jen věci pro sebe, ale i pro ostatní. Ale přesto, je něco co bys na závěr chtěl dodat?

  • Je nutné si uvědomit, že je to, a vždy bude, jen virtuální hra. A i když se spolu setkáváme, pomáháme i v live životě, nemůžeme po hráčích vyžadovat absolutní dodržování domluvených aktivit. Když se vyskytne cokoli v live životě, dokážeme hráči vyjít vstříc a pokud dokážeme, tak i pomoci. I když tak jako v každém klanu musí platit určitá pravidla, chápeme, že live život bude vždy přednější. Chceme, aby se hráči u nás cítili natolik dobře, že neodcházejí, případně se vrátí. Je jasné, že pokud chceme “něco” po hráčích, tak jim musíme taky něco nabídnout. A mám za to, že máme co nabídnout. Stačí přijít, nezávazně pokecat a možná si budeme rozumět 🙂 Ahoj a hlavně pohodu, ne jen u tanků.

Mockrát ti děkuji za rozhovor. A doufám, že se opět potkáme na bojišti ať jako spoluhráči nebo soupeři. Ahoj.

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
45 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments