NázorRecenzeWorld of Tanks

Bestie jménem Defender

Jeden z prvních tanků ze série OP vozidel, je tomu ale opravdu tak?

Historie

Návrh projektu připravený během vývoje těžkého tanku IS-6. Návrh byl dokončen před koncem roku 1944. Později byla práce na tanku IS-6 zastavena, a rozvoj projektu byl přerušen. Vozidlo nebylo nikdy zařazeno do služby.

Další zdroje uvádí, že vývoj posloužil jako základ projektu 257 a až posléze byl projekt zrušen.

Plán Obj. 252U

Třeba Mikemp doplní něco dalšího o historii tohoto stroje.

Ve hře

Defender nebo, chcete-li Obj. 252U, je ruský těžký tank na tieru VIII, který byl do hry přidán před třemi lety. Po velké vlně nad jeho OP statusem byl stažen z prodeje. Vlna nevole mířila na pancéřování stroje. Posléze se objevil ve vánočních krabičkách a nyní je, jako tank týdne, v prémiovém obchodě.

Jeho přímou konkurencí ve hře jsou standardní stroje z výzkumného stromu, IS-3 a čínská “stodesítka”. Dalšími podobnými stroji jsou IS-6 a například 112, ty ale v porovnání nepoužiji, jelikož to jsou tanky s omezeným MM. Srovnám naši “bestii” s prvními dvěma jmenovanými.

Palebná síla. Zde je “účko” bezkonkurenční. Alfa 440 dokáže zabolet, penetrace je stejná jako u IS-3, čili 225, ale zde Číňan pokulhává. Na speciální munici jsou si všichni rovni. “I-eso” se 110 nemohou moc konkurovat v poškození 390 a 320. Naopak slabinou Defendera je DPM. Tady Asiat poráží oba. Přeci jen nabíjet 14 vteřin udělá s poškozením za minutu hodně.

Statistiky děla, to je místo, kde tento tank ztrácí to, co získává na poškození. Na blízký souboj je to dostačující, ale pokud chcete střílet z větší dálky, tak je to podobné jako sázka do loterie. Natož když se při výstřelu pohybujete. Ne že by ostatní na tom byli o moc lépe, ale v porovnání jsou ta čísla znatelná.

Alfou a omegou těžkého tanku je pancíř a to je to, co lidé na tomto vozidle mají rádi, či nenávidí. Tank není neprůstřelný, ale 130 mm velice sklopeného pancíře je opravdu hodně. Čelně na “štice” je místy přes 350 mm a spodní plát má cca 220. Tady ani jeden ze souputníků nemá šanci. To je i hlavní důvod bestiálnosti tohoto tanku. Vozidla na vyšších tierech mají s touto hodnotou problém. I z boku je velice těžko probitelný, boky korby jsou opět pod velkým úhlem a kolmého pancíře je velice málo. Jedno z velmi zranitelných míst vozidla je vysunuté přední kolečko.

Podle čísel je věž srovnatelná u všech tří, až na posledního, ten trochu pokulhává. Objekt našeho zájmu má však lepší tvar a také daleko menší kopuli velitele. Velkou výhodou a zároveň nevýhodou je výška, kdy tanky, jež jsou vyšší, mohou lépe vidět na vrch věže. Naopak malá výška snižuje šanci na zásah z velké vzdálenosti.

Mobilita tanku je slušná, pancíř je v tomto případě vykoupen rychlostí a ani odpory terénu nejsou nikterak slavné. Tady je trochu pozadu, hlavně za “stodesítkou”. Motor o 700 koních rozpohybuje toto monstrum na 35 km/h, stejně výkonný agregát u IS-3 na 38. Váha, o dvě a půl tuny vyšší, zde má zásadní vliv na pohyblivost.

Maskování… Nevím, jestli o něm má cenu psát v souvislosti s těžkými tanky. Jen málokteré těžké vozidlo má vysokou hodnotu. Zde je to průměrný těžký tank. Takže svítí prakticky hned a všude.

Pár slov závěrem

Tank to jistě není nezničitelný. Většina hráčů s tím ale bude mít problém, přeci jen dobře postavený defender dokáže sám odolávat proti vozidlům své i vyšší úrovně. Nedejbože, když jej potkáte v “sedmičce” nebo v “šestce”, v prvé řadě vás sešrotuje na dvě, maximálně na tři rány a vy ho jen poškrábete za uchem a nemusí vám pomoci ani “goldy”. S tou speciální municí to platí i pro tanky 8. a 9. tieru. Penetraci větší než 300 mm zde nemá mnoho vozidel.

Celkově chápu, že mnoho hráčů na tento tank nadává. Krátkodobě “rozbije” hru, ale až se prodej uklidní, budeme jej potkávat méně a méně. Osobně si moc nevzpomínám, kdy jsem před opětovným nasazením do obchodu Object 252U potkal.

Požádal jsem streamerku Kipinku opět o nějaké exkluzivní screenshoty pro tento článek. Pokud se vám její obrázky líbí, podpořte ji návštěvou nebo followem na Twitch. A tady slíbená galerie:

Zdroj:

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments