OstatníWorld of Tanks

Twitch boti podruhé

Nedávno jsem se rozhodl sepsat článek na téma nového fenoménu, který se začal objevovat na Twitch platformě, ve WoT komunitě.

Šlo o chat boty a umělé navyšování statistik sledovanosti, či followerů na kanále daného streamera a z mé strany šlo spíše o úvahu nad něčím novým a nezdravým a dále, šlo mi o to, seznámit čtenáře s něčím, o čem zřejmě netušili, že vlastně existuje.

První článek byl tedy spíš uvedením do tématu s popisem, jak to vlastně funguje a co to je takový chat bot zač. Mnozí v diskuzi pod článkem spekulovali, že neuvádím konkrétní způsoby, jak přesně takového člověk s chat botem odhalit, že jde spíš o osobní odhad a spekulace.

Přiznávám, že v odhalování botů jde spíše o osobní zkušenost s komunitou, všeobecnou znalost s reálnými statistikami daných lidí a porovnávání s nahodilými extrémy, kdy na základě toho lze velmi přesně odhadnout, že na daném kanále je puštěný chat bot. Přesto vše je to stále jen kvalifikovaný odhad.

Co čert nechtěl, po krátké době jsem narazil na streamera, který měl, dle výše uvedených kritérií zřejmě zapnutý chatbot na kanále. Rozhodl jsem se tedy pro zajímavost vše zadokumentovat a předvést vám, jak jde takového člověka usvědčit.

Jak boty odhalit

První věcí, kterou odhalíte velmi rychle, pokud znáte průměrnou návštěvnost tohoto streamera, že se u něj něco děje, že má aktuálně vysokou návštěvnost. Samozřejmě může jít o host, nebo jím vyhlášenou akci, která má přilákat diváky nad rámec běžné sledovanosti. Musíte tedy chvíli sledovat kanál, zda k němu nepřistál host nebo tam neprobíhá nějaká akce. U většiny lidí najdete na obrazovce alert, okno s grafikou, kde má vyznačené hosty, followery. To je první vodítko. Toto však není podmínkou a proto musíte sledovat zejména výkyv návštěvnosti.

Dalším důkazem, který hodně napoví, jestli je na kanále chat bot je, že srovnáte aktuální návštěvnost kanálu s reálně přihlášenými lidmi. Pokud je na kanále např. návštěvnost 60+ lidí a reálně je tam přihlášeno cca 5-10 lidí, jste doma. Noví boti však toto už umí obejít a reálně přihlašují lidi do chatu, pod uvěřitelnými nicky. Významným vodítkem tedy je, když se podíváte na seznam s diváky daného kanálu. Pokud u většiny z nich najdete stejnou dobu založení na Twitch a stejnou délku sledování daného kanálu (plus mínus pár minut, jak cyklují na kanále), máte v podstatě jistotu, že jde o puštěný chat bot.

Poslední třešinkou je, že prostě daného streamera oslovíte. Pokud se zeptáte na rovinu, mnohdy vás otevřenost daného člověka prostě překvapí.

Další varianty botů

Variantou puštěného chat bota je followers bot. Takto to vypadá, když vám někdo pustí do chatu bota bez vašeho vědomí. Paralyzuje to váš kanál na několik minut, neboť se vám na obrazovce přehrává dokola alert s poděkováním za sledování. Další možností je bot, který vám zaspamuje chat. Nedávno se to slalo MikeCase.

Followers bot

Chat bot

Perlička na konec

Tento týden se mi jeden zdejší divák pomstil. Napsal mi do soukromé zprávy, že mi pustil bota na kanále jen proto, že jsem si zde na heatnews.cz dovolil napsat článek o tématu boti na Twitchi. Děkuji, právě mi kliká na účtu +11,5k followerů navíc.


Minule jsem se k tématu moc nevyjadřoval. 

Tohle mi ale už nedá. Pod předchozím článkem se strhla diskuze, která Appa napadala, že vytahuje to či ono. Pak tu byla další část diskutujících, která se chtěla o problému více dozvědět. Tak tady to máte.

Kdo čte web delší dobu, jistě ví, že jakákoli forma podvodu je mi krajně nesympatická, dokonce i některé, jež vypadají na první pohled “legálně” (dovětek čti, jako používání speciální munice). Ne, to byl ode mne jen takový rýpanec. Zpět k tématu. Na jednu stranu chápu začínající streamery, že chtějí propagovat svůj kanál a získat co nejvíce lidí a posouvat se v žebříčcích. Ale není do toho lepší vložit um a ne peníze?

Tady na stránkách jsme měli nějakou historii díky wotko.cz, ale i tak jsme začínali “od nuly”. Nějaké peníze to stálo, webhosting a domena. To bylo však vše. Další investice pak už byl jen čas. Ale baví mne to o to více. sleduji jak návštěvnost roste. Zájem na FB je větší a větší. A mám z toho radost. Lepší než kdybych investoval tisíce do reklamy a po počátečním boomu to opadlo.

Mam neblahé tušení, že streameři, kteří boty používají, budou nakonec zklamáni sami ze sebe. Ano, teď máte boom, jste vidět v žebříčcích a máte nárůst skutečného obecenstva. Jakmile přestanete platit bota, asi to s vámi půjde z kopce. Tím nechci říct, že se to stane každému, ale je tu vysoká pravděpodobnost.

Nemilou věcí je posílání chat botu. To považuji osobně za útok proti streamerovi. To už je opravdu pravdu přes čáru. Jsem zvědavý jak se k celé věci postaví Twitch. Jeho pověst by to mohlo velice pošramotit, jestliže se to stane denní záležitostí.

Musím pogratulovat pomstychtivému streamerovi, myslím že z toho nakonec bude těžit Appalacio. Bude více vidět v těch vašich tabulkách. Já být Appem, tak ti pošlu poděkování.

DoktorKevina


Jen upozorním, že nebudu tentokrát k diskutujícím tolik shovívavý, jako minule. Máme tu některá pravidla, s kterými souhlasíte při psaní komentářů. Názory budu tolerovat, napadání ne!

Zdroj:
0 0 votes
Article Rating
59 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments