NázorOznámeníWorld of TanksZábava

Twitch boti

Twitch, WoT komunita a její podvůdky.

Každý, kdo se trochu orientuje na netu, ví, že dnes existují jakési vysílací platformy se zajímavým herním či jiným obsahem. Ať už se jedná o Youtube, Twitch či jinou platformu, poskytují nám nepřeberné množství zábavy. Dají se tam najít různé hry a samozřejmě i naše nejoblíbenější WoT. Je to zajímá forma sebereprezentace a může to být pro leckoho i začátek kariery streamera.

Twitch a co se tam děje

V poslední době jsem zaznamenal na Twitchi zvýšený počet lidí, kteří se pokouší rozjet karieru streamera. To samo o sobě je naprosto v pořádku, každý se chce svým způsobem zviditelnit, chce uspokojit svoje potřeby se prezentovat a prostě zkusí si ten „svůj“ stream zapnout. Jistě lze souhlasit i s tvrzením, že čím více konkurence, tím více se prosadí kvality k divákovi. V dnešní době k tomu v podstatě nepotřebujete, krom stálého a slušného internetu skoro nic, až na lehce nadprůměrné PC, které zvládne technikálie jako je vykreslování hry a zároveň zpracování a vysílání streamu. Ostatní grafické prvky, alerty již seženete legálně zdarma.

Bohužel, množství nových streamerů přináší do Twitch komunity i svá negativa. Každý nový streamer chce mít vše poměrně rychle, jak to už tak bývá a tedy i chce získat nové followery a diváky. Na tyto čísílka ve formě velikosti publika totiž závisí i „dárky“ od dané vysílací platformy. Např. Twitch díky většímu průměru diváků přidává emotikony, VIP odznáčky, přidává možnost spolupráce ve formě „Partnera“, nehledě, že čím víc jste „velký streamer“, tím víc máte šanci získat i podporu od diváků ve formě subů, tj. reálných peněz od platících diváků.

Pokud by vše zůstalo na úrovni jakési grafiky „navíc“, člověk by poznamenal, vem to čert, že si někdo podvůdkem přilepší k počtu diváků či follwerů. Pokud však jsou na tyto čísílka navázány i reálné finance, tak takový podvůdek získává již jiný rozměr.

Netuším, jaké věci se dějí v jiných komunitách, jsem čistokrevný WoTkař, proto budu mluvit jen o Twitchi a vysílání WOT. Jako dlouholetý streamer a hráč WoTka pravidelně sleduji se zájmem své „konkurenty“ streamery a to jako divák či jejich spolupracovník. Snažím se jim pomáhat radou či službou (kreslím grafiku) a jsem zastáncem různorodosti a svobody konkurence. Bohužel v posledních týdnech jsem si všiml u nových a i u lehce zavedených streamerů nového nešvaru a to je chatBOT alias bot viewer.

Co to znamená?? 

Znamená to, že dotyčný streamer koukne na net a vybere si platící službu, server, který mu za nemalý peníz dodá klaku, tj. placené publikum. Lze volit různou úroveň, tj. naklikat si pouze followery či rovnou přihlížející, kteří uměle zvyšují sledovanost předmětného kanálu. Některé služby dokonce umí vytvářet přes falešné diváky i zprávy do chatu.

Jak jsem uvedl, kdyby to zůstalo jen a pouze u získání jakési pofidérní grafiky od Twitche navíc, člověk nad tím mávne rukou, ale tady v podstatě vzniká již klasický podvod na diváky. Streamer, který si uměle zvyšuje obecenstvo, získává lepší pozici u Twitche v jeho prezentování, v komunitě a získává neoprávněný zájem diváků v domnění, že podporují někoho známého.

Existují vcelku jednoduchá pravidla, jak tohoto člověka odhalit i bez složité diagnostiky. Pokud je někdo pravidelný divák WOT komunity na Twitchi, jistě vnímá nepravděpodobný zvýšený přísun diváků na daném kanále. Prostě, pokud někdo hraje pravidelně pro 5-10lidí je podezřelý, pokud udrží diváctvo bez hosta na 5 či 10ti násobku po dobu mnoha hodin. Lze si povšimnout i cyklického kolísání diváků ve velkém množství, kdy za poměrně krátký čas diváci naskočí a zase mizí, aby za pár vteřin opět počet extrémně narostl. Kdo má více trpělivosti, projde i seznam aktivních diváků a zjistí, že většinu nicků nezná, většinou se skládají z jména+čísla. Někteří BOTi dokonce ani nevytváří reálné nicky a dotyčný kanál má diváky nepřihlášeny pod nickem. Vzniká tam paradox, kdy dotyčný kanál má 200 diváků, ale reálně je jich přihlášeno jen pár.

Mnozí si položí otázku, proč vlastně tuto problematiku řeším. Odpovím vcelku jednoduše. Prostě mi vadí podvod, který má za cíl vylákat peníze z lidí. Drtivá většina streamerů to nepřizná, ale hlavním motivem dříve nebo později, je dostávat pravidelnou fin. podporu od diváků. Streamer poskytuje službu a dříve či později prostě chce vynaložené úsilí zhodnotit. Mnozí se spokojí s jistým uznáním za svoji hru či prostým tlacháním se svoji komunitou. Většina však usiluje o peníze.

Hniloba okolo nás?

Proti tomuto principu nic nenamítám, model Twitche se mi líbí a pokud si někdo uznání ve formě subů zaslouží, proč ne. Podvodní streameři mi ale dost vadí. Na celé věci je i smutný další fakt. Pokud jsem tuto problematiku probíral s pár lidmi, setkal jsem se u velkého počtu s názorem, že jim to je vlastně jedno a pokud se problém týkal zrovna jejich „oblíbeného“ streamera, nevěřili tomu, že by se mohlo jednat o podvodníka ani po předložení důkazů. Mnozí hájili své streamery dost urputně.

Vyvstává tedy otázka, je opravdu WoTkařská komunita tak zkažená nebo se to týká jen pár jedinců a máme ještě šanci?

 

Zdroj:
0 0 votes
Article Rating
54 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments