OstatníWorld of TanksZábava

Něco tu nesedí

Statistiky jsou nedílnou součástí hry. Pro někoho jsou důležité, pro jiného ne, ale jsou tu s námi.

Ta, které se chci věnovat dnes, se týká oblíbenosti map ve hře. Dost mě zaujal rozdíl mezi statistikou oficiální od Wargamingu a tou vytvořenou amatérsky na základě dotazů. Ano, jsem si vědom toho, že dotazník je asi tou nejhorší možností, jak něco zjistit nebo dokázat, ale pokud se jedná o osobní preference, tak by jeho hodnota mohla být vcelku vypovídající. Nakonec i statistický vzorek je dost obsáhlý, neboť pracuje s 5883 unikátními odpověďmi. Převážná většina je z EU a NA regionu, podíl ostatních serverů je malý, skoro až zanedbatelný.

Unikátní odpovědi podle serverů:

  • CELKEM 5883
  • EU 4320, NA 1317
  • ANZAC 209
  • ČÍNA 20
  • RU 17
Oblíbené mapy

A teď už k výsledkům. Podle průzkumu jsou jednoznačně v oblibě otevřené přírodní mapy, bez koridorů a uzavřených prostorů, bez úzkých uliček. Jen u čínských a ruských hráčů se do popředí oblíbenosti dostal Himmelsdorf, jediná městská mapa, která se v TOP 5 vůbec umístila. Himmelsdorf se v ostatních regionech pohyboval kolem poloviny tabulky oblíbenosti. Zarážející je rozdílnost v nedávném článku na oficiálním webu, kde jako první uvádí Doly, následované Opatstvím a Ruinbergem. Pravda, neuvádí, že se jedná o mapy nejoblíbenější, ale o mapy nejhranější. Takže něco, co nám určuje matchmaker, něco, nač hráči nemají vliv. Navíc je to ovlivněné omezením počtu map na nižších tierech. Tam se velký počet opakování těchto map nasbírá snadno, takže tady ještě rozdíl jde odůvodnit.

 

 

Neoblíbené mapy

Druhá tabulka uvádí naopak nejméně oblíbené mapy. Tady se na předních příčkách objevila Hranice říše v patách s mapami Paříž, Minsk, Ensk. Co mají tyto mapy společné? Jedná se o mapy koridorové, uzavřené, bez možnosti volně využít celý prostor mapy, bez svobody pohybu. Je na nich předem pevně dáno, kam hráč má jet a co má dělat, veškeré bohatství a rozmanitost herních mechanik se často scvrkne na setkání obou týmů u jednoho rohu nějaké budovy, kde tak dlouho mačkají čudlík na myši, až jedna strana vyhraje. Jedná se o mapy, kde některé třídy techniky o dost hůř hledají uplatnění, hráči v nich si připadají zbyteční a zábava se mění v nudu nebo frustraci. A tady už narážíme na rozdíl oproti oficiálnímu webu. Ten totiž jako nejméně oblíbené mapy uvádí Himmelsdorf, zatímco v Ensku a Paříži se obě statistiky víceméně shodnou.

 

 

 

 

Závěrem pár slov

Do jaké míry je obliba map ovlivněna tím, že jsou pro hráče nové a ještě nemají zažité pozice a postupy, které jsou na mapách nejvýhodnější, nechám na vás. Původní článek k tomu připomíná, že ani jedna z deseti posledních přidaných nebo výrazně přepracovaných map, které do hry přišly za posledních 5 let, se nedostala do horní poloviny tabulky podle oblíbenosti u hráčů. Přitom právě tucet stabilně oblíbených map tvoří ty, které jsou ve hře nejdéle a byly na nich provedeny jen minimální změny. Jedna z teorií říká, že někdy kolem roku 2014 se změnila filozofie tvorby map, včetně týmu, který na nich pracoval. Osobně si myslím, že něco pravdy na tom bude, že tak špatné a neoblíbené mapy přeci ve hře nejsou jen tak po nic za nic, že popularita map a tedy i hry jako celku šla stranou. Otázkou je z jakého důvodu – a na to máte prostor v komentářích.

Součástí původního článku je i tabulka, která nám říká, kdy jaká mapa byla do hry přidána nebo odstraněna, popřípadě předělána. Prozatím vám jí sem dám v původní úpravě, časem snad i přeložíme.

O statistiku se zajímají i oficiální místa Wargamingu a její výsledky byly předány jak NA, tak EU kanceláři.

0 0 votes
Article Rating
3 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments