NázorRecenzeWorld of Tanks

Chrysler K – Sběratelský skvost?

Ano, jako sběratelský skvost máme v nabídce Chrysler K

Jedná se o prémiový těžký tank 8 tieru. Mezi jeho nesporné výhody patří obstojný pancíř, který byl po vydání stroje a silné kritice zeslaben. Vozidlo přišlo do hry v roce 2017 pod označením Chrysler K GF. Přívlastek GF znaší “speciální” verzi k akci Grand Finale Wargaming.net League. V této sérii se objevili stroje jako  leKpz M 41 90 mm GF nebo AMX 13 57 GF. Všechny tyto stroje mají speciální kamufláž s motivy Grand finale. Do prodeje se dostávají většinou jejich soukmenovci, kteří jsou úplně stejní, ale nemají ono maskování.

Pojďme se podívat, co o vozidle říkají různé zdroje

WG typicky toho mnoho nepoví
“Projekt společnosti Chrysler Corporation, vyvinutý v létě roku 1946. Vozidlo obsahovalo řadu konstrukčních řešení, která nebyla pro americkou výrobu tanků typická. Konkrétně měl mít Chrysler K převodovku a motor umístěné vpředu, a prostor pro výzbroj v zadní části korby. Všichni členové posádky by seděli ve věži. Má se za to, že tento projekt byl prvním americkým projektem, který umístil řidiče do věže. Kvůli omezenému financování ho armáda nepodporovala.”

Prototyp tanku byl navržen firmou Chrysler, pod tlakem na rostoucí požadavky těžkých tanků na konci 2. světové války. Požadavek na těžké tanky byl vytvořen po nálezu plánů a torz německých tanku E 100 a Maus. Nejdůležitějším impulzem bylo odhalení ruské IS-3 na vojenské přehlídce v Berlíně roku 1945. Výzbroj mělo tvořit 105 mm dělo a 180 mm pancíře. Projekt byl záhy po představení ukončen, napomohl k tomu konec války a snížení financování zbrojního průmyslu. Chrysler K se nedostal dále než na rýsovací prkna a vzniklo několik modelů. Po zrušení se vývoj tankové techniky ubíral směrem konvenčnějších řešení, jako je M48 Patton. Později se konstrukce s motorem vpředu a věží vzadu neobjevovaly.

Ve hře

Zrekapituluji, že se jedná o těžký prémiový tank na 8. tieru. Jeho nespornou výhodou je pancíř. Jak na věži, tak pro Američany i na podvozku. Do WoT byl přidán v roce 2017, právě v edici GF a později i v standardním maskování. Ve hře není mnoho vozidel, s kterými by se dal porovnat. Zvolil jsem dle mne nejpodobnější tanky a to IS-M a VK 75.01 (K). Oba tyto stroje jsou podobné koncepce s dlouhým “čumákem”. 

Ani dnes nevynechám tabulku s kompletními statistikami. Vezmu to popořadě, nejdříve palebná síla děla 105 mm. Zde je to jasné, podprůměrná penetrace na AP 189 mm a na “goldu” má již tank obstojných 260 mm, průměrné DPM, malá DMG na náboj, které je dohnána rychlostí přebíjení. Další statistiky děla, jako je přesnost 0,35 m na 100 m a rychlost zaměření 1.89 vteřiny, jsou naopak dobré a trochu dorovnává předchozí ztráty. I rychlost náboje je poměrně vysoká 945 m/s. Oproti VK i IS-M je prostě slabý Oba konkurenti mají penetraci přes 220 a DMG atakující 400 v případě Rusa a téměř 500 u Němce. V tom to prostě ztrácí.

I přes slabé dělo je toto vozidlo poměrně mobilní. Rychlost 35 km vpřed v kombinaci s rychlím otáčením a celkem nízkými hodnotami odporu terénu, by se dalo říct, že Chrysler může konkurovat některým středním tankům. Za vysokou pohyblivost vděčí hlavně vysokému výkonu na tunu 20 hp/t, který zajišťuje motor
Chrysler 1200 hp. Tady naopak svoje soupeře strčí do kapsy. Ani jeden ze strojů mu
nedokáže konkurovat a jsou to proti němu “líné mrchy”.

Nakonec je tu pancíř. Původní prototyp měl 180 mm. Nepamatuji si kolik měl Chrysler K před nerfem, ale nyní má slušných 152 mm šikmého pancíře. Když se podíváte na VK svítí tam hodnota 180 mm. Jak je vidno, dnes už tato síla není problém, tak jako před několika lety. Poměrně zásadní je ale sklopení pancíře kdy je větší u Chryslera a může se tedy VK rovnat. I IS-M jej má celkem slušný, ale není to taková sláva. Pancíř na věži je dle hodnoty velice solidních 252 mm vzhledem k dobře tvarované věži, ledasco odrazí a ani nemá vysokou velitelkou kopuli. Což se o VK říct nedá ten má prakticky rovný pancíř s celkem výraznou věží. IS-M je na tom podobně jen to tvarování není tak dokonalé.

Koupit, či nekoupit? Toť otázka.

Musím zde zopakovat to, co bylo řečeno u 59-Patton. Ani tento tank není tak skvělý, aby stál za 840 korun, hodnotu má hlavně pro sběratele. Tank se v bitvách osmé úrovně neztratí a je nutné si vybírat pozici tak, abyste nastavili nejtvrdší pancíř. S dělem budete muset pekelně dobře mířit a hlavně doměřovat. Na vyšších tierech se stáváte spíše cílem než lovcem.

Dle statistik je to nejhorší těžký tank na své úrovní. Tomu odpovídá i jeho nízká až mizivá četnost v bitvách.

Kdo tank nemá nebo nebude kupovat může si stáhnout alespoň obrázky od Kipinky


Pomohla vám “recenze” k rozhodnutí, zda tank koupit či ne? Máte jiné mínění o vozidle?

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments