NázorRecenzeWorld of Tanks

59-Patton

Celý týden si budete moci koupit americko-čínský 59-Patton. 

Jedná se o starší kousek prémiového stroje, podobně jako minulý týden T-44-100 . Ve hře je tuším od roku 2016. Jedná se o údajnou kombinaci americké věže na čínském podvozku, ve hře “legendárního” type 59, tank nikdy nešel získat jinak než koupí.

Co je tank zač dle WG a je skutečný?

“Po roce 1960 zahájila čínská vláda vývoj nového tanku. Inženýrské experimenty zahrnovaly široké využití dříve vyrobených tanků Type 59. Jedno vozidlo bylo vybaveno věží, dělem a systémem řízení palby z amerického tanku M48A3.” Ve WG se nás snaží přesvědčit, že tank byl opravdu zkonstruován, ale narážíme na několik problémů.

Prvním a nejzásadnějším jsou rozdíly v prstencích, věž M48A3 má větší průměr prstence než Type 59. Pro montáž by bylo potřeba mnoho změn v konstrukci podvozku a věže. Nehledě na různá technická řešení ruských, respektive čínských vozidel a amerických tanků. Čína v 60. letech pracovala na vývoji vlastních tanků na základě ruské tankové školy a věnovala se i modernizaci stávajících vozidel.

Ve hře

Jedná se o prémiový střední tank na 8. úrovni. Jelikož se jedná o kombinovanou konstrukci, je těžké vybrat vozidla k porovnání. Nejdříve jsem chtěl zvolit T95E2, který je dle slov jeho přímým konkurentem. Vzhledem k odměnovému přívlastku T95E2 , jsem se rozhodl zvolit kombinaci německého M48A2 Räumpanzer, amerického M46 Patton KR a čínského Type 59. Proč zrovna takto? Jednoduše A2 je zástupce nové vlny prémiových vozidel, “čtyřicet šestka” je prostě Patton a Type poskytl podvozek pro tohoto křížence. Tentokrát jsem vynechal tanky z výzkumu, nemyslím, že T-34-2 a Pershing by byli vhodnými kandidáty. 

Jdeme na to, opět máme vpravo tabulku kde jsou vidět hodnoty z tanks.gg. Musím konstatovat, že krom DPM a penetrace je tento tank průměr. Začneme dělem. 90 mm dělo s kombinací 212 mm penetrace je nejlepší ze zvolených i z tanků, které nejsou v porovnání. Stejnou penetraci na AP má i STA-2 a Proggeto. DMG je u amerických 90 mm stejná – 240 HP, čínská stovka má pouze o 10 bodů poškození více, vykoupeno je to velice nízkou průbojností.

“Devětapadesátka” naopak ztrácí na času zaměření, kdy 2,21 vteřiny je téměř nejhorší, M48 KR je na tom ale nejhůře – 2,40 sekundy. Ostatní statistiky děla jsou u všech téměř totožné a jen s malými odchylkami a námi hodnocený stroj v žádné výrazně nevyniká či neztrácí. Za zmínku stojí deprese, kdy 9° je pro čínské potažmo ruské tanky velice příznivá hodnota. Pokud by to byl čistokrevný “yankee“, patřila by spíše k podprůměrným.

V mobilitě stroje je poznat základ z “mrštného” Type 59, i když leckdy nedosahuje jeho výkonů. Ani zde vyloženě nenabízí nic extra. Ale vezmeme-li v úvahu nedostupnost čínského soka, je o dost obratnější, než západní příbuzní. Hlavně co se rychlosti týče, na druhou stranu bagr z Německa má výborné odpory terénu.

Co ve hře chápeme jako střední tank na vyšších úrovních, bylo v 60. letech přetransformováno na MBT (Main Battle Tank). Měl být slušně mobilní, dostatečně opancéřovaný, no prostě víceúčelový. Pancíř je poslední věc, kterou jsem dnes nezmínil. Podvozek východní provenience nabízí dobrou balistickou ochranu díky velkému úhlu sklopení pancíře, ale není všemocný. Američané jsou známí měkou vanou i přes fakt silnějšího čelního plátu.

Největší slabinou 59-Patton je však věž. I přesto, že se tváří jako americká, tak na hodnoty M48 prostě nemá. M46 je dle statistik méně pancéřovaná, ale výtečně tvarovaná. Type je type, na věži je použito “stalinium” (kov neznámého chemického složení, jež nejde probít. poz. redaktora). Kámen úrazu je velitelské kopule, tam je největší slabina 59-Patton. Projde to tam snad i od tanků tieru 6 se základními děly, netrefit jí, znamená minout vrata od stodoly.

Vyplatí se koupě?

59-Patton je nemastný a neslaný tank. Na publicku jej potkáte velice, opravdu velice zřídka. Nabídka z prémiového obchodu se stává zajímavou díky balíčku s 30 dny PÚ, kdy je cena kompletu necelých 700 Kč. Tím pádem získáte Prémiový stroj za cca 400 Kč. I přes tuto “výhodnou” cenu, není o co stát. Jedná se o průměrný tank s obrovskou kopulí, která ho prostě sráží na kolena. Pokud tedy nejste sběratelé.

I dle bojového výkonu patří dle statistik EU serveru mezi nejhorší tanky.Tady je pětice nejhorších tier 8 tanků. A mnou porovnávaný Räumpanzer si stojí lépe, M 46 je o deset příček výše než jeho čínský bratr a Type 59 je v 1. desítce dle průměrného WN8. České TVP, které je zatracované, je na tom lépe jak na WN8 tak i na průměrnou DMG za bitvu.

 

 

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments