RecenzeWorld of Tanks

Vyplatí se Panhard EBR 75 (FL 10)? – Reedice

Dnes tu pro vás máme recenzi na francouzské kolové vozidlo Panhard EBR 75 (FL 10), které je momentálně v prodeji za 659 Kč v základním balíčku. 


Klady:

Jedná se o lehký tank 8. úrovně s unikátní mechanikou dvou jízdních režimů: “výchozí a jízdní”. Kde v praxi znamená, že při výchozím režimu máte menší maximální rychlost, ale o dost lepší ovladatelnost, kdežto jízdní vám dovolí jet daleko vyšší rychlostí, ale s o dost horší manévrovatelností. Hlavní předností jak asi většina hráčů od kolového vozidla očekává je jeho rychlost, která je opravdu výborná a to až 80 km/h v režimu jízdy a to v obou směrech. Tomuto způsobu rychlého couvání může konkurovat maximálně jeho neprémiový bratr lynx 6×6.

Tento tank disponuje 75 mm dělem s dvouraným zásobníkem. Co se týče děla je velice schopné, přesné a to i za jízdy kdy opravdu trefuje i za plné rychlosti. Za povšimnutí stojí také HE munice, která má 75 mm průbojnost a to stačí na většinu lehkých tanků a též na boky a i na zadek některých středních a těžkých tanků. Tank disponuje 56 kusy nábojů a to dovoluje hráči naložit více explozivní munice.

Další jeho velkou předností je též kamufláž což se u lehkého tanku předpokládá, která je druhá nejlepší mezi prémiovými lehkými tanky, lepší maskování má už jen ELC even. V těsném závěsu se mu na paty lepí ruský kolega LT-432.

Zápory:

Zatím to vypadá jako nejlepší lehký tank ve World of Tanks, ale podíváme se též i na jeho slabé stránky a není jich zrovna málo. V první řadě absolutní absence pancíře, ano občas dostanete nějakou tu ránů do kol bez dmg, ale to je tak vše. Mimochodem u kolových vozidel nefunguje stejná mechanika trackování pásů jako u normálních tanků, jelikož nemají pásy ale kola, proto po výstřelu do kol se vozidlo pohybuje dále i když se sníženou rychlostí.

Pro mě asi největší mínus tohoto tanku je dohled, který je opravdu žalostný. S mojí posádkou, která má bratry ve zbrani, oba perky na dohled, jako vybavení optiku, ventilaci a navíc jídlo a směrnici na dohled, ale i přesto tento stroj má pouze 403 metrů dohled. Což je opravdu málo, například americké, německé nebo britské těžké tanky mají s optikou větší dohled než tento stroj. Na druhou stranu je to určitá věc, která alespoň trochu balancuje tento tank. Toto napovídá jak hrát tento tank, rozhodně jako aktivního spotera, kterému vyhovují velké otevřené mapy, kde jde dobře manévrovat a drandit co nejblíže k nepříteli nehledě na dohled. A posledním jeho velkým neduhem je špatná manévrovatelnost v úzkých uličkách a celkově otáčení na místě prakticky nejde. Už několikrát se mi povedlo kvůli tomu převrátit na stranu či zůstat opřený o zeď domu.

Základní informace k vozidlu:

Poškození na výstřel: 175/175/260
Průbojnost: 180/220/75 mm
Rychlost nastavení odměru: 75,08 °/s
Deprese/elevace: -8°/+12°
Doba nabití: 8,75 s
Přebití mezi náboji: 1,5 s
nábojů v zásobníku: 2 ks
Čas zaměření: 1,2 s
Rozptyl na 100 m: 0,38
DPM: 2049
HP: 950
Pancíř podvozku: 40/16/40 mm
Pancíř věže: 40/20/20 mm
Hmotnost/nosnost: 15,2/17 t
Výkon motoru: 525 hp
Měrný výkon: 34,54 hp/t
Max.rychlost/ couvání výchozí.režim: 60/60 km/h
Max.rychlost/ couvání jízdní režim: 80/80 km/h
Max.úhel natočení kol: 33°
Maskování vozidla: 41,73/9,76 %
Dohled: 392 m
Dosah rádia: 853 m

Závěr:

Podtrženo sečteno: jedná se o zábavné vozítko které bude dominovat zejména na otevřených mapách a v režimu frontline, disponující perfektní mobilitou, dobrým dělem trefujícím i za jízdy s dobrou HE municí, díky špatnému dohledu se opravdu musí hrát jedině aktivně a rozhodně se nehodí pro pasivní spot. Tento tank bude v rukou zkušeného hráče jistě zábavný a pro tým užitečný tank, ovšem méně zkusené hráče, kteří nemají rádi rychlé neopancéřované tanky to potrápí a měli by dát od něj ruce pryč. Tento tank není rozhodně lehký na hraní a proto bych ho doporučil jen zkušeným hráčům, kteří už ví co dělat a mají nahraný dostatek bitev na lehkých strojích. Já sám osobně tento a celkově kolová vozidla nijak zvlášť v lásce nemám a myslím si, že do hry nepatří, ale uznávám, že při troše štěstí na mapu mohou být velice zábavná. Pro mě osobně je daleko lepší volbou LT-432 a i daleko univerzálnější.


Autor titulního obrázku: Kipinka

Zdroj:
0 0 votes
Article Rating
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments