HistorieNedělní infoSupertestWorld of TanksWOT BLITZ

Soowino hnízdo

Soowino hnízdo je po víc jak měsíci zpátky, tak vás u něj vítám. Pohodlně se usaďte – a ty, Rejnoku, jestli tohle čteš, koukej ležet v posteli! 😀

Vítejte tedy u dalšího článku jedné údajně moudré sovy (ano, dělám si z vás legraci). Dneska se podíváme jak na hru a co do ní WG chystá, tak na připomínky některých událostí staršího data.

World of Tanks

Jak už víme, WG chystá akci Montovna, dále neúnavně pokračuje v testování nových polských stíhačů (včera Rejnok vydal článek s galerií SDP 57 Gowika a náhledovým videem od SuperKravaťáka a statistiky ze supertestu najdete tady). Proběhly aukce o tanky a WG také upravuje a testuje mapu Mannerheimova linie. Co si vlastně myslíte o změnách na Mannerheimově linii? Bude mapa hratelnější? Snad úpravy něčemu prospějí.

Ještě tu máme i akce na únor – “Na vrcholku stromu” budou tentokrát XM551 Sheridan a WZ-111 5A a taky se nám vrací Frontová linie. Ta bude otevřená od 19. do 26. února.

World of Tanks Blitz

Tady se zmíním jen okrajově – přišel nový battlepass na únor a ShPTK-TVP 100 se chystá do hry.

 

Historické připomínky

27.1. – Mezinárodní den památky obětí holocaustu

Sedmadvacátý leden jakožto Mezinárodní den památky obětí holocaustu byl vyhlášen 1.1.2005 Valným shromážděním OSN. Má připomínat utrpení, které prožilo zhruba 6 milionů Židů, 220 tisíc Romů, 15 tisíc homosexuálů a miliony dalších a dalších obětí v době druhoválečného holocaustu. Tento den vybralo Valné shromáždění opravdu záměrně, neboť 27.1.1945 Rudá armáda osvobodila koncentrační (a vyhlazovací) tábor Osvětim-Březinka (v němčině Auschwitz-Birkenau).  Ale tento den slouží jako symbol osvobození všech nacistických koncentračních táborů. U nás se tento den stal významným o pět let dříve, v r. 2000, díky iniciativě Federace židovských obcí ČR, České rady pro oběti nacismu a dalších organizací. Od roku 2004 je 27. leden zákonem ustanoven jako „Den památky obětí holocaustu a předcházení zločinům proti lidskosti“.

Pacifik

Leden 1942 byl ve znamení bojů v Pacifiku, kdy před Japonci kapitulovaly Britské Borneo (Sarawak a Brunej), 23. ledna byl obsazen Rabaul, 15. února kapituloval Singapur a 9. března kapitulovala Jáva. Přičemž pád Singapuru označil britský premiér Winston Churchill za nejpotupnější porážku v dějinách Britského impéria.

O rok později si Japonsko vylámalo zuby na spojeneckých jednotkách u Guadalcanalu či v Bismarckově moři a ani v roce 1944 si Japonci moc úspěchů v Pacifiku nepřipsali – v bojích o Filipíny utrpěli porážku. I rok 1945 byl pro obě strany bolestný, ale tvrdé boje se Americe vyplatily. Směřovaly totiž k vítězství.

A co boje v Evropě?

Možná poznáte pojem Zimní válka. V listopadu 1939 napadl Sovětský svaz Finsko – ale nečekal, že Finsko bude tak houževnatý soupeř. Finální ztráty po zimní válce byly přibližně takovéto: SSSR vs Finsko 200.000 ku 25.000. Stalin tehdy čekal, že nad Finy brzy a snadno vyhraje, ovšem obratná taktika maršála Mannerheima si držela Sověty dál od těla až do března 1940, kdy podepsalo Finsko mírovou smlouvu s tím, že Karélii odevzdá Sovětskému svazu.

Finští vojáci v Zimní válce

 

Uf, přátelé, pro dnešek by už Soowino hnízdo a jeho délka stačilo. Kdo jste dočetl až sem, děkuji. Ještě poslední dotaz – byli jste už na obědě nebo teprve jdete? Pokud jste už byli, snad vám chutnalo, a vám ostatním přeji dobrou chuť!

Zdroj:

Soowa_Rozarka

Dohlížím na dodržování "štábní kultůry" a jsem pro hromadu srandiček. Zajímá mě skoro vše, co má kola nebo pásy a další věcičky a taky hlavně druhoválečná historie, takže s ní jednou za čas "otravuju"

5 3 votes
Article Rating
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments