OstatníPuzzleWorld of Tanks

Den válečných veteránů: připomínka a puzzle

Den válečných veteránů připadá na dnešní datum, tedy 11.11. Kdy se tradice oslav zrodila? Od kdy se tento den připomíná u nás? To se dočtete v dnešním článku a v závěru najdete i puzzle.

Co se vlastně 11.11. stalo a jaké to má souvislosti?

11.11.1885 se narodil George S. Patton, později druhoválečný generál.

11.11.1918 v 11 hodin oficiálně skončila první světová válka. Příměří podepsaly státy Dohody a Německo. Za státy Dohody se podepsal maršál Ferdinand Foch a za Německo Matthias Erzberger.

V době podpisu oficiálního příměří už existovalo samostatné Československo (ano, Rakousko-Uhersko se rozpadlo), navíc Rakousko-Uhersko podepsalo separátní mír o týden dříve, 4.11.

A od roku 1919 se slaví Den válečných veteránů (americké pojmenování). V zemích Velké Británie a Commonwealthu ho nazývají třeba Remembrance day (Den vzpomínek). Francouzi tento den berou jako státní svátek, nazvali ho jako Den příměří (jour de l’Armistice) či Den vzpomínky (jour du Souvenir). Taktéž v Belgii je to státní svátek a ve Francii i Belgii se slaví od roku 1922. Ovšem ve Francii se pietní oslavy konaly už v letech 1919 a 1920 u Hrobu Neznámého vojína. Poblíž nás můžeme jmenovat Polsko. Tady jedenáctý listopad připomínají jako Svátek nezávislosti (Narodowe Święto Niepodległości), jelikož se po 123 letech od rozdělení Polsko opět spojilo a Poláci ho slaví od sedmatřicátého roku.

Trochu smutné a možná i “ostudné” je, že u nás se Den válečných veteránů připomíná až od roku 2004. Ano, Den veteránů byl zastíněn v podstatě celou dobu hlavně vznikem samostatného Československa (28.10.1918).

Hrob Neznámého vojína

Je to pocta všem padlým vojákům, které se nepodařilo identifikovat. Ovšem pozor, po celém světě to nejsou “jen” symbolické hroby. Většina z nich je opravdová.

U nás bylo takové pietní místo na Staroměstské radnici, 1.7.1922 tam uložili ostatky československého armádního příslušníka, jenž byl pohřben u ukrajinského Zborova. Ale o 19 let později, v r. 1941 vydal K. H. Frank rozkaz hrob odstranit. Ostatky byly zpopelněny a poslední známé stopy skončily v Terezíně… Po druhé světové válce umístili nový Hrob Neznámého vojína do Národního památníku na pražském Vítkově, pohřbili tam padlého z Dukly, ovšem od 8.5.2010 jsou tam i ostatky jiného vojáka od Zborova.

Symbolika

Možná někdo z vás zná báseň Na flanderských polích od kanadského chirurga Johna McCrae. Napsal ji v roce 1915, když sloužil na západní frontě u belgického města Ypres. Díky tomu se symbolem této události staly květy vlčího máku.

Den válečných veteránů
báseň Na Flanderských polích

Vlčí mák jako symbol pro vojáky padlé za 1. světové války poprvé použila americká profesorka a humanistka Moina Michaelová. A v roce 1921 vlčí mák zvolil i polní maršál sir Douglas Haig, tehdy předseda Nadace veteránů, pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům.

Vzpomínkové akce a jedna pozvánka

V naší vlasti se budou konat vzpomínkové akce, jedna z nich bude i v Plzni. Patton Memorial Pilsen bude dnes promítat animovaný historický film světoznámé švédské kapely Sabaton, bude v angličtině s českými titulky. Plzeňské muzeum je jedno ze čtyř českých, kde dojde k promítání filmu „The War To End All Wars“. Zbývajícími třemi jsou Military Muzeum Generála Sergěje Jana Ingra v obci Vlkoš, Muzeum a vzdělávací centrum Československých legií v Praze a Vojenské muzeum Chuchelná. Film je pojmenovaný po albu této metalové skupiny a na základě skladeb z tohoto alba vypráví 9 příběhů z první světové války.

A co hra? I ta na nás myslí. Mise na Den válečných veteránů můžeme splnit od včerejška 10.11., 10:00  do 17.11., 10:00 a jsou čtyři. Pustíte se do toho?

No, čtení už by stačilo a tady jsou slíbené puzzle.

WoT:

WoTB:

 

Jedna zajímavost na závěr

Mimochodem, věděli jste, že zpěvák a klávesista kapely Sabaton Joakim Brodén má kořeny u nás? Jeho maminka pochází právě z Československa, on sám má dvojí občanství, švédské a české, a tudíž i český pas. A taky je očividně na Českou republiku hrdý.

 

Neměli bychom na padlé zapomínat, vzdejme jim hold za to, že oni položili svoje životy za to, abychom se my narodili do míru a klidu, ačkoli úplný není a asi ani nikdy nebude.

A snad se příště sejdeme u veselejšího tématu.

Zdroj:

Soowa_Rozarka

Dohlížím na dodržování "štábní kultůry" a jsem pro hromadu srandiček. Zajímá mě skoro vše, co má kola nebo pásy a další věcičky a taky hlavně druhoválečná historie, takže s ní jednou za čas "otravuju"

5 4 votes
Article Rating
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments