PuzzleWorld of TanksWOT BLITZ

KV-2: puzzle

KV-2 byla pro Německo kdysi velkým překvapením. Tušíte, proč? Vítejte u dalšího puzzle, opět se sovětským tankem, ale trochu jiného kalibru.

V roce 1939 Sověti zavedli do své výzbroje těžký tank KV-1. Ovšem brzy zjistili, že potřebují něco, čím by likvidovali opevněné body nepřítele. A tak se zrodil stroj KV-2. Vývoj začal roku 1939, vyráběli ho v letech 1940-41. Jenže… Tyto těžké, nepohyblivé a velké tanky byly svazu spíše přítěží než pomocí, nejen kvůli jmenovaným třem vlastnostem. Na bitevních polích zůstávaly snadno, ať už kvůli poruchám, nebo palivu, které došlo. Němci opravili, dotankovali – a obrátili “kávéčka” proti původním majitelům. To asi Sověty moc nepotěšilo.

Zde máme tři varianty tanku:
  • prototypy – první 4 podvozky určené pro tank KV-1 dostaly v roce 1939 velkou experimentální věž se zešikmeným předním pancířem a bez kulometů, Sověti je poslali do Finska, ale do bojů v zimní válce již nezasáhly
  • výrobní verze – vyráběli ji v letech 1940-1941, má sníženou krabicovitou věž, přidali 3 protipěchotní kulomety
  • KV-2 s 107mm kanónem– později existoval prototyp s kanónem ZiS-6 ráže 107 mm, který měl tvořit i výzbroj navrhovaných pokračování této řady, ale projekt zrušili Sověti kvůli obležení Leningradu

S řadou KV se pojí i zajímavá příhoda. Chcete vědět, která?

Byl zaznamenán jeden případ, kdy jediný a ještě k tomu nepojízdný stroj KV-2 (nebo KV-1?) v Litvě u vesničky Raisinaie držel v šachu od 23. do 25. 6. 1941 celou německou bojovou skupinu „Raus“ (6. pancéřová divize)  a způsobil jí těžké ztráty na lidech, technice i zásobách. 

Raseiniaiští hrdinové

A tak ve hře máme Medaili Raseiniaiských hrdinů (WoTB) a také Medaile hrdinů Raseiniai (WoT)

 

Udělena hráči, který sám zneškodní minimálně 14 (21 ve velkých bitvách) nepřátelských vozidel v průběhu jedné bitvy. (WoT)

Tuto medaili můžete získat pouze v náhodných bitvách.

 

Zničte během jedné bitvy 7 nepřátelských vozidel. (WoTB)

V blitz tedy musíte sundat celý enemy team, abyste tuto medaili získali. (Ano, klidně i toho posledního vám “vyžerou” spoluhráči, takže máte po medaili.)

V červnu 1941, poblíž litevského města Raseiniai, asi 20 tanků KV sovětského 3. Mechanizovaného sboru, odolávalo útoku 6. Tankové divize skládající se z asi 100 vozidel. Jeden KV-2 zabraňoval německému postupu jeden celý den, zatímco byl ostřelován všemi možnými protitankovými zbraněmi. Nakonec mu došla munice a byl vyřazen.

 

WoT:

 

WoTB:

 

Jak vám to šlo? Líbily se vám zajímavosti o tanku? A vůbec, přiznejte se, kdo nemáte KV-2 rádi 😀 No i když je pravda, od úprav HE už není tak nebezpečná, že?

Mějte se, smějte se, pěkný víkend přeje Soowa.

Zdroj:

Soowa_Rozarka

Dohlížím na dodržování "štábní kultůry" a jsem pro hromadu srandiček. Zajímá mě skoro vše, co má kola nebo pásy a další věcičky a taky hlavně druhoválečná historie, takže s ní jednou za čas "otravuju"

5 3 votes
Article Rating
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments