PuzzleWorld of TanksWOT BLITZ

Cromwell B nebo Bromwell? PUZZLE

Ahoj. Tenhle tank určitě znáte. Britská prémiová šestka Cromwell B, mnohými přezdívaná Bromwell. Dáme se do skládání?

Trocha historie

Porážky ve Francii i v severní Africe otevřely oči britskému generálnímu štábu. V tu dobu jim konečně došlo, že nemají konkurenceschopný tank, s nímž by čelili německým modernějším tankům a dělostřelectvu. Proto na přelomu let 1940-41 po poznatcích z bojů štáb vypsal požadavky na nový tank. Inu, jak to bývá, vývoj se hodně protáhl, motor pro tank dokončili až na podzim 1943 a také pro Cromwella připravili 75mm kanon.

Sériová výroba stroje Cruiser Mk VIII Cromwell IV v této konfiguraci se brzy rozjela a do konce války se Cromwell opravdu hodně rozšířil jakožto křižníkový tank. Stal se i nejrychlejším britským tankem za dobu druhé světové války díky silniční rychlosti až 64 km/h, ovšem účinnost 75mm kanonu a slabý pancíř mu škodily. Zradou byl i zážehový (chcete-li benzínový) motor, ten po zásahu dost často vzplanul. Do karet mu ale hrála jednoduchost oprav a spolehlivost oproti německým tankům.

Cromwell a boje

Do prvních bitev cromwelly zapojili po vylodění v Normandii, 7. tanková divize známá jako Pouštní krysy je měla ve výzbroji jako první v roce 1944. Cromwelly byly srovnatelné s Panzery IV, jen na Tigery I či Panthery opravdu nestačily.

Aby to nebylo málo, cromwelly měla k dispozici i československá tanková brigáda, byly to verze IV a VI. S těmi se zapojila do obléhání a dobytí pevnosti Dunkerque. Tito britští rychlíci se podívali i do Československa, ačkoli až 9. května po osvobození Plzně.

Ostatně, víte, kde se vzal název Cromwell B? Kdo odpověděl, že podle německého města Berlín, má pravdu. Důvod? Pouštní krysy se vrátily do Británie, odtamtud se pustily do Normandie a prokousaly se napříč Francií přes Německo – samozřejmě i s cromwelly – zbytkem války a do Berlína na vítěznou přehlídku dorazily 7. 9. 1945.

Ale dost už historie, hurá do skládání.

 

WoT:

 

WoTB:

 

Prošel vám Cromwell rukama? Jaké jste z něj měli pocity? Já se omlouvám za menší slohovou práci, určitě jsem vás zdržela. Časy samozřejmě pište do komentářů, u dalšího puzzle se uvidíme za 14 dní. Návrhy na další tanky posílejte do komentářů taky, těším se.

Zdroj:

Soowa_Rozarka

Dohlížím na dodržování "štábní kultůry" a jsem pro hromadu srandiček. Zajímá mě skoro vše, co má kola nebo pásy a další věcičky a taky hlavně druhoválečná historie, takže s ní jednou za čas "otravuju"