OstatníWorld of Tanks

Vývoj hráčské základny WoT?

Web Wotexpress zveřejnil zajímavé shrnutí.

Vy, kteří se kolem tanků pohybujete, už víte, že občas se objevují různé analýzy ohledně hry jako takové. Jedno shrnutí za rok 2022 uveřejnil i web wotexpress. Jedná se o analýzu serveru RU/RUBY (původně ruského, který se v průběhu roku změnil na rusko běloruský).

Něco podobného pro náš EU server sepsal Doktor pro rok 2021 a následně i pro rok 2022. Proto mi přijde zajímavé uveřejnit podobnou analýzu, respektive její překlad, přímo z Ruska. Podívejte se sami, co a jak tam píší a udělejte si vlastní názor.

Níže uvedené je překlad článku z Wotexpress. Odkaz naleznete ve zdrojích.

“Word of Tanks umírá. Statistiky serveru RU za rok 2022

Za celou dobu jsme nikdy nenapsali, že hra umírá nebo něco podobného. Ale při pohledu na statistiky WOT RU-regionu za rok 2022 (nyní mluvíme pouze o tomto regionu) můžeme říci, že nyní tomu tak skutečně je. Níže uvádíme hlavní důvody:

  • Počet hráčů online meziročně klesl o 42 %. Jejich počet nepřesahuje 400k a spíše se pohybuje kolem laťky 350k
  • Počet hráčů klesl o 45 %
  • Počet registrací ve hře klesl o 20 %
  • Ve hře zůstalo téměř jen hlavní jádro hráčů, které naopak začalo hrát mnohem více (pomohly i nové režimy)

Ano, hra bude v RU regionu žít dalších 5-6 let i pokud bude mít jen 100k online hráčů, ale pro majitele to bude znamenat úplně jiná čísla a výdělky.

Jen se nad těmito čísly zamyslete. V roce 2021 hrálo hru 12,3 milionu hráčů a v roce 2022 jen 6,7 milionu. I když vezmete v úvahu, že do EU přešlo zhruba 1,5 milionu účtů, kde jsou zbývající 4,5 milionu? To je obrovská ztráta publika. Přesun účtů tvoří jen malou část.  Hráči prostě odcházejí. Mají hry plné zuby (v roce 2022 se jednalo z větší části o Wargaming – WOT v RU).
Podle zmíněných ukazatelů jde o nejhorší rok za téměř 13 let hry.”

Drobné zamyšlení

Tolik citace z ruských zdrojů. Předpokládám, že vliv má i současná situace v Rusku, které je v ozbrojeném konfliktu s Ukrajinou a mnozí hráči mají jiné starosti než se věnovat hraní, ale i tak se mi zdá, že zmíněná data jsou až velmi podobná tomu, co nasbíral Doktor tady u nás v EU, viz odkazy na začátku článku.

Jasně, WoT je tady s námi už více než třináct let, což je jistě úctyhodná doba na online hru, ale vývojáři to budou mít čím dál složitější s tím zaujmout stávající hráče natolik, aby hráli dále a více případně aby se přidali další, noví. Myslím, že samotné přidávání nových prémiových tanků, které jsou lepší než to, co je ve hře před nimi, není ta správná cesta. Ano, někteří z nás si daný tank koupí, ale hra samotná potřebuje určitý počet hráčů na všech úrovních, aby se nemuselo čekat na vstupy do hry, aby si všichni užili zábavy a nejen nadávali na OP tanky, na špatnou tvorbu týmů a podobně. Zajímavě na mě působil rozhovor s vývojáři Lesty, kteří hýřili nápady. Tak uvidíme, jestli je přivedou na světlo světa a hlavně jestli se něco z nich dostane i k nám na EU server.

Doufám, že se WG pochlapí a najde cestu, jak hru zatraktivnit bez nutnosti přidávání dalších investičních věcí do hry. Třeba se dočkáme nových eventů, třeba se součástí hry stane i hra proti botům nebo možná něco jiného, co hráči ocení. A co vy? Baví vás hra? Hrajete ji pro radost? Podpořili jste vývojáře nákupem tanků, krabiček či prémiového účtu? Podělte se s námi o svůj názor do komentářů.

Zdroj:

Rejnok1

Starý a nerudný dědek, kterého ale přes to všechno pořád ještě WoT baví. Hraji ho pro zábavu a kvůli kamarádům, kteří jsou nejlepší motivací ke hře.

0 0 votes
Article Rating
8 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments