World of TanksZ archivu

Z archivu: Object 120

Na úvod

Čas rychle letí, ještě před chvílí byla zima a už tady máme léto. Za tu dobu jsme tu již měli 7 dílů naší série Z archivu, ve které jsem Vám dosud představil 7 zajímavých vozidel z historie, které ve WoT sice nemáme, ale přesto se jedná o zajímavé kousky a třeba by se jednou ve WoT mohly objevit.

Dnes nadešel čas posledního dílu této série. Přes léto Archiv vycházet nebude, ale pokud budete mít zájem, po letní pauze se může opět navrátit. Osmým tankem, jenž si představíme, bude Object 120 – sovětský věžový stíhač tanků, jemuž se také někdy říká SU-152 Taran.

 

Z historie

Počátkem šedesátých let minulého století dospěla sovětská armáda k závěru, že průbojná munice na tancích T-55 a T-10 neprobije čelní pancíř nejmodernějších amerických tanků M60 a britských Chieftainů. Sovětský svaz proto zahájil výzkum několika protitankových děl – například nové protipancéřové munice tvarované pro stávající protitanková děla.

Dalším projektem byl vývoj nového stíhače tanků označovaného jako Object 120. Stíhač tanků byl vybaven otočnou věží se 152mm protitankovým kanonem. Disponoval jak velmi dobrou palebnou silou, tak slušnou pohyblivostí, čímž předčil všechny tehdejší zahraniční stíhače tanků. Nakonec ovšem nebyl přijat do výzbroje, zejména kvůli pozdějšímu vývoji nového 125mm děla, které bylo účinnější a spolehlivější než 152mm děla. Vyroben byl pouze jediný prototyp, který se nyní nachází v Tankovém muzeu Kubinka v Rusku.

Kanon tohoto tanku si přesto zaslouží obdiv, neboť s jeho délkou přes 9 metrů se stal nejdelší zbraní, která kdy byla instalována v plně uzavřeném bojovém obrněném vozidle. Dělo navíc mělo dosah přímé palby přes 2 kilometry a střílelo vysoce explozivní munici. Kapacita munice činila 22 nábojů. Rychlost palby se pohybovala od 3 do 5 výstřelů za minutu. Úsťová rychlost dosahovala až 1720 m/s a průbojnost činila 290 mm i na vzdálenost 2000 metrů.

 

Technické parametry

  • Rok výroby: 1965
  • Počet vyrobených kusů: jediný prototyp
  • Rozměry: 6.87 m dlouhý, 3.12 m široký, 2.82 m vysoký
  • Váha: 27 tun
  • Motor: V-105-V – 400 koní
  • Přepočet koní na tunu: 14.81 HP/t
  • Posádka: 4 členná – velitel, řidič, střelec, nabíječ

 

Object 120 ve hře

Jak už jste si možná sami všimli, Object 120 není vůbec slabý tank, a proto kdyby se objevil ve hře, nejspíše by byl na desátém tieru. Ač na první pohled může vypadat jako pomalý pancéřovaný tank a mnozí by si jej mohli představit jako Objecta 268 v4 s věží, rozhodně tomu tak není. Pancíř tohoto tanku je naopak velmi slabý – jeho hodnoty se pohybují okolo 30 mm a to jak na podvozku, tak na věži. Naopak tento tank nemá problémy s mobilitou, mohl by dosahovat rychlosti až 64 km/h.

Díky těmto vlastnostem by se tak dal spíše přirovnat k sovětskému desítkovému Skorpionovi. Díky věži, mobilitě a silnému dělu by se z něj mohl stát obávaný sniper. Rozhodně by nebyl útočným stíhačem tanků jako jsou třeba americké stíhače tanků na 10. tieru.

Model tanku ze hry War Thunder

 

Možné palebné parametry:

  • Poškození: 750 / 750 / 1100 HP
  • Průbojnost: 290 /385 /90 mm
  • Rychlost palby: kolem 4 ran/min
  • Poškození za minutu: 3000 HP/min
  • Rychlost zaměření: 2,7 s
  • Přesnost na 100 m: 0,33 m

 

Na závěr

Závěrem tohoto dílu položím už tradiční otázku: Chtěli byste ve hře tento tank?

Ještě než se však definitivně rozloučíme, chtěl bych Vás poprosit i o zpětnou vazbu k této sérii – zda byste měli zájem, aby na podzim pokračovala, a pokud ano, jaké změny byste uvítali, co byste ocenili navíc atd.

A teď už se opravdu loučím a přeji všem příjemné léto a hodně zážitků a také co nejlepší výsledky ve WoTku 😉

MajBoss

Milovník těžkých tanků, velkých ráží a solidního pancíře.

5 2 votes
Article Rating
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments