HistorieNázorWorld of Tanks

Přijdou do WOT španělské tanky?

Už celkem dávno se ukázala informace, že by nás za chvíli mohl čekat nový národ ve WoT a to Španělsko. Dnes si ukážeme, která španělská vozidla by nás mohla čekat a nákresy, jak by mohla vypadat španělská větev. Článek prosím berte s rezervou, jedná se pouze o názor a jak by mohla vypadat.

Už celkem dávno se objevily informace a obrázek od vývojářů, že by nás v roce 2022 či 2023 mohl překvapit nový národ a to Španělsko. Byl by to tak další nový národ po Itálii. Jestli je tato informace pravdivá, tak by to byla zajímavá volba pro Wargaming. Byly by lepší možnosti jako nový národ do WoT ale budiž, WG často dělá na první pohled nelogická rozhodnutí. Na obrázku níže můžete vidět již zmiňovaný obrázek. Na něm je vidět španělský národ a jakýsi tier VIII prémiový tank začínající ,,M47″, o tom, co by tohle vozidlo mohlo být, si povíme níž.

Španělský strom

Pravděpodobná možná podoba

Toto není úplně má verze, jak by mohl španělský strom vypadat, je to pouze teorie a neberte ji úplně vážně. Založená je na několik zdrojích, které jsou dole pod článkem včetně WG wiki. Pod tímto návrhem budou ještě další tři návrhy od dalších lidí, které si také ukážeme. Představíme si jednotlivé tanky podle tierů a řekneme něco málo z jejich historie.

tier I

Truvia A4 (známá také jako typ M1925)

Lehký tank

Co je tento tančík zač? Jedná se o lehký pěchotní tank postavený dělostřeleckou továrnou. Truvia stojí na základech tanku Renault FT-17 (jedničkový francouzský tank), který máme již ve hře. Tento tank používá nýtovanou korbu a otočnou kulometnou věž. Bohužel byl zastaralý již v době svého vzniku. V letech 1928 až 1934 byly postaveny 4 kusy, jež se účastnily občanské války.

Statistiky:

Pancíř: 18mm všude
Maximální rychlost: 30 km/h
palebná síla: 7.5 mm kulomet nebo 40mm dělo

 

tier II

Trubia Naval (také známá jako M1936)

Lehký tank

Toto už je lepší bratříček Truvii A4, tank je pojmenovaný podle místa, kde se vyráběl a to v námořní továrně Seto. Má menší korbu i věž, zkrátka vozidlo je menší než jeho předchůdce. V přední části věže i korby jsou namontovány kulomety Vickers. Celkem bylo vyrobeno 15 nebo 20 vozidel, přesný počet není znám a používaly je obě strany v občanské válce.

Statistiky

Pancíř: 6 až 16mm
Maximální rychlost: 30 km/h
Palebná síla: 8mm kulomet nebo 40 či 45mm kanon

 

tier III

Verdeja N1

Lehký tank

Po občanské válce navrhl podplukovník Bairdha lehký tank na základě sovětského tanku T-26 a měl ho i předčit, což se mu povedlo. Tank měl věž vzadu a motor v předu. Hlavní zbraní byl 45mm kanon, napodobenina děla ze Sovětského svazu, osvědčil se při zkouškách v roce 1940 a jak jsem již psal, překonal T-26. Ale na to, že je lepší než jakýkoliv jiný typ tanku španělské armády, tak ve srovnání s tanky jiných zemí byl dost zastaralý.

Statistiky:

Pancíř: 10 až 40mm
Maximální rychlost: 46 km/h
palebná síla: 45mm nebo 75mm dělo

Test s jeho konkurentem T-26 v roce 1940
Stejný tank ale verze s 75mm dělem
tier IV
Verdeja N2
Lehký tank
Stejný tank jako jeho předchůdce, ale původní motor Lincoln se už nedodával a do původní konstrukce nešel vsadit lepší a výkonnější motor. Takže motorový prostor byl přesunut dozadu a byl na trh uveden model Verdeja N2. S čímž se zlepšila pohyblivost a ochrana, ale jinak vše zůstalo stejné.

Statistiky:
Pancíř: 10 až 40mm
Maximální rychlost: 46 km/h
Palebná síla: 45mm nebo 75mm dělo

tier V

 

Carro de Combate 20t

Lehký tank

Návrh z roku 1944, jenže měl napodobit sovětský tank T-34, měl podobně nakloněný pancíř a uspořádání korby. Bohužel se nepovedlo sehnat vhodný motor, tudíž tento lehký tank zůstal jen na papíře a měl pohyblivost těžkého tanku. Což je docela úsměvné, když to je kříženec lehkého a středního tanku, ale má pohyblivost těžkého tanku.

Statistiky:

Pancíř: 55mm všude
Maximální rychlost: 30 km/h
Palebná síla: 75mm dělo

tier VI

Verdeja N3

Lehký tank

Zdokonalení tanku Bairdha v letech 1942 až 1943.  Konstrukce zahrnovala inspiraci tankem T-34, ale protože španělská armáda neměla žádný tank typu ,,vyrobený a zastaralý”, tak o modernizaci se nedalo mluvit a slušně řečeno se na to vykašlali a dál se už moc španělská armáda o vlastní tanky nepokoušela.

Statistiky:

Pancíř: 15 až 65mm
Maximální rychlost: 40 km/h
Palebná síla: střední 75mm nebo dlouhý 75mm dělo

 

 

tier VII

M41E

Lehký tank

Písmeno E na konci znamená Español (Španělský), jedné se o španělskou modifikaci tanku M41. Přesněji byla vylepšena pohyblivost výměnou motoru a míření. To bylo zlepšeno dálkoměrem a autokamerou.

Statistiky

Pancíř: 32/25/19mm na korbě a 25mm na věži
Maximální rychlost: 72 km/h
Palebná síla: 76mm dělo

tier VIII

M41/60E

Lehký tank

Číslo 60 v názvu odkazuje na 60 mm kanon, jenž spolu vyvinul Izrael a Itálie koncem 70 let. Má úsťovou rychlost 1620 m/s a dokáže probít 120mm oceli pod uhlem 60° na 2 kilometry. Tento kanon byl často používán při úpravách lehkých tanků a Španělsko ho za účelem testování namontovalo na tank M41E. Součástí uprav bylo namontování výkonnějšího motoru a bočních krytů.

Statistiky:
Pancíř: 32/25/19mm na korbě a 25mm na věži
Maximální rychlost: 72 km/h
Palebná síla: 60mm dělo

tier IX

AMX-30E

Střední tank

Stejně jako u M41E, E na konci znamená Español (Španělský). Je to hlavní bojový tank, i když původně uvažovali o Leopardovi 1, ale ten byl dražší a AMX-30 měla možnost výroby ve Španělsku. V letech 1974 až 1983 vyrobila společnost Santa pro španělskou armádu 280 kusů. Tank se nikdy nedočkal boje ale nastartoval Španělskou ekonomiku až tak, že vyráběla 65% těchto tanků

Statistiky:

Pancíř: 80mm
Maximální rychlost: 65 km/h
Palebná síla: 105 mm dělo

X tier

AMX-30P-001 “El Nino”

Střední tank

Projekt španělské armády na osazení podvozku AMX-30 věží Leoparda 1. Španělé koupili několik AMX-30 a Leopardů 1, a tak se rozhodli tyto dva tanky zkombinovat, protože na sebe navzájem pasovaly. Pro tento záměr musel být podvozek o 30cm prodloužen kvůli novému motoru.

Statistiky:

Pancíř: 80/35/30mm na korbě a 52/60/60mm na věži
Maximální rychlost: 65 km/h
Palebná síla: 105 mm dělo

tier X alternativní

LEOX Prototipo

Střední tank

Když jde namontovat věž Leoparda 1 na korbu AMX-30, proč to nezkusit i naopak? Ano, přesně to je LEOX, tento tank chvíli sloužil pouze k technickým zkouškám, ale později z něj zbyla už jen korba na výcvik budoucích tankistů.

Statistiky:

Pancíř: 70/45/35mm na korbě a  80/35/30 mm na věži
Maximální rychlost: 65km/h
Palebná síla: 105mm dělo

tier VIII prémiový tank

M47E1/2

Střední tank

Španělský M47 lze rozdělit do tří podtypů a to M47E, který má jen dieselový motor, M47E1  má lepší dělo 105mm. Nakonec M47E2 s lepším systémem střelby. Lze spekulovat, že M47E1 se 105 dělem bude tier VIII prémiový tank, nebo to bude nakonec bude M47E2? Zatím sami netušíme.

Statistiky:

Pancíř: 102/76/51mm na korbě a 102/64/76mm na věži
Maximální rychlost: 48km/h
Palebná síla: 90mm dělo

 

M47E1
M47E2
Další možnosti, jak by mohl španělský strom vypadat

 

Druhá možná podoba Španělského technického stromu

Tento návrh je od BasterdBari WoT, jemuž tímto děkuji za možnost použít jeho video jako jeden ze zdrojů a od inf.news. Ano, vidíte správně, tímto návhem jsem se celkem dost inspiroval. Abych ušetřil váš čas a zkrátil už tak dlouhý článek, dovolil jsem si tento návrh převést do podoby obrázku. Omluvte prosím mé kreslířské (ne)schopnosti.

Třetí možná podoba španělského technického stromu

Tento návrh je od Pikpikkera, je poněkud rozsáhlejší a obsahuje víc než jednu linii. Bohužel nevidím moc velkou šanci na realizaci celého návrhu, čímž nechci říct, že by ostatní včetně mého měly větší.

Čtvrtá možná podoba španělského stromu

Návrh od wot-news je také zajímavý a navíc podložený 16 dokumenty popisující španělský tankový průmysl. Jak můžete vidět, pro všechny návrhy je společná, i když u všech lehce odlišná, jedna větev.

Toto byly všechny návrhy španělského technického stromu, které jsem byl schopný najít. Co na ně říkáte? Máte sami nějaké návrhy či připomínky? Nebojte se nám je sdělit v komentářové sekci, rádi si je přečteme.

Šádis

Mladý začínající redaktor se špatným smyslem pro humor kterého baví psaní. Věnoval se hraní hry World of Tanks, kterou dnes zapne už jen občasně. Hra, která je jako droga.

5 1 vote
Article Rating
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments