World of Tanks

Charlemagne – RECENZE

V této recenzi bych vás rád seznámil s tankem Charlemagne. Jedná se o prémiový britský těžký tank 8. úrovně, který je možné si zakoupit za bony v obchodě Hodnocených bitev.

 

Na úvod

Minulý týden skončila další sezóna hodnocených bitev. Ti z vás, co tento režim hrají, si jistě všimli, že je možnost zde získat velké množství bonů. Zároveň ti, jimž se podaří dokončit třetí divizi, mají možnost si zakoupit speciální tanky z hodnocených bitev, které se kupují právě za již zmiňované bony.

Jedním z takových tanků je i Charlemagne – britský prémiový těžký tank 8. úrovně. V obchodě hodnocených bitev se jedná o jediný osmičkový prémiák, z nabízených tanků má zároveň nejvyšší výdělky. Pokud tedy nechcete pouze dobrý tank, ale chcete s ním i vydělat, měli byste se na Charlemagne zaměřit.

Jeho základní cena činí 15 000 bonů, pokud ovšem budete v hodnocených bitvách úspěšní, můžete si vyjezdit slevy. Slevy lze získat za dokončení 2. a 1. divize hodnocených bitev a poté také za plnění misí v ligách. S maximální slevou (60%) tedy může být Charlemagne váš za 6 000 bonů. To je podle mého názoru dobrá cena za osmičkový prémiák, neboť v běžném bonovém obchodu jsou osmičkové prémiáky za 8 000 nebo 10 000 bonů. Pokud ovšem slevu nemáte, tak 15 000 už zdaleka tak lákavá cena není. 15 000 bonů je částka, za kterou můžete mít 3 různé kusy bonového vybavení. Nebo když si připlatíte ještě 1 000 bonů, tak za to máte 2 osmičkové prémiové tanky z bonového obchodu.

Koupi tohoto tanku byste si tak měli dobře rozmyslet. Byla by škoda vyhodit tisíce bonů za tank, který vás nebude bavit a nebudete s ním spokojení. Dovolte mi tedy, abych vám tento tank nyní blíže představil a ukázal vám jeho plusy i minusy a povyprávěl vám i mé vlastní zkušenosti s tímto vozidlem.

 

Parametry vozidla

Palebná síla

Tank má 440 alfa poškození a může tedy dát až 550 poškození na výstřel. Jeho alfa patří mezi nejvyšší ve hře mezi osmičkovými těžkými tanky. Vyšší alfu má z osmičkových těžkých tanků už jen Škoda T 56 a VK 75.01 (K) nebo třeba Caliban. Horší už je jeho čas nabíjení – ten činí v základu 16.7 sekundy. Jeho DPM je tak horší než má např. konkurenční Defender nebo 50TP Prototyp.

Výborně je však na tom jeho stabilizace. Rozptyl za pohybu nebo při otáčení věže činí 0.15 – pro srovnání takový Defender nebo 50TP Prototyp mají rozptyl 0.24. Na blízko tak díky dobré stabilizaci nemusíte dlouho doměřovat a můžete rychle vystřelit. Hůře už je však na tom se svoji přesností. Jeho přesnost je 0.44 m na 100 metrů, což je hodnota shodná s již zmiňovaným Defenderem. Můj osobní pocit je však takový, že Charlemagne má mnohem spolehlivější dělo než Defender, jenž na rozdíl od Charlemagne velmi často krtkuje.

Jeho špatná přesnost může dělat problémy při střelbě na dálku. A není to jediná věc, která vám střelbu na dálku znepříjemní. Charlemagne je na tom velmi špatně i se svoji úsťovou rychlostí – ta je na základní munici pouhých 597 m/s, což je hodnota srovnatelná se 152mm houfnicí na KV-2, ta má úsťovou rychlost 525 m/s. Výrazně vám však pomůže prémiová munice, ta vám úsťovou rychlost zvedne na 924 m/s, připravte se tedy, že při střelbě na dálku prémiovou munici občas použijete. Hodí se mít na posádce tohoto tanku vycvičen perk Intuice, díky němuž můžete rychle přepínat mezi základní a prémiovou municí. Ještě doplním, že za 1 kus základní munice dáte 890 kreditů, za 1 kus prémiové munice pak zaplatíte 4800 kreditů. Počítejte tedy s nižšími výdělky při používání většího množství prémiové munice.

Další parametr, který stojí za zmínku, je deprese děla -10° – je to stejná hodnota, jako má například jeho kolega Conqueror nebo další britské těžké tanky. Deprese -10° vám umožní účinně hrát na věž v různém terénu.

 

Pancéřování a výdrž

Tank má velmi dobré přední pancéřování, které dokáže účinně odrážet střely od nepřátelských tanků. Jeho hodnota účinného pancéřování (při přímém pohledu na horní plát korby) se pohybuje mezi 210 mm až 220 mm, spodek vany má dokonce 230 mm až 240 mm účinného pancéřování. Ačkoliv do vrchního plátu vany vás tanky se stejnou penetrací většinou probijí, spousta hráčů tento tank zkouší neúspěšně probíjet do spodku vany. Tank má navíc velmi dobré boční pancéřování a to hlavně díky představnému pancíři před pásy. S tankem se tak dá velmi účinně side-scrapit, jediným problémem při side-scrapu může být předek vany ve tvaru “štiky”, tudíž při naúhlování je část této “štiky” slabší, ale přesto vám mohu říct, že v praxi bývá sidescrap často úspěšný. Jelikož tento tank na publicu moc nepotkáte, tak hráči nemají tolik zkušeností s jeho probíjením.

Tank má 1500 životů, což je běžná hodnota pro osmičkové těžké tanky.

 

 

 

 

 

 

Mobilita

Co se mobility týče, Charlemagne je na tom mezi těžkými tanky průměrně. Dopředu jede až 35 km/h a pozadu může jet až 15 km/h. Charlemagne disponuje výkonem 750 koní a přepočet na tunu je 16.67 koní na tunu. Jeho odpor vůči terénu je na těžký tank také poměrně solidní – 1.10 na tvrdém, 1.30 na středním a 2.30 na měkkém. Díky dobrému přepočtu koní na tunu i díky dobrému odporu má tento tank velmi rychlé rozjezdy na svoji maximální rychlost. Podrobnější informace o mobilitě, včetně porovnání s konkurenčními tanky naleznete v této tabulce:

 

Ostatní

Tank má dohled 380 m, což je standardní pro osmičkový těžký tank – na druhou stranu, Defender má např. pouze 350 metrů dohledu.

Maskování tanku asi nestojí příliš za řeč – tak jako většina těžkých tanků má pouze minimální maskování.

 

Moje zkušenost

Já jsem si tento tank zakoupil loni na podzim po skončení první sezóny hodnocených bitev. Díky tomu, že jsem se dostal do ligy a odjezdil tam hodně bitev, získal jsem poměrně slušnou slevu a Charlemagne byl můj za 8 500 bonů. 15 000 bonů se mi totiž za osmičku skutečně dávat nechtělo. Možná si říkáte, proč jsem si nekoupil spíše Concepta 1B nebo KPZ – vysvětlení je jednoduché: jednak jsem neměl tolik bonů a jednak jsem chtěl tank, který mi bude i vydělávat, navíc Charlemagne mě svými vlastnostmi velmi lákal. Osobně mám rád těžké tanky, obzvlášť ty s dobrým pancířem a velkými děly a oboje Charlemagne splňuje.

Už od prvních bitev se mi s tímto tankem nezvykle dařilo. Předem přiznávám, že nejsem žádná fialka, takže mít na tanku fialové wn8 a přes 60% winrate se u mě jen tak nevidí. Velmi mi vyhovuje kombinace slušné věže, velké alfy a deprese. Díky depresi tank dokáže dobře zahrát i na mapách jako je Westfield, Klidné pobřeží apod. Navíc díky této alfě stačí dát 5 úspěšných zásahů a už je z toho dobrá hra. A když se jich náhodou povede ještě o něco víc, tak už opravdu skvělá bitva. Tank je samozřejmě lehce limitován v bitvách s vyššími tiery, protože proti desítkám už zkrátka jeho pancíř úplně nevydrží. Ale i přesto jsem většinou schopen v desítkách alespoň pár bitev udělat.

 

Závěr

Já mohu za sebe tank s čistým svědomím rozhodně doporučit, neboť ač to na první pohled nevypadá, tak je to skutečně velmi solidní tank. Dost lidí mě od jeho koupě odrazovalo, ale jsem rád, že jsem ho koupil, protože toho nelituju a mohu říct, že to byly dobře investované bony – za bony lepší těžký tank nepořídíte. A nenechte se odradit základní úsťovkou – dost lidí to používá jako častý argument, proč si nekoupit Charlemagne, ale často hrajete na blízko a tam je vám nějaká úsťovka ukradená. A na dálku to chce holt použít prémiovou munici a umět si předmířit.

Pokud vám tedy nevadí těžké tanky, myslím si, že není na co čekat. Kdo Karlíka nezkusí, ten neví 🙂

MajBoss

Milovník těžkých tanků, velkých ráží a solidního pancíře.

4 4 votes
Article Rating
15 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments