OznámeníWorld of Tanks

Pozor na vaše kreditky (aktualizováno II)

Pozor na zloděje aktualizováno, doplněno

V listopadu loňského roku jsme vás varovali, před zloději. Bohužel pořád dochází ke krádeži účtů a následně ke zneužití uložených platebních karet. Že kartu uloženu nemáte? A jste si tím jistí? Doporučujeme vše zkontrolovat, protože pokud platíte kreditní kartou na stránkách Wargamingu, je karta automaticky uložena. Musíte ji aktivně odpojit. Navíc podle informací, které proběhly u nás na Discordu, není platba ve WG prémiovém obchodě ověřena druhým faktorem tedy SMS nebo mobilním bankovnictvím. Pokud máte jinou zkušenost, dejte nám vědět do komentářů a článek upravíme. A jak zrušit párování? Dozvíte se na konci článku.

Zde je odkaz na jeden z posledních případů tentokráte se jedná o krádež téměř dvou tisíc EUR. Odkaz vede na anglické fórum. Bohužel WG do dnešního dne není schopno vygenerovat ani certifikáty SSL na zabezpečení fóra k tankům a letadlům. Pak se není čemu divit, že může docházet k tomu, co popisujeme. Proto buďte opatrní na to, co a kam zadáváte.

Představte si, že vám zloděj ukradne auto. Vy své auto vypátráte a vezmete si jej zpět. Následně vám policie auto zabaví a dá vám na vybranou. Buď nechá vaše auto sešrotovat nebo vy koupíte zloději auto jiné, a až teprve potom vám vaše auto vrátí. Zdá se vám to jako absolutní nesmysl? WarGamingu zřejmě ne.

V poslední době se množí případy zneužití kreditních karet připojených k WarGaming účtům. Jen za posledních pár dní se na foru objevily tři takové případy. Kolik se jich musí skrývat mezi hráči, když na tak malé komunitě, jaká forum navštěvuje, jsou hned tři? Proto bychom vás rádi varovali a předešli tak dalším zbytečným škodám a komplikacím.

Nejdřív by se slušelo problém popsat.

WarGaming při nákupu umožňuje k účtu připojit vaši kreditní kartu a vyhnout se tak zadávání údajů pokaždé, když u nich chcete kartu použít. Dokonce je na stránce předem zaškrtnutá možnost kartu připojit, takže stačí drobná nepozornost a ani nemusíte vědět, že je vaše kreditka s účtem propojená. Propojení účtu a kreditky je pohodlné, ale jak se ukazuje, tak ne úplně bezpečné. Ačkoliv je to od 1.ledna povinné, ne vždy je vaše platba u WG ověřená přes telefon. Zároveň se ukazuje, že zabezpečení účtů není ani zdaleka tak silné, jak si mnohý hráč myslí, dokonce ani propojení vašeho účtu s telefonem vás nemusí před krádeží nebo zneužitím vašeho účtu ochránit. Dbejte tedy maximální bezpečnosti při ochraně vašich přihlašovacích údajů, věnujte pozornost vícefázovému zabezpečení účtu a zkontrolujte jestli nemáte svůj účet s kreditní kartou propojený.

 

Co se vlastně stalo?

Někdo se dotyčným hráčům dostal na účet. Ne přímo do hry, stačilo na WG stránky nebo forum. Tam zloděj skočil do premium shopu a na svůj druhý účet si naposílal tolik dárků, kolik limit připojené kreditní karty dovolil. Bez ověřovacích kódů, bez vědomí majitele účtu. Bohužel kolem Vánoc má mnohý z nás limit na kartě zvýšený, a tak se hodnoty těchto krádeží vyšplhaly až do desítek tisíc korun. Nic zanedbatelného.

Řešení ze strany hráče

Platbu lze samozřejmě stornovat, své peníze můžete vymoct zpět. Určitě přes banku a pokud budete mít ohromnou porci štěstí a trpělivosti, tak i přes herní podporu. Možná vás to bude stát dost času a dohadování, ale o peníze byste přijít neměli. Tím ovšem problémy nekončí.

Řešení ze strany WarGamingu

Z pohledu WG někdo v takovém případě nakoupil jejich zboží, to odeslal jako dárek a následně vzal platbu zpět. Bohužel se najde dost nepřejících a zlomyslných lidí a tak se i v minulosti objevilo dost případů, kdy někdo poslal dárky nějakému streamerovi nebo třeba veliteli konkurenčního klanu a pak platbu stornoval. Cílem je takovému hráči uškodit, ať už herně nebo finančně. Obchodník pochopitelně za svoje zboží chce zaplatit. A tady nastává problém. WarGaming totiž v takovém případě zablokuje oba účty které se transakce účastnily. Jak ten, na němž zboží skončilo, tak účet, ze kterého přišla platba. V situaci popsané na začátku článku ale účet, ze kterého přišla platba, byl ukradený a zneužitý. Sám je obětí podvodu.

CM veřejně přislíbila situaci s hráči řešit individuálně v soukromých zprávách. Bohužel podle svědectví okradených v soukromých zprávách jen potvrdila, že verdikt herní podpory je konečný a ona ze své pozice s tím nemůže nic dělat. Herní podpora absolutně nepřihlíží k tomu,že došlo ke krádeži dat, ignoruje slabiny zabezpečení plateb a účtů a celou situaci řeší podle standardních postupů. Tedy blokací obou účtů až do zaplacení peněz.

Okradený hráč má tedy podle herní podpory jen dvě možnosti:

Nezaplatit znovu podvodníkovi tutéž částku, o kterou je už jednou okradl a nechat si svoje peníze. Podle dostupných zpráv se jedná o částky od 2.500 do cca 40.000 korun, podle případu. Znamená to, že jeho účet zůstane zabanovaný. Znamená to nechat si peníze a vzdát se účtu, na němž roky hraje, má na něm desítky premiových vozidel, spoustu goldů, bonů, kreditů a hromadu vyexpených tanků. Znamená to přijít o účet, do kterého hráč investoval spoustu času a peněz.

Pokud hráč svůj účet chce zpět, vypadá to, že jediná možnost je WarGamingu znovu tu částku, o kterou ho podvodník už jednou okradl, prostě zaplatit. Zaplatit za to, že dostane svůj účet zpět. Zaplatit podvodníkovi krabičky a premium obsah, který ukradl a tím krádež v očích WarGamingu zlegalizovat. V některých případech to znamená za účet obětovat desítky tisíc korun. A to je z mého pohledu svinstvo.

Možná vás také napadne, že logickým řešením takových případů by bylo zakoupené zboží z účtu zloděje prostě odstranit a vše na obou účtech uvést do stavu, jako by žádný nákup neproběhl. Elegantní a logické řešení, což ovšem WarGaming buď udělat neumí nebo prostě nechce. WarGaming chce svoje peníze a je mu absolutně jedno, jakou reakci tím vyvolá a jak moc si očerní už tak dost pošramocenou pověst. WarGamingu je jedno, že kvůli jeho přístupu přijde o platící zákazníky, kteří by u něj mohli v budoucnu utratit výrazně víc, než na kolik si přijde důrazným trváním na uskutečnění podvodné platby.

Příslušné stránky na foru máme samosebou zálohované, pokud by „nějakým nedopatřením“ zmizely. Myslím, že jde o vážný problém, který si zaslouží pozornost a nejde jej jen tak přehlédnout, diskusi smazat a tvářit se že neexistuje.

Všem, koho taková věc potkala, budeme držet palce, ať nakonec dostanou zpět vše, co jim patří. Ukazuje se, že šance je dost malá a že to nebude lehký boj.

Vám ostatním tu alespoň nabízím dva linky na oficiální WG stránky k tématu, link na příslušné vlákno fora a v galerii návod, jak odstranit propojení vaší kreditky s WarGaming herním účtem. Pro jistotu. Opatrujte se a opatrujte i svoje účty a finance.

https://eu.wargaming.net/support/cs/products/wot/article/10244/

https://eu.wargaming.net/support/cs/products/wot/article/10214/

http://forum.worldoftanks.eu/index.php?/topic/761817-pribeh-pribehov-a-mozno-poucenie-pre-ostanych/page__st__100#topmost

 

5 3 votes
Article Rating
23 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments