HistorieWorld of Tanks

Náhled do historie: japonské tanky – Type 95 So-Ki

Další ze série japonských tanků

Na světě se najdou mnohé zajímavé tanky, které měly upravený podvozek pro rychlejší přepravu po silnici po vlastní ose a další. Pro příklad nemusíme chodit daleko, je jím Kolohousenka, která kombinovala pásový a kolový podvozek, který měl po silnici měl větší rychlost a mělo i šetřit opotřebení pásů. V Japonsku byl také velmi zajímavý tank, známý pod označením Type 95 So-Ki.

Zdroj:https://www.globalsecurity.org/military/world/japan/type-95-so-ki.htm
Zdroj: https://tanks-encyclopedia.com/ww2/jap/type-95-so-ki

Type 95 So-Ki můžeme zařadit mezi tančíky a také mezi železniční obrněné vozy. Po železnici se mohl pohybovat samostatně pomocí upraveného podvozku. Při prvním pohledu na pojezdová kola je patrný rozdíl. Ha-Go používalo 4 větší pojezdová kola oproti tomu má So-Ki 8 menších kol.

 

Produkce tanku trvala od roku 1935 až do roku 1943 s produkcí 121-138 kusů. Zdroje ohledně celkové produkce se liší a přesně se neví, kolik kusů bylo přesně vyrobeno. Podvozek byl volně vyvíjen na základě tanku Type 95 Ha-Go. Nejzajímavější část podvozku se ve “složeném/zataženém” stavu schovávala ve spodní části mezi pásy. Ve spodku se nacházela kola určená pro pohyb po železnici, díky kterým tančík dosahoval úctyhodné rychlosti 72 km/h. Pro porovnání, na silnici dosahoval rychlosti pouze 30 km/h. Pro vysunutí a zatažení a následný přechod na železnici byla potřeba pouze 1 minuta a na silnici to byly 3 minuty. Ovládat se podvozek dal zevnitř tanku a díky tomu byla posádka v bezpečí.

 

   V otočné věži nebyla napevno umístěna žádná zbraň. Posádka ke střelbě používala buď pušky a nebo kulomet Type 11 ráže 6,5 mm. Kulomet měl hmotnost 10,2 kg a byl schopen vypálit až 500 ran za minutu. Náboje byly v pásech po 30 kusech. Na obrázku (dole) je kulomet a krabičky s náboji. Pancéřování tanku se pohybovalo mezi 6-8 mm. Síla pancíře odolala pouze palbě ručních zbraní. Tento fakt byl dostačující, protože tančík většinou bojoval proti čínským partyzánům, kteří měli ve většině pouze ruční zbraně.

 

Zdroj: https://www.globalsecurity.org/military/world/japan/type-95-so-ki.htm

Vozidlo se používalo při invazích japonské armády v Mandžusku a to převážně právě po kolejích, dle zdrojů ale pouze vzácně. Po skončení války byly nějaké tančíky používány v Číně v provincii San-si. Jeden kus je vystaven v tankovém muzeu v Pekingu. Jedno vozidlo bylo zajato v roce 1945 Rudou armádou a při cestě do Ruska by jste ho našli v tankovém muzeu v Kubince. Nejsou informace, zda jsou tyto dva kusy provozuschopné.

Zdroj:https://www.globalsecurity.org/military/world/japan/type-95-so-ki.htm

Prisma

Dlouholetý hráč WoT, blázen do historie, a tak vůbec do všeho :)