HistorieWorld of Tanks

První střípky linie ČS heavyn

V předchozím článku jsem psal, že „Těžké tanky můžeme vyřadit hned, protože nemáme žádné projekty ani prototypy.“ Ke svému překvapení jsem se mýlil a v komentářích u článku linie našich stíhačů tanků mě na to upozornil také čtenář LukyCV. 



Trocha historie: Po 2. světové válce jsme opět začali vyvíjet lehké tanky na lehké platformě a střední tanky. Ty v technologickém stromě najdeme jako projekt TVP VTU (neboli Tank Všeobecného Použití Vojenský Technický Ústav), na jehož základě jsou postaveny obě „škodovky“. Projekty byly bohužel zastaveny z důvodu rozhodnutí o sériové výrobě tanku T-34-85.


Nyní se podíváme na těžké tanky. Jediný prototyp těžkého tanku, který má historickou stopu a je dohledatelný na internetu, je atypický tank Tatra T-III. Pro tento tank je specifické umístění řidiče v malé věžičce, která se neotáčela a byla umístěna na střeše otočné věže. Tento projekt byl vyvíjen v meziválečném období od roku 1936 a měl disponovat 47mm protitankovým kanónem. Mohl by se tedy řadit do linie těžkých tanků, nicméně kvůli malému kalibru by nejspíše patřil na nižší úroveň.


Máme oznámenou linii těžkých tanků a máme i jejího prvního zástupce. Je to prémiový tank Škoda T45, jehož statistiky a další parametry se dozvíte ve dříve vydaném článku. Jak je to ale s jeho historií? Podle informací měl být tento projekt těžkého tanku projektován na základě objednávky od firmy Porsche ve 40. letech.

Teď se na tank podíváme trochu podrobněji.  Začneme tedy pěkně odspodu. Na obrázku je viditelných 6 pojezdových kol, která jsou po dvou u sebe. Odpružení a samotné rozmístění kol tedy mělo být stejné, jako tomu bylo u podvozku tanku Tiger od Porsche (ve hře známý jako Tiger (P)). Když se podíváme na přední pancéřové desky, vrchní deska je pouze z jednoho dílu. Samotná věž už je zajímavější. Pokud ji porovnáte s věží TVP VTU, vám neunikne, jak si jsou podobné. Jestliže jsou informace o tomto projektu tanku pravdivé, tak s největší pravděpodobností byla věž TVP inspirována právě tímto projektem.

Jedná se o projekt od Škodovky a nemyslím si, že bude ojedinělý, takže se můžeme asi těšit i na další těžké tanky vyprojektované touto firmou.

Ještě bychom mohli vzít v úvahu firmu Tatra, kde jsou i zmíněné odtajněné materiály CIA. Nejspíše se ale bude jednat o fake, toto info zkusím ověřit přímo u Tatry. Třeba z toho něco vzejde. Dotázal jsem se přímo muzea Tatry, zda těžké tanky také vyvíjela. Uvidíme, jaká bude jejich odpověď.

 

Když se podíváte na tento odkaz, tak vás přesune na ruské tanky, kde rozebírají naše možné těžké tanky na základě materiálů CIA právě od firmy Tatra (ve spodní části stránky). Když si stránku přeložíte do češtiny, je to docela i k přečtení. Sám osobně si nemyslím a i prvotní zveřejněný tank tomu napovídá, že se nejspíše jedná o fake zprávu.

 

Zdroj:

Prisma

Dlouholetý hráč WoT, blázen do historie, a tak vůbec do všeho :)

3.5 4 votes
Article Rating
16 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments