World of Tanks

Posádka 2.0 – dovednosti

O Posádce 2.0 jsme psali, teď se pokusím vysvětlit, co je v testu. Mé závěry prosím berte s rezervou. Pořád je to “jenom” vnitřní uzavřené testování.

Dnes se nechci zabývat dopadem této možné budoucí změny na hru. Co by se mělo stát s posádkami jsme v minulých článcích probrali a nové informace prozatím nemáme. Nechme tedy protentokrát všechna negativa a černé vyhlídky stranou a zkusme trochu konstruktivnější pohled. Konkrétně přímo na nové dovednosti velitele.  Pojďme si rozebrat to, co vidíme na obrázku.

Dovednosti jsou rozdělené do pěti kategorií. Každá je zaměřená na nějakou vlastnost tanku a v každé je na výběr z pěti základních schopností (ikony bílé barvy). Jedna z dvou bonusových dovedností, jež vidíte vpravo (oranžové ikony) se vám odemkne poté, co do základních dovedností této kategorie investujete minimálně 30 bodů. Na obrázku nahoře vidíte obrázek velitele, jeho úroveň (tedy kolik bodů dovedností má celkově k dispozici) a jeho vojenskou hodnost. Pod ním je nápis “výuka dovedností” a informace, kolik bodů má ještě velitel k dispozici na rozdělení. Velitel v tomto konkrétním případě je 75.úrovně, má tedy k dispozici celkově 75 bodů dovedností, 30 už jich investoval a 45 ještě zbývá rozdělit. V oranžově zvýrazněných rámečcích jsou dovednosti, které vývojáři doporučují pro konkrétní tank, na který je velitel vycvičen.  Vpravo dole pak je možnost navolené investování bodů buď potvrdit nebo zrušit. A teď už k jednotlivým dovednostem.

Kategorie Taktická Příprava

1 – reakce na cíl, 2 – dohled, 3 – soudržnost, 4 – kontrola cíle, 5 – praktičnost, 1.bonusová – bojový duch, 2.bonusová – kolektivní duch.

Podle názvů a ikon lze soudit, že jde o soubor dovedností zaměřených na vylepšení celkových vlastností tanku, něco jako stávající “bratři ve zbrani”, a obdobu některých současných schopností velitele a střelce, tedy spoting, dohled, sledování a zaměřování cíle.

Kategorie Střelecká Příprava

1 – znalost zranitelných míst, 2 – rychlejší míření, 3 – soustředění, 4 – předvídavost, 5 – hladké otáčení věží, 1.bonusová – rychlá palba, 2.bonusová – jistý výstřel

Tyto dovednosti jsou tedy zaměřeny čistě na střelbu a míření. Lze soudit, že budou ovlivňovat rychlost nabíjení, rychlost a přesnost zaměřování nebo rozmíření děla při pohybu věží. Máme tu myslím dovednost dávající bonus k šanci udělit kritické poškození, pochybuji, že by “zranitelná místa” znamenala vyšší šanci na probití pancíře. Můžeme hádat, že předvídavost a jistý výstřel by mohly sloužit k jistějšímu zasahování pohyblivých cílů.

Kategorie Technická příprava

1 – maskování, 2 – rychlé opravy, 3 – práh bolesti, 4 – protipožární příprava, 5 – bezpečnost, 1.bonusová – výstraha, 2.bonusová – železné nervy

Tady vidím názvy a ikony související s přežitím tanku v bitvě, práh bolesti by mohl snižovat efekt nebo délku ochromení od dělostřelectva, bezpečnost značně připomíná současné bezpečné ukládání munice. Výstraha by mohla znamenat varování před zaměřením dělostřelectvem, o čemž mluvili vývojáři na předvánočním streamu, železné nervy pro změnu připomínají současné “zoufalství”.

Kategorie Řidičská Příprava

1 – plný plyn, 2 – král terénu, 3 – virtuoz, 4 – klidná jízda, 5 – kuráž, 1.bonusová – průzkum bojem, 2.bonusová – troufalost (udatný start)

Soubor dovedností zaměřených patrně na mobilitu, pohyblivost v různých situacích a různém terénu, akceleraci, zmírnění rozmíření děla za jízdy.

Kategorie Operační příprava

1 – Střelený vrabec, 2 – intuice, 3 – blízkost druha (pocit /dotýkajícího se/ lokte, odstup na délku lokte), 4 – boj na blízko, 5 – mistr nárazu/taranování, 1.bonusová – vzorné léčení/ošetření, 2.bonusová – vzorný servis

Sem zřejmě naházeli to, co se jinam nevešlo, je tu směs bývalých schopností řidiče, nabíječe, bratři ve zbrani, bedna s nářadím a lékárnička a navrch vrabec, o kterém vůbec nevím, co si myslet.

Zmizela tedy většina zbytečných a téměř nepoužívaných schopností, zato ty atraktivní tu jsou v několika podobách pod různými názvy. Rozhodování zřejmě nebude vůbec jednoduché. Současné schopnosti posádek jsou maličko zastaralé, některé se nepoužívají skoro vůbec a určitě to drobný zásah v této oblasti chtělo. Pořád si ale říkám, že zrušit nepotřebné perky, vymyslet pár nových a ostatní trochu upravit, a přitom nechat posádku tak, jak je, to by se mi líbilo výrazně víc než takhle necitlivý a radikální zásah.

Zdroj:
5 4 votes
Article Rating
17 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments