RecenzeWorld of Tanks

Makaanův guide: Bisonte C45

Vítám vás u průvodce, který vás seznámí s prémiovým tankem Bisonte C45.

Úvodem se sluší říci, že tento článek je mým pohledem a není určen pro velmi kompetitivní a nebo elitní hráče a to ze dvou jednoduchých důvodů. Takoví hráči asi stěží potřebují poradit a nejspíše budou mít jiné nároky a zcela jiný pohled na hru, než já.

Bisonte C45 je tier 8 italský prémiový těžký tank, který je jedním z lákadel právě probíhající vánoční akce a lze jej náhodně najít v zakoupených krabičkách. Budu tedy adresovat asi samozřejmý dotaz: Má cenu kupovat krabičky jen kvůli tomuto tanku? Rozhodně ne. Odpověď se nemění a uslyšíte ode mne to samé, co od předních komunitních kontributorů – tedy, že krabičky má smysl kupovat především, pokud potřebujete výhodněji zlaťáky. Vše ostatní je spíše bonus. Můžete také s klidem ignorovat všechny zaručené rady, jak některé krabičky dávají více a podobně, vše je totiž dílem náhody.

Plus:

  • italský auto-reloader – zásobník se schopností jednotlivého nabíjení, s časovou kompenzací při přerušeném nabíjení výstřelem,
  • tuhá věž s představným pancířem + představný pancíř na vrchní přední části trupu,
  • dobrá deprese děla (-10 stupňů),
  • dobrá penetrace goldové munice (270mm HEAT),
  • nadprůměrná mobilita (tank jede 35-40km/h).

Mínus:

  • špatné chování děla – zejména tragický rozptyl během pohybu a otáčení tanku,
  • horší přesnost děla – 0,40 disperze,
  • nízké DPM, zejména po vystřelení více než jedné střely ze zásobníku,
  • zranitelná munice.

Ostatní:

  • průměrný pancíř trupu,
  • velmi slabý pancíř motoru 20mm,
  • pomalá prémiová munice s 800 m/s,
  • 380 metrů dohled.

Ideální role:
těžká podpora / hulldown / oportunista

Jak ho hrát a vybavit?

Bisonte C45 je jako doma v bitvách, kde můžete zajistit dobrou kontrolu nad svou částí mapy a diktovat si tempo. Je ideální s ním hrát co nejvíce na hulldown, tedy se schovaným trupem – ukázat věž, vystřelit jeden náboj a schovat se na přebití. Schopnost vystřelit více ran je dobré používat jen v nutnosti, tedy když by vám onen nepřátelský tank třeba ujel nebo jinak způsobil závažné potíže. Čím více ran vystřelíte, tím znatelněji klesá vaše DPM a následné velmi pomalé nabíjení vás dočasně handicapuje. Tomuto se chcete vyhnout, protože nepřátelé se budou snažit tuto slabinu využít podobně, jako je tomu u zásobníků, které nabíjí.

Nicméně, do oproti výše řečenému je italský auto-loader jasnou výhodou, který vám dává k dispozici potřebnou pružnost. Přiznejme si, že “ideální scénář” se děje málokdy. Neváhejte tak použít více střel, je-li to potřeba, pouze myslete na zadní vrátka. Většina tanků není silná pokud zůstane osamocena a u Bisonte tohle platí 2x tolik. Pokud jste agresivnější, vždy mějte nějakého parťáka po ruce, aby vás aspoň trochu kryl než přebijete.

U tanku je podle mě potřeba brát ohled především na dvě slabiny. První je poměrně slabá ochrana bedny s municí, kterou vám často někdo poškodí, zejména pokud schytáte nějakou tu ránu do boku nebo předního spodního plátu. Tedy z mé zkušenosti většinou v případech, kdy jsem já na někoho vyjel a nebo někdo na mě a tu ránu nebo dvě jsem prostě dostal. Druhá slabina je ono chování děla, takže doměřovat plně a počítat s tím pro každou situaci. Tohle doopravdy není král tzv. snapshotů neboli rychlých výstřelů bez domíření.

A jak tento tank hrát? S ohledem na výše psané existují, dle mého názoru, tři cesty jak tento tank hrát efektivně:

1. Vybavit tank ventilací, stabilizátorem i rotačním mechanismem. Přidat špagety, opravy, bezpečné ukládání, bratry ve zbrani, oba skilly na dohled a co nejdříve také hašení.

  • Jedná se asi o preferovanou volby většiny. V tomto případě si co nejvíce zlepšíte chování děla a posílíte DPM. Získáte tím možnost hrát tank na jeho poměry agresivně s ohledem na poškození nepřátel, vyžaduje to ale brát zřetel hlavně na poškození modulu vlastní munice a dobrou schopnost číst situaci na mapě. Pokud to přeženete, často se vám stane, že schytáte pár ran nazpět, do toho poškozenou munici a můžete čekat týden, než budete znovu bojeschopní (tím se připravíte o onu kompetitivní pointu celého setupu) a nebo se vystavíte tomu, že vás někdo načne a druhý Pepa vás doklepne. Tato cesta se dá označit za velmi kompetitivní s tím, že obnáší vyšší rizika, ale také vyšší potenciál. Pro ideální fungování je podle mne i náročnější na posádku. Používal bych jako kompetitivní hráč s dobrým skillem.

2. Vybavit tank ventilací, stabilizátorem a optikou. Přidat špagety, opravy, bezpečné ukládání, bratry ve zbrani, oba skilly na dohled a co nejdříve také hašení.

  • Tento setup je poměrně klasika (nabiják zde nahrazen ventilací, protože jej tank neumožňuje), se kterou obvykle nejde udělat větší chybu. V tomto případě jste více samostatní s ohledem na to, že si můžete cíle lépe sami naspotovat. Platíte za to ovšem mírně zhoršeným chováním děla oproti první variantě a stále stejnými slabinami. Doporučuji zkušenějším hráčům, kteří nemusí svůj tank zcela min-maxovat s ohledem na bojové vlastnosti a rádi se spoléhají na vlastní dohled a kontrolu nad mapou.

3. Vybavit tank vylepšenou konfigurací do bonusového slotu, stabilizátorem a ventilací (ideálně trofejní). Přidat špagety, opravy, bratry ve zbrani a oba skilly na dohled. Bezpečné ukládání je vítanou výhodou, hašení už prakticky nadbytečnost.

  • Toto je moje aktuální výbava a jak je vidět, je takovým balancem s ohledem na výkon tanku, ale zároveň potlačení zranitelností. Vylepšená konfigurace výrazně posiluje HP modulu munice, poškozená munice je tak výrazně raritnější a umožňuje s ohledem na výše psané jednoduše větší prostor pro chybu. Potraviny stále považuji za klíčové, ale nemusíte díky vylepšené konfiguraci řešit skill hašení u posádky, který je s ní spíše v symbolické roli. Při této výbavě nemusím mít tolik obav z chyb, ran do boku a schovávat si opravy pro “co kdyby munice v nevhodný moment”. Tento build doporučuji hráčům, kteří nehrotí tolik bojové vlastnosti a uvítají ve své hře spíše více jistoty a zároveň i možností jak hrát. Je taky ideální pro ty, co tank nemají tolik v ruce nebo obecně dělají více chyb.

Závěrem

Bisonte se dá shrnout jako určitá variace na Caernarvon AX. Kde britský tank nabízí malou alfu, ale výhodu konzistence vysokého DPM v delším souboji, tam Bisonte sází na oportunismus a schopnost někoho ve chvíli poslat do garáže, výměnou za dočasně velmi slabé DPM. Obecně pro tento tank určitě doporučím špagety, jednoduše si je do zásoby nakoupit ve slevě za 10 tisíc. Tank si na ně vydělá a tu vylepšenou posádku potřebuje s ohledem na chování děla, DPM a určitě se hodí taky každý extra metr dohledu.

Tank doporučuji primárně aspoň trochu zkušenějším hráčům, kteří umí plánovat a zachovají v boji spíše chladnou hlavu s ohledem na maximální využití auto-loaderu. Zbrklý, příliš agresivní nebo nepozorný velitel nejspíše nikdy nevyužije plný potenciál tanku a hrozí, že jej bude přímo nesnášet. Bisonte pak rád doporučím, až bude běžně v obchodě, nicméně kupovat krabičky jen pro něj je určitě nesmysl, který se může prodražit a vydělá na tom jen jedna strana, WG.

1 1 vote
Article Rating
18 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments