HistorieWorld of Tanks

Historie a budoucnost CS tanků ve WoT

V článku, který informoval o skrytých Easter Eggs, byl i náznak nových tanků, které budou přidány do hry příští rok. První byly italské heavyny, o kterých se ví a přijdou do hry až příští rok. Druhá je zmínka o československých tancích. V tomhle článku se právě na ně podíváme.

Ve stromu máme jen větev středních tanků,  nic dalšího. Jaká by mohla být další přidaná větev? Nabízejí se nám těžké tanky, lehké tanky, artyny, stíhače tanků a popřípadě kolečka.

Těžké tanky můžeme vyřadit hned, protože nemáme žádné projekty ani prototypy. Artilerie by mohly být, ale díky strategii Wargamingu a díky nejspíše následné velké negativní reakci hráčů, nebudou též přidané. Dále zde jsou lehké tanky, nejspíše by byl problém se stroji na vysokých tierech, protože nemáme žádné vhodné zástupce. Takže nám zbývají stíhači tanků 🙂

Wargaming již kdysi na naší další větvi pracoval. Větev měla být vypracována externí firmou, ale po nespecifikovaných neshodách se vývoj zastavil a projekt se dal k ledu. Jako další argument se uvádí, že by tato větev neměla co „speciálního“ nabídnout.

Speciálního zmiňuji proto, že v posledních přidaných větvích se najde vždy něco “speciálního”, co dané větve mohou nabídnout oproti jiným tankům, francouzská kolečka, polské medka na desítce s turbínou a nakonec italské heavyny s vylepšeným nabijákem. 

Před nějakým časem jsem se zajímal o prosazení naší nové linie, právě TDček, a podařilo se mi návrh poslat na vyšší místa přes člověka, který sbírá zpětnou vazbu. Na fóru jsem jednou podal návrh na určitou změnu, a jestli si vzpomínáte na odpovědi od vývojářů, v jedné z nich jsem na svůj návrh odpověď dostal, takže se tímto návrhem budou zabývat, ale linie nebude určitě v roce 2020 přidána.

Když se podíváte na tento odkaz: http://pipboy.wtz.cz/wot-cs/# je zde pěkně zpracovaná celá linie ČS TDček . Pravděpodobně by mohla větev začínat na IV. úrovni. Voss I a II byly vyvíjeny za protektorátu, ale dostaly se asi pouze do dřevěného modelu. Na V. úrovní ST-I, shodou náhod má stejné označení jako ruská heavy, ale jedná se o poválečného vylepšeného Hetzera, který byl přidělen tehdejší československé armádě.

Na VI. úrovni to začíná být zajímavé, jedná se o ShPTK-LP = Samohybný protitankový kanón na základě Lehké Platformy. Na VII. úrovni je sice uvedené SD-100 s naším 100mm kanónem (ruská SU-100, kde je namontované naše dělo), ale dle mého názoru by se hodilo lépe, když se podíváte do linie lehkých tanků, na stejné úrovni je Samohybné dělo, také na Lehké Platformě označené jako ShD-LP, ale už s otočnou věží. Tyto dvě úrovně by se vyznačovaly velkou obratností a rychlostí, ale za to velmi slabým pancéřováním.

Podvozek LP byl vyvinut v poválečném období na základě požadavku armády na lehký průzkumný tak a na této platformě bylo vyvinuto více projektů. 

Zaměříme se na topové úrovně, kterými by s největší pravděpodobností byly poválečné projekty TVP určené pro tankové a dělostřelecké vojsko. Konkrétně se jedná o ShPTK-TVP (Zb 5921-S) pro VIII. úroveň, ShPTK 14,75/950-TVP (Zb 5914-S) pro IX. úroveň a konečně pro X. úroveň tu máme samohybnou kanónovou houfnici s otočnou věží 152 mm ShKH 43,5/675-TVP (Zb 5913-S). Celá tato linie by se nejspíše vyznačovala rychlostí, silnými kanóny popřípadě houfnicemi, otočnou věží a velmi slabým pancéřováním.

Za předpokladu, že by se od VII. až po X. úroveň československá TDčka vyznačovala i otočnou věží, mohl by být problém s VIII. úrovní. Jedná se o bezvěžovou verzi se 100 mm kanónem, ale i tady by mohlo být řešení v podobě méně historického tanku a to by byla verze ShD-PL se 100 mm kanónem (se 75mm kanónem je stejný stroj na VII. úrovni).

Nějaký VIII. prémiák, který by něčím vynikal. Jeden by tu byl podle zatím dostupných zdrojů. Nese označení 152 mm ShKH 43,5/675-TVP, ShKP = samohybná kanónová houfnice. Jedná se o bezvěžovou verzi pro dělostřelecké vojsko. Ve hře by se TDčko vyznačovalo již zmíněnou 152 mm houfnicí a to by bylo dobré kladivo. Jako další plus by se mohla počítat pohyblivost, kterou by stroj dostal díky výkonnému motoru (1000 koní, proč ne). Rychlost vpřed by mohla být až 55 km/h. Jako nedostatek tohoto stroje by byl jeho čelní pancíř, který by měl 65 mm a po stranách pouhých 20 mm. 

Po sečtení všech kladů i záporů výše zmíněných, bychom mohli jako národ nabídnout dost slušnou a hlavně i na hraní zajímavou linii TDček. Párkrát se objevilo, že máme pouze VI. prémiový střední tank (T-40) a VIII. nemáme a je tu T-27. Uvidíme, jestli Wargaming objeví v nějakém našem archivu či muzeu nějaký zapomenutý projekt, který by byl vhodný na VIII. prémiáček.

Když si to zrekapitulujeme, byla by to linie s lehce pancéřovanými, poměrně obratnými tanky s houfnicí, která by mohla dát i za 750 poškození. Možná by tu mohla být i možnost zásobníku, který by dal něco “speciálního: této větvi.


Článek sepsal a připravil Prisma. Bývalý redaktor Excaliburu.

5 2 votes
Article Rating
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments