Historie

Významný den válečných veteránů

Na 11. listopad připadá Den válečných veteránů. Pojďme si připomenout a nebo se dozvědět, proč se v listopadu objevuje tato specifická sbírka a proč vlčí mák. Tento den byl v České republice ustanoven až v roce 2001. Hra WoT, která je na historickém tématu založena, i tentokrát nezapomene – ať už akcemi či nějakým kódem.

Den veteránů je spíše americký termín, ve Spojeném království je tento den připomínán jako Den příměří. Tehdy také vlastně probíhá nejdůležitější vzpomínkový akt u kenotafu (náhrobek pro mrtvého, jehož tělo je nezvěstné nebo bylo pohřbeno někde jinde) v centru Londýna na třídě Whitehall. Panovník vždy jako první položí věnec papírových rudých máků, potom se drží dvě minuty ticha. Kolem kenotafu pak procházejí nejen armádní jednotky, ale i hasiči, příslušníci obchodního loďstva, rybáři – zkrátka civilisté. A co je důležité: Věnce samozřejmě pokládají i politici, příslušníci všech parlamentních stran, ale není žádný projev. Jediný člověk, který při tomto aktu promluví, je anglikánský duchovní. Vždy nejbližší neděle 11. listopadu je pak Nedělí vzpomínek (Remembrance Sunday).

Další akce se koná koncem října nebo na začátku listopadu, a poblíž Westminsterského opatství, kde je i britský hrob neznámého vojína, vyroste pole vzpomínek. Na něm jsou malé dřevěné křížky, na kterých jsou opět vlčí máky. Díky našim vojákům je tam i malé políčko připomínající naše vojáky, padlé ve druhé světové válce, na straně Spojenců. Tyto červené máky mohou vidět i návštěvníci Prahy, pokud zavítají do krypty kostela Cyrila a Metoděje, kde padli naši parašutisté, kteří spáchali v květnu 1942 atentát na R. Heydricha. Protože tam přichází mnoho turistů z Británie, bývá tam k vidění jak věnec z máků, tak ony malé křížky.

Dne 11. listopadu roku 1918 bylo ve vlakovém jídelním voze v Le Francport u severofrancouzského města Compiégne podepsáno příměří mezi Německem a vítěznými státy, a tím byly ukončeny boje první světové války (v té době velké války) na západní frontě. Hlavními signatáři příměří byli vrchní velitel spojeneckých sil maršál Ferdinand Foch a německý zástupce Matthias Erzberger.

Tradice oslav konce 1. světové války se začala rodit již při prvním výročí dne příměří, 11. listopadu 1919, kdy byl tento den připomínán v Londýně, Paříži i dalších městech dohodových států. Americký prezident Woodrow Wilson téhož roku oficiálně vyhlásil 11. listopad Dnem příměří. Oficiálním svátkem se stal v roce 1926. Roku 1954 přejmenoval Kongres Den příměří na Den veteránů.

Symbolem Dne veteránů se stal květ vlčího máku. To má svůj původ v básni Na flanderských polích, kterou v roce 1915 napsal kanadský chirurg John McCrae, jenž sloužil na západní frontě, nedaleko belgického města Ypres.  Tuto báseň poslal do Anglie. Nejdříve do týdeníku The Spectator, kde jeho báseň neotiskli, a pak do magazínu Punch, který báseň 8. prosince 1915 publikoval. Báseň se postupně stala velice populární. Takže ji dva dny před uzavřením příměří „objevila“ americká profesorka a humanistka Moina Michael, která si řekla, že je to ten správný symbol pro padlé vojáky velké války. J. McCrae se bohužel nedožil úspěchu své básně. Z fronty byl sice odvelen už v červnu 1915 do nemocnice v zápolí, ale trpěl astmatem a v prosinci 1917 dostal zápal plic, nemoci pak v lednu 1918 podlehl. O dva roky později se s tímto symbolem seznámila francouzská E. Guérin, která jej využila jako prostředek pro získávání peněz pro sirotky po padlých vojácích. V roce 1921 zvolil bývalý velitel britských expedičních sil polní maršál sir Douglas Haig, jako předseda Nadace veteránů, vlčí mák za symbol pro sbírku na pomoc válečným veteránům a invalidům. Též jako paměť na všechny padlé ve válkách a konfliktech. Jedním z důvodů je i to, že v době válčení rašily na bojištích a hrobech padlých vojáků vlčí máky.

Den veteránů ve WoT

WG připomíná tento významný den nejen nadpisem v listopadovém Tank Rewards , kde hlavní odměnou jsou dva tanky a sedm dní prémia, ale též kamufláží , jež se váže ke dni veteránů, který se slaví ve Vietnamu v březnu. Dne 11. listopadu budete moct pomocí mise v Tank rewards dostat 200 bodů k dobru díky speciálnímu kódu (ten byl uvolněn již včera – 2020ARMISTICE, pozn. aut.), který zadáte na stránkách. Po celý rok můžeme jezdit po mapě, kde rostou vlčí máky, s pár zarostlými tanky z první světové války a velkým pomníkem uprostřed s hlavou britského vojáka. O které mapě mluvím? Možná jste to někteří nezaregistrovali v bitevní vřavě, ale jedná se o letní mapu Rybářský přístav.

Konečné slovo autora

I když tento významný den není tak moc známý, jako konec druhé světové války, či založení republiky, přesto je třeba uctít ty, jež položili život za svobodu, republiku a demokratické principy.

Díky Zubikovi vznikly obrázky z mapy Rybářský přístav, kde se nacházejí jak proválečné tanky, opevnění, drátěné překážky, ale také památník, který je uprostřed mapy, kde se o něj vedou kruté boje, mnoho bunkrů je spíše německých druhoválečných. Pole z jižní základny je poseto vlčími máky. Tanky můžete vidět za větrným mlýnem, kde svádějí bitvu TD a střední tanky, ale jako kulisa jsou spíše za hranicí mapy.

Pokud by měl někdo zájem o historii a průběh National Service of Remembrance, tak odkaz zde v angličtině.

mikemp

Zajímám se o techniku druhé světové války. Rád hraji samohybné dělostřelectvo.

5 1 vote
Article Rating
6 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments