Tipy - triky - návodyWorld of Tanks

Odpověď na otázku, co expit

V poslední době vídám všude otázky co expit. Pokusím se vám dnes trochu napovědět.

Pojďme se na problematiku podívat rozumně.

Pokud hrajete tanky a to nejspíš hrajete, jinak by jste tento článek nečetli, je důležité se zaměřit na to, co od hry čekám. Jestliže si jdete zajezdit jen tak pro zábavu, tohle slovní spojení nemá mnoho hráčů rádo, obsahuje hra mnoho a mnoho zábavných strojů, které se dají vyzkoumat. Těmito vozidly by se dalo sepsat několik článků samostatně, třeba někdy časem.

Pokud je vaším cílem hrát v klanu, je tady několik vozidel, která jsou povinností a naopak několik, tedy většina, která jsou téměř zbytečná. Mnohdy ale mohou posloužit jako náhrada za požadované tanky. Budu se zaobírat hlavně tanky Tieru X. Nižší třídy jsou prakticky mrtvé, na 6. a 8. úrovni v šarvátkách najdete v drtivé většině případů prémiové stroje. “Brommwell” a T-34-85M vládne na tieru VI a Progetto s Obj 703 v2 nebo Defenderem na tieru VIII. Neříkám, že je to pravidlo, používají se i jiné tanky, ale ne tolik.

Tanky pro klanové hraní Klanových Válek (CW), ofenzívy a tier 10 šarvátky (SH).

LT

Nejčastějším lehkým vozidlem na CW a SH je EBR 105, hlavně pro svojí rychlost a “netrefitelnost”. Nejčastějším tankem pro svícení je T-100 LT, slušný pancíř a dobré maskování. Občas této dvojici sekunduje WZ-132-1 a AMX 13 105. ostatní Lehké tanky jsou vidět v klanových bitvách velice, ale velice sporadicky.

MT

Tady je to jasná volba Obj. 140, respektive T-62A, ale pokud jedete tuto linii, tak je jasné, že “stočtyřícítka” by měla být první. A proč T-62A? Když hrajete CW, tak se zamykají tanky a přeci jen jsou to hodně podobné stroje. (Tady za tu poznámku budu asi lynčován :), pzn. redaktora). Jedná se o univerzální stroje s dobrou pohyblivostí, vysokým DPM a sem tam i něco odrazí u Obj. 140, hlavně věž.

Rozhodně dobrá volba bude Obj. 430U. Řadí se sice k pomalejším strojům, ale využití najde. V poslední době ho vídám v klanech čím dál častěji a určitě by měl doplňovat Obj. 140. Stroj je to více pancéřovaný na poměry MT a se solidním dělem, které však umí potrápit a to nejen soupeře.

Ruské stroje doplňují další vozidla, která jsou používána dle taktiky a mapy, například Progetto 65, TVP 50/51 a B-C 25t, dokonce i STB-1 a Leopard 1. Jejich žádanost není tak vysoká, ale jsou vidět a opět najdou své uplatnění. Progetto hlavně pro jeho zvláštní nabíjení a možnost volby režimů. TVP naopak nabízí klip s rychlým přebitím. “Baťák” vybije tank na zásobník(1950 HP), tedy pokud vše prostřelí. STB má slušnou věž, solidní DPM a hydropneumatický podvozek. Leopard velice přesnné dělo a zastoupí roli snipera. Před přepracováním by jste je v těchto typech bitev neviděli.

Další střední tanky nemá moc cenu jmenovat, neříkám že se nepoužívají, ale objevují se tak zřídka a ve specifických situací, že je ani jmenovat nebudu. Jsou hodně o situaci na mapě a taktice.

HT

Ruská provenience vládne. Ano i zde kralují stroje východní provenience. Hlavně Obj. 277, jako alternativa k tomuto tanku se dá považovat IS-7 a WZ-111-5A. Relativně rychlé těžké tanky se slušným pancířem. Opět se jedná o univerzální stroje, jež naleznou místo v každé ofenzívě nebo CW.

Zajímavou kapitolou jsou super těžké stroje Maus, 60TP a možná Pz.Kpfw. VII. Tyto vozidla se často berou do městských map. Je to masa HP a pancíře, která jezdí relativně pomalu. Použití naleznou hlavně v obraně. Doplňuje je občas Obj. 705A. Poslední v této kategorii je Type 5 HT, který po nerfu houfnice vymizel z klanových bojišť a E-100, která je vidět minimálně. Prim v této kategorii hraje Maus.

Těžké tanky s dobrou věží a depresí nemají moc zástupců. S. Conqueror vládne a T110E5 je nepoužitelná, protože velitelská kopule. Tady není asi o čem dál mluvit. Předností tanků je dobré sklopení, silná věž a “papírová vana”, najdou využití hlavně na kopcích a v místech, kde se hraje na věž. A vrátím se i k 60TP, který je čím dál více oblíbený a nejen v městských mapách, ale i jako alternativa k britskému tanku i přes nižší depresi, zato má vyšší rychlost.

Zásobníková HT. Čas od času si je velitelé žádají, ale je to tak málo, že pokud se vydáte touto cestou bude jedno, co si vyzkoumáte. Někteří preferují AMX, jiní Kranvagen a někdo T57 Heavy.

TD

Tady by se to dalo řadit do dvou kategorii. Těžké stíhače a lehké. Začnu těmi těžkými. T110E3 v krajním případě T110E4 jako náhrada a Obj 268 v4. První dva jsou spíše do města a druhý je pohyblivější a najde celkem využití i na otevřených mapách. Dobrý čelní pancíř a vysoké poškození na výstřel je předností těchto tří strojů.

Dal by se jistě využít Badger, ale vidět moc není, tedy prakticky vůbec. Po uvedení do hry jich však bylo plno.

Lehké stíhače mají jediného používaného zástupce STRV 103B. Rychlý, neviditelný s nehorázným DPM.

Všechny jmenované stíhače se používají hlavně na základě map a taktiky. Nebudou žádané na každou bitvu.

SPG

Opět se jedná o techniku dle mapy a taktiky. Nežádanější v v této třídě je britské CGC (guči), díky vysokému oblouku dokáže střílet za roh a G.W. E100, čas od času Obj. 261 a T92 HMC. Poměrně málo se používá B-C 155 58, bude to nejspíše dobou nabíjení zásobníku. Artyny se berou podobně jako zásobníkové HT. Hlavně dle preferencí velitele.

Seznam na závěr

Hlavní bojová technika pro hraní v klanu

LT

  • EBR 105
  • T-100

MT

  • Obj. 140 (T-62A)
  • Obj. 430U

HT

TD

  • STRV 103B
  • T110 E3(4)
  • Obj. 268 v4

SPG

  • CGC
  • G.W E100
  • Obj. 261
Pár slov nakonec

Tento seznam jsem sepsal na základě osobních zkušeností z CW a SH. Vyjmenované tanky jsou nejvíce protěžované v klanových bitvách, ať je to CW nebo SH. Záměrně jsem vynechal odměnové tanky za kampaně, popřípadě za osobní mise. Článek by měl být odpovědí na otázku co expit, pokud je mým cílem být užitečný v klanu. Potom si stačí vybrat dle svých preferencí a typu oblíbené techniky. Podrobnější recenze na jednotlivé tanky přineseme časem. Některé máme již zpracované, na jiné se dostane. Z článku může vyplynout nepoužitelnost ostatních tanků, které nejsou jmenovány, ale není to pravda. Bohužel většina velitelů požaduje tři a více vozidel z tohoto výčtu.

Souhlasíte ze seznamem tanků nebo je nějaký tank, který jsem vynechal a měl by tam být?


Autorem většiny screenshotů je Kipinka. Podpořte její tvorbu na Twitch.

Zdroj:

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
25 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments