RecenzeWorld of Tanks

Super Conqueror

Starý, dobrý vyzkoumatelný král hulldownu. 

Úvod

Je to již pár aktualizací zpátky, co bylo FV215b zaměněno ve výzkumném stromě za tento brutální stroj. Hlavním rysem tohoto tanku jsou vpředu a všudypřítomné představené pláty proti heatům, nejvýraznější jsou na věži. Poté, co tento tank přišel do hry, převzal roli již ponerfované E5 jakožto hulldown krále. Král je mrtev, ať žije král. Žel ani toto přízvisko podobně jako E5 moc dlouho nevydrželo. V patchi 1.3 byl přidán odměnový tank Chieftain, který jej v lecčem předčí. Ale i tak mnohé klany tento stroj hojně využívají v klanových aktivitách, když není po ruce “Chief”. Jelikož tento desítkový britský těžák si může dovolit kdokoli, kdo si jej vyzkoumá a právě v tom tkví jeho popularita 😉

Historie

Tento stroj je jednou z variant tanku Conqueror s přídavnými pláty. Vyráběn byl v první polovině padesátých let pro testování řízených střel. Testovalo se to hlavně proto, aby se zjistilo, zda-li by tento stroj mohl být v budoucnu vyráběn, to se ovšem nestalo. FV215b nahradil v aktualizaci 9.20 a z FV se stal sběratelský desítkový tank, podobně jako Foch 155 či hvězda smrti. Název toho tanku, stejně jako komponenty pro jeho sestavení, nikdy nebyl použit. Narozdíl od skutečnosti, mu chybí HESH munice o penetraci 152 mm, místo toho má APCR s penetrací 361 mm.

Dělo

Na rozdíl od Chieftaina má tento tank o 40 DMG menší alfu, tedy 400. Což není zdaleka tak příjemné na hraní jako když máte alfu 440. Ale i dělo díky nabíjení předčí vaše očekávání, tento tank má daleko lepší DPM než Chieftain. Nabíjení lze snížit až na nějakých 7 s, samozřejmě s vybavení a patřičnou posádkou. Co se týče přesnosti, jste na tom velice dobře oproti Chieftainovi, na 100 m má rozptyl 0,29 a plně doměřené dělo máte za 1,8 s, což je velice luxusní. Bohužel vás tíží základní munice AP o penetraci 259 mm, většina lepších hráčů to ale řeší větším množstvím APCR s penetrací 326 mm. Díky velkému DPM, dobré přesnosti a penetraci si myslím, že si jej rychle oblíbíte.

Tank, mobilita

S depresí 10° a elevací 15° lze plně využít potenciál tohoto tanku. Nejvíce pancíře máte na věži a navíc k ní jsou přidělány anti heat pláty, které nepustí žádnou kumulativní munici. Ale i to má své mouchy, jelikož přímo do gunmantletu lze tento stroj probít s dělem o penetraci vyšší jak 330 mm. Lišta na věži, ačkoli se zdá býti weakspotem, není tak úplně snadno penetrovatelná, jelikož ne všude zásah udělí DMG. Horní plát podvozku je o dost tvrdší než u Chieftaina, a stejně jako věž je podpořen představenými pláty. Bohužel spodní plát už nepodrží skoro nic a je zázrak, když vás do něj někdo dingne. Stinnou stránkou je hlavně jeho maximální rychlost pouhých 34 km/h při výkonu motoru 950 koní.  HPček má tento tank o poznání více než Chieftain a to 2400.

A co posádka? Je zde čtyřčlenná, vše řídí velitel, o jízdu se postará řidič, o střelbu se podělí střelec s nabíječem, který je zároveň radistou. Pakliže se chystáte si vyjezdit Chieftaina, jistě vás potěší  možnost si do něj přemístit posádku o stejném počtu členů .

Dohled, kamufláž

Oproti Chieftainovi zde nečekejte žádný zázračný dohled, pouhých 430 m s dobrou posádkou, jídlem a vybavením. Kamufláž je stejně jako u všech těžkých tanků vcelku bídná: 6,6% při stání a 4,28% za pohybu.

Závěr

Tento tančík sice není už úplně nejlepší ve své třídě, ale stále je úctyhodným soupeřem, který za to stojí. Určitě bych ho doporučil všem, co mají rádi hulldown tanky s přesným dělem. Do klanových aktivit jej jistě využijete, pakliže nemáte Chieftaina. Určitě se snažte tento tank hrát převážně na hulldown, jelikož spodek tolik nepodrží. Ale pozor na lištu nahoře a hlavně na gunmantlet, který po správné trefě goldem lze probít. Díky tvrdé věži, “antiheat” ochraně a dobrému dělu s parádním DPM určitě nad tímto tankem nezapláčete. 

Zdroj:

EAT_MY_GOLDS

Brutální statpadder M2 Light a malý, líný Youtuber.