NázorRecenzeWorld of Tanks

Tank týdne – T92

Tento týden se v obchodě objevila speciální nabídka lehkého tanku T92. Pojďme se na něj podívat podrobněji.

Historie

Jako tradičně začneme historií vozidla, tento “mimozemsky” vypadající tank byl opravdu vyroben a to v počtu dvou kusů jako prototyp, což WG napsalo do popisku tanku.

“Projekt výsadkového lehkého tanku. Byl vyvinut společností Aircraft Armaments jako náhrada za M41. Plán začleňoval mnoho inovací. Vyrobily se dva prototypy, které prošly zkouškami na cvičišti v Aberdeenu. V červnu 1958 byl projekt zrušen.”

Dále se lze na Wikipedii dočíst, že byl vyzbrojen 76 mm a dvěma kulomety Browning ráže 0.50 a 0.30 v malých kopulích na stranách věže. Dále v historii jsem moc nepátral.

Ve hře

Než začnu s porovnáním, povězme si něco o vozidle. Jedná se o lehký prémiový tank na 8. tieru. Do hry byl přidán v roce 2017. Jeho přímým konkurentem jsou LT-432, HWK 30 a německý “Blackdog”. Tato tři vozidla jsem si vybral do porovnání. Záměrně jsem vynechal ELC EVEN 90 a EBR. První z důvodu zásobníku a druhý, protože to vlastně není lehký tank. Vozidla z výzkumu jsem také vynechal, ale k tomu později.

Dělo není pro lehký tank to nejdůležitější, hlavním úkolem vozidla je objevovat nepřítele, ale za určitých situací je potřeba. Dělo ráže 76 mm poskytuje poškození 150 bodů na výstřel s penetrací 175 mm na základní munici a 210 mm na prémiové. Z porovnávaných vozidel je na tom nejhůře. Ruské LT má o pouhý jeden bodík průbojnosti více, ale Němci jsou o na tom o dost lépe – přes 180 mm. A ani to poškození není nikterak slavné, opět zaostává za konkurenty.

Jedna z mála dobrých vlastností děla je rychlost střely, jež je dosahuje slušných dvanácti set metrů za vteřinu a poskytuje velkou výhodu při střelbě na rychle se pohybující cíle. Ani další statistiky, jako je rozmíření za pohybu a při otáčení věže, kdy konkurenty strčí hravě do kapsy. Rychlost stažení zaměřovače je také na dobré úrovni. Poškození za minutu je celkem vyrovnané, pohybuje se kolem 2100 bodů, vybočuje jen M41 s 2275.

Pancíř lehkých tanků je zanedbatelný, většinou ho prostřelí stroje nižší úrovně. Jedné, co by stálo za zmínku je LT-432, který má 70 mm čelně na podvozku a věž sem tam také odrazí. Vše hlavně díky dobrému tvaru. Nikdo ale nepředpokládá, že lehký tank bude odrážet střely podobně jako Defender. K pancíři není asi co dodat.

Dostáváme se k věcem podstatným pro lehké tanky, jsou jimi hlavně mobilita, dohled a maskování. Začneme první jmenovanou vlastností. Jedná se o lehkou váhu mezi tanky, hmotnost vozidla je pouhých 16 tun a při výkonu motoru 600 koňských sil má velice solidní výkon na tunu. Dotahuje se na něj pouze soudruh z Ruska, který je o dost těžší, ale také má o 300 koní více. Američan zaujme ještě solidními odpory terénu a rychlostí otáčení.

Maximální rychlost lehkého tanku je jen 60 km/h a to je v dnešní době prostě málo. Když se podíváme na vozidla z porovnání, zjistíme že ostatní dosahují 70 km/h a více. Jen pro srovnání, nedávno přidaný “Burák” má maximální rychlost vyšší o 2 km/h.

Dohled tanku není taky nikterak výjimečný, tady jsou velkou konkurencí tentokrát německé stroje. kdy HWK má se 100% posádkou nejvíce a to 410 metrů. Řeknete si, že deset metrů dohledu není tolik, ale pokud vezmete v potaz bonusy posádky a vybavení (skládanou optiku a ventilaci), rozevřou se nůžky a rozdíl dostanete 11 metrů dohledu 494 m u HWK a 482 m u T92. Ani zde Američan neexceluje, ale drží rozumnou úroveň a je konkurenceschopný.

Zbývá poslední disciplína – maskování. Tady si opět budu muset pomoci statistikami ve hře, kdy je jasně vidět vítěz. LT-432, ale jen o pár setinek. Po výstřelu je na tom lépe T92 opět jen o pár desetinek. Ostatní zaostávají o 3 až 4 body. Rozdíl se samozřejmě posádkou a vybavením opět zvětší, ale ne tak razantně jako u dohledu.

Hodnoty HP zaostávají za ostatními o minimálně 100 bodů a činí rovný 1000. Méně mají jen ELC Even 90 a francouzská kolečka.

Závěrečné zhodnocení

T92 vlastně v ničem kromě přesnosti děla nevyniká, ale přitom se jedná o vyvážené vozidlo. Němci mají dohled, ale špatné maskování. Rus je na tom lépe s maskováním, ale nemá dohled. Rychlost je opravdu slabá a penetrace je u Američana malá, ale na vzdálenost 500 m ztrácí nejméně ze všech. Takže s tím dělem to není až tak špatné vzhledem k přesnosti, je to solidní sniper. Ale jeho hlavní předností je právě kombinace maskování a dohledu, kdy je téměř ideálním pasivním spoterem. Pro hraní tohoto tanku je nutný určitý sklill a to nejen na posádce.

Bohužel momentálně vše zabíjejí kolečka jejich rychlost jim dovoluje mnohé a jejich palebná síla vysoká, díky HE a vylepšenému autoaimu. Mnoho LT je proto nehratelných a nebo jsou jen pro “fajnšmekry”, kteří to opravdu umí.

Cena balíčku je něco málo přes 600 Kč, pokud vezmu v potaz 30 dní prémiového účtu, není to zase tak špatná cena za tank, co stojí 6 500 zlatých. A ještě jeden bonus to má, můžete využít slevy z Tank rewards. Tím celou celou cenu srazíte na 525 Kč a získáte obsah v hodnotě minimálně 9 000 zlatých, což je téměř 800 Kč. Vozidlo bylo jednou z odměn v rekrut programu, bohužel teď nevím jestli rekrut účtu nebo hlavnímu, což jeho hodnotu opět trochu snižuje.

Je pravda, že jsem tank již dlouhou dobu nehrál, až do nedávna, kdy se mi s ním moc nedařilo, ale po dnešním článku mne začaly svrbět prsty. Třeba mne v něm potkáte. Jsem na konci, nebudu vás nutit do koupě, snažil jsem se spíše přinést co nejkomplexnější pohled na vozidlo, respektive na vozidla. Pokud si ho pořídíte, věřte že je to tank těžší na hraní ostatně jako mnoho LT a pokud ho máte za soupeře, mějte na paměti, jeho vlastnosti. Musím podotknout, že ten tank má fakt odpich.

Úplný závěr patří galerii screenů zachycujíc T92 v akci. Autorem je opět Kipinka, která našemu webu dodává exkluzivní grafiku. Pokud se i vám líbí, co pro nás a pro komunitu dělá podpořte jí na jejím Twitch třeba jen sledováním.

Zdroj:
Kipinka, Tanks.gg, Klient hry

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
1 Komentář
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments