RecenzeWorld of Tanks

HWK 12, nejhorší osmičkový light?

Novou kapitolu v redakci bych chtěl otevřít tím nejhorším hned na začátek. V dnešní recenzi se koukneme na nejhorší osmičkový lehký tank.

Úvod

Ano, čtete správně, HWK 12, německý lehký tank 8. tieru je považován za nejhorší lehký tank svého tieru. Po předělání lehkých tanků, kdy každý národ, co již lehké tanky měl, dostal lehké tanky až do 10. tieru. Tomuto tanku předchází dříve obávaná VK 28.01 na 6. tieru, které odebrali její brutální houfnici, na sedmém tieru stále setrval SP I C, ale už bez zásobníkového děla. Dalo by se říci, že tento tank je v podstatě SP I C na steroidech a je tomu tak. Tento tank byl vytvořen pro 8. tier, kdy vystřídal Ru 251, které se posunulo na 9. tier. Na 10. tier se dostal Rheinmetall Panzerwagen, který je v dnešní metě hry naprosto nepoužitelný. Dost okecávání, pojdme se níže podívat na samostatné HWK 12.

Historie

Tento tank byl vyvinut firmou Henschel-Werke koncem 50. let 20. století. Toto vozidlo bylo vyvinuto primárně pro export ze země. První prototyp HWK 11 byl vytvořen v roce 1963, přičemž 12 kusů tohoto prototypu bylo posléze posláno do Mexika. Dalších 28 kusů bylo vyrobeno přímo v Mexiku ve spolupráci s mexickým ministrem obrany. Dále byly vytvořeny dva prototypy HWK 13, na jehož podvozku měl být posléze postaven právě i HWK 12, ten ale nikdy postaven nebyl a existuje dodnes jen na plánech.

Dělo

Asi nejlepší součástí tohoto tanku je jeho dělo, které až každých 6,5 s rozdává bídu všem nepřátelům po 240 DMG. K tomu, abyste probili, je určitě potřeba nábojů a to ať už základních AP o penetraci 180 mm, či goldů s penetrací brutálních 250 mm. Krom dobré penetrace nesmíme opomenout slušnou přesnost, která jde stáhnout až na neuvěřitelných 0,32 na 100m při doměření děla za 1,76 s. Stejně jako u SP I C i zde si budete ale připadat, jako byste stříleli z houfnice, jelikož náboje létají velice pomalu, tak si nezapomeňte pořádně předmířit!

Tank, mobilita

I přesto, že má tento tank věž vzadu a korbu ohromně velkou, má tento tančík hodně slušné sklopení děla a to 10°. Co se týče mobility, tak tam je to už slabší. S maximální rychlostí 65 km/h nepatříte mezi ty největší rychlíky při tak malém výkonu motoru, 450 koní, i když je už značně lepší jak u SPICe. Krom toho, že neoplývá mobilitou, má velkou snahu se snadno převracet díky své siluetě vcelku vysokého a štíhlého tanku. HPček tento tank má podobně jako každý jiný lehký tank a to 1100. O správný chod tanku se vám bude starat tříčlenná posádka, kdy vše řídí velitel, který zastupuje radistu a jednoho nabíječe, dále řidič a střelec, který též nabíjí.

Dohled, kamufláž

Další nedílnou součástí lehkého tanku by měl být dohled a kamufláž. A přesně v tom tento tančík vyniká. Společně s dobrou posádkou, optikou, směrnicí a žrádlem jste schopni z tohoto mrňouse vyždímat dohled až 520 m, což je velmi slušné a odhalíte kdejakého nepřítele. I kamufláž má hodně dobrou, dá se vyšvihnout až na 35,72% kamo bonusu jak při stání, tak i při pohybu.

Závěr

Tento tank je díky svému dobrému dohledu a kamufláži vhodný jako pasivní spotter, ale zároveň i díky dobrému dělu vhodný i jako případný DMG dealer. Samozřejmě v dnešní době je více a daleko lepších lehkých tanků jako např. LT-432 či M41 GF, ale i tak si myslím, že si k některým z vás najde cestu. 

Zdroj:

EAT_MY_GOLDS

Brutální statpadder M2 Light a malý, líný Youtuber.

0 0 votes
Article Rating
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments