World of Tanks

Není krabička jako krabička

Podíváme se jak je to s Vánočními krabičkami

Zdrojem informací pro dnešní povídání byl ruskojazyčný web, který text převzal od amerického hráče, jež svůj výzkum opírá o statistiku vzniklou díky příspěvkům na Redditu. Tolik ke složité cestě, jakou se k nám informace dostaly a kterou byste se mohli ubírat, pokud byste se chtěli dopátrat původního článku. Zde přinášíme stručnou verzi.

Kolem vánočních krabiček se objevuje dosti různých konspiračních teorií. Statistika některé potvrzuje a některé vyvrací. Stále ovšem platí, že pokud se chcete vyhnout zklamání, nekupujte krabičky jen kvůli konkrétnímu tanku. Konečně tabulky níže hovoří docela jasně. Za svoje peníze dostanete minimálně odpovídající hodnotu v herním premiovém zboží, ale tank vám nikdo nezaručí. Pokud k věci budete přistupovat jako k nákupu goldů a urychlení výzdoby vaší vánoční garáže, tank pro vás bude příjemným bonusem navíc. A to je pocitově jistě mnohem zdravější přístup. Hodně štěstí!

Statistika není konečná a stále se na ní pracuje. Berte tedy výsledky jako průběžné.

Byl použit vzorek 2.311 krabiček. Není to příliš velký vzorek pro naprosto přesnou statistiku, ale pro informativní je již dostačující.

Zlaťáky

Průměrně z jedné krabičky jde získat 950 goldů, v čemž jsou započítané kompenzace za premium tanky, které už máte v garáži. Pokud vás zajímá kolik by to bylo bez kompenzací, ze statistiky vyšlo 758 goldů na krabičku. Máte 95% šanci, že průměrný počet goldů na krabičku bude mezi 883 a 1017.

 

Skladba krabiček

Zde se zčásti potvrzuje jedna z konspiračních teorií, že letošní krabičky jsou (tedy aspoň co do zisku) o něco chudší. Ve srovnání s loňským rokem je totiž zisk goldů přibližně o 13% nižší. Nakolik to může být způsobené menším statistickým vzorkem, se ukáže až časem, spíše se na tom ale podepsaly právě kompenzace za již vlastněné tanky. Letos je skladba a počet premiáků jiná, než vloni. Přesně to ukazuje následující tabulka, kde první sloupec je rok, pak množství krabiček použitých jako vzorek pro statistiku, celkový počet goldů ze všech krabiček včetně kompenzací a v posledním průměrný počet goldů na krabičku.

3D styly

V průměru budete potřebovat otevřít 76 krabiček, abyste získali všechny 3D styly kamufláží, 18 je průměrně potřeba k zisku unikátní tankistky Julie Winfried (některé zdroje uvádí, že ta je k dispozici jen pro NA server – prosím, pokud jste jí z krabičky dostali, napište nám to pod článek). I zde ovšem platí, že získání není zaručené. Je zdokumentován případ, kdy nepadla ani ze 114 otevřených krabiček. Z jedné krabičky byste měli získat průměrně 0,7 dne premium účtu.

 

Ozdoby
Ozdoby

Další tabulka vás informuje o bonusových ozdobách, které můžete dostat navíc k té jedné level 5, která tam bude vždy. V prvním sloupci je úroveň ozdoby, v druhém celkový počet těchto ozdob ve vzorku 2.311 krabiček a v posledním šance, že vám ozdoba z krabičky padne.

 

 

 

Tanky
Pravděpodobnost získání prem. tanků

Stran premiových tanků se prozatím ani nepotvrdila ani nevyvrátila teorie, že hra nejprve určí, jestli nějaký tank dostanete, poté, jakého bude tieru a nakonec upřednostní tank, který  ještě v garáži nemáte. Podle této teorie byste tedy měli mít vyšší šanci spíše všechny premiové tanky, které jsou k dispozici, zkompletovat, než dostávat goldy jako kompenzaci za duplikáty.

 

Velmi zajímavá je statistika, jakou máte šanci, že vám z určitého počtu krabiček (první řádek) padne tank určitého tieru (první sloupec). Zde se krásně ukazuje, že tank vám opravdu nikdo nezaručí. Zde by se hodilo připomenout případ jednoho ruského streamera, kterému žádný tier 8 tank nepadl ani z 220 otevřených krabiček.

Pravděpodobnost konkrétního prem. tanku

Asi nejžádanější bude statistika, jaká je šance na získání konkrétního tanku. První řádek opět počet otevřených krabiček, v prvním sloupci konkrétní tanky. Zde se ukazuje, že na povídačkách o snížené šanci na zisk Progetta a zvýšené na dvoudělový Obj.703 variant II něco bude.

Zarážející je nepoměrně vysoká šance na zisk francouzského tier II kolečkáře a britské premiové arty. Zdroj uvádí, že údaje můžou být zkreslené tím, že do statistiky přispívali i někteří komunitní spolupracovníci, kteří některé stroje dostávali do garáže předem kvůli recenzím.

Spory o to, jestli některý druh krabiček je výhodnější než jiný, prozatím nejsou rozhodnuty. Ve statistikách sice rozdíly jsou, ale jsou připisovány malému statistickému vzorku. Pokud by vás přesto zajímalo, které jsou “ty správné”, tak Novoroční a Lunární krabičky si vedou o trochu lépe. Naprosto nejhůře jsou na tom krabičky Wargamingem rozdávané kontributorům. Zde už si příslušnou konspirační teorii musíte vytvořit sami.

 

 

Pár slov na konec

Závěr původního článku je věnován úvaze nad motivováním hráčů ke koupi škatulek. Argumentuje se tu nemožností některý premium obsah získat jinak a tím, že si nekupujete přímo konkrétní zboží ale jen šanci jej získat. Poměrně vážným argumentem je unikátní členka posádky, kterou jde z krabiček získat. Má hned dva nulté perky (sesterstvo a šestý smysl) plus zásobu zkušeností na další. Je tak bezesporu nejlepší možnou členkou posádky ve hře, hned vedle loňského tankisty, který měl tyto nulté perky též. Všichni ostatní začínají svůj trénink prvním, nebo nejlépe jedním nultým perkem. Co se s těmito výjimečnými členy posádek stane po zavedení nového systému posádky 2.0, to je otázkou.

0 0 votes
Article Rating
29 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments