RecenzeWorld of Tanks

Ohlédnutí za tankem AMX 50 Foch B

Dnes se podíváme na francouzský stíhač tanků Foch B, který je osazen kanónem se zásobníkem o šesti ranách, disponuje dobrou mobilitou, vcelku chabým pancéřováním a je momentálně na vrcholku stromu. Tento stíhač tanků se objevil jako náhrada za Foch 155 ve WoT s verzí 9.20.


Něco z historie:
Ke konci 2. sv. války dalo ministerstvo obrany požadavek na vojenskou techniku. V březnu 1945 se zahájily práce na novém tanku. Původně byl plánován jako střední tank stejně dobrý jako tanky z 2. sv. války s možností pozdějších úprav. Jméno získal Foch po stejnojmenném francouzském veliteli z 1. sv. války Ferdinandu Fochovi.

Prvním návrhem byl M4 Sherman s lepším 90 mm dělem. Byly postaveny 2 prototypy s tímto dělem a potom i s děly s větší ráží. Nakonec v roce 1949 usoudila francouzská vláda, že armáda potřebuje lepší stroj. V tomto roce byl zahájen vývoj dvou nových tanků se 120 mm dělem. Z celého vývoje vyplynuly tank s věží a dělostřelectvo. Bohužel stroje typu AMX 50 s 90 mm dělem se nedokázaly měřit s ruskými stroji jako byla IS-3 nebo ISU-152, proto bylo nutné vymyslet konkurenceschopné vozidlo.

120 mm dělo u Focha mělo úsťovou brzdu a byl zasazen dopředu tanku pro větší prostor pro posádku. Výseč děla činila 9° na každou stranu, deprese 6° a elevace 16°. Do vozidla bylo možno umístit 40 ks nábojů a po úpravách až 55 ks. Proti pěchotě byl na vozidle umístěn 7,5 mm kulomet Reibel na věžičce na střeše tohoto vozidla.

Vrchní plát na předku tanku dosahoval tloušťky 180 mm a spodní 100 mm. Vrchní plát sklopen pod úhlem 35° pro zvýšení efektivity pancíře. Díky okopírování designu německých strojů se francouzský Foch dosti podobal německému stíhači tanků Jagdpanther.

Hmotnost Focha byla typována na 50 tun a proto byl tento stroj osazen německým 12-ti válcovým motorem Maybach HL 295 12VC o výkonu 850 koní. Foch má poměr výkonu na tunu cca. 16 hp/t s maximální rychlostí 50 km/h.

Posádku tohoto stíhače tanků tvořilo 4-5 členů (velitel,řidič, nabíječ, střelec a v raných verzích projektu i pátý člen v zadní věžičce).

V roce 1951 byly postaveny dva prototypy AMX 50 Foch, po testech děl bylo jasné, že budou účinné proti všem tehdejším tankům. Celkově bylo postaveno během programu AMX 6 prototypů tanků a samohybných děl. V plánu bylo použití děl ráže 90, 120 a 155 mm, vše bylo ale zavrhnuto vstupem Francie do NATO, při kterém proběhla standartizace děl u tanků.

 

Ve hře:
Foch B byl do hry přidán v aktualizaci 9.20. A to proto, že Wargamingu nezapadal do jejich konceptu linie francouzských stíhačů tanků ani z historického hlediska. Právě proto WG předělalo část linie od 8. do 10. tieru. Osmý a devátý tier nově dostaly děla se zásobníkem a Foch B tak lépe zapadal do konceptu linie.

Na pancíř opravdu spoléhat nemůžete, jelikož stěží cinknete osmé tiery. I přesto, že vrchní plát odrazí rány od děl se slabší průbojností, tak vana vám neodrazí prakticky nic. Opravdu velkým průšvihem je obrovská lišta , kterou trefíte i na velké vzdálenosti. Boky i zadní část vozidla jsou penetrovatelné i HE municí podobně jako všechny francouzské tanky. Deprese děla je vcelku slušná 6° a stejně tak i elevace 18°.

Stejně jako všechna děla i 120 mm dělo Focha B se vyznačuje náladovostí, kdy občas trefujete nesmysly a jindy netrefíte ani stodolu i přesto, že má toto dělo vcelku dobrou přesnost 0,33 a doměřuje 2.21s. V základu máte AP munici s penetrací 257 mm s průměrným poškozením 400, jako goldy toto dělo má APCR o penetraci 325 mm a nakonec HE s velmi malou průbojností jen 65 mm, za to ale s velkým poškozením 515. Toto dělo má obří zásobník na 6 nábojů, kdy mezi nimi přebíjíte 2s a nabijete jej za 36,44 s.

Asi největší výhoda tohoto tanku je jeho mobilita i když jeho maximální rychlost je pouhých 50 km/h, ale měla by vám stačit na pohodlné přemisťování po mapě. Rychlost couvání na tom také není nejhůř, couváte rychlostí 13 km/h. Všemu dodává sílu jeho motor o výkonu 1000 hp. Poměr výkonu na tunu je v případě Focha B lepší jak u Focha 155.

Focha B doporučuji osadit vylepšenou ventilací, optikou a vylepšeným pohonem děla. Optiku lze případně vyměnit za binokulární dalekohled, pakliže hrajete opatrněji. Co se týče perků posádky, jsou samozřejmostí bratři ve zbrani, maskování, opravy, perky na dohled, pak bych je doplnil o bezpečné ukládání munice a preventivní údržbu. Tento tank velice snadno zahoří díky 15% šanci na zapálení, tudíž žrádlo jedině v kombinaci s perky na hašení či hašením za bony. Díky žrádlu podpoříte slabý dohled tohoto tanku, který je pouhých 380 m.

 

Závěr:
Přestože je Foch B velmi podobný Fochu 155, je mezi nimi velký rozdíl, i když jen v jejich dělech. Na rozdíl od Focha 155 má Foch B mnohem přesnější dělo s lepším DPM, ačkoli pro pořádnou porci dmg potřeba vystřílet daleko více nábojů. Tento stroj je mnohem účinnější přepadový tank než Foch 155.

EAT_MY_GOLDS

Brutální statpadder M2 Light a malý, líný Youtuber.