OstatníRecenzeWorld of Tanks

Vyplatí se AE Phase I?

Skončila nám 8. epizoda Frontové linie a někteří si mohou vyzvednou AE Phase I. Vyplatí se?

Tuto otázku si klade asi spousta z vás. Pojďme se tedy podívat na vozidlo blíže.

Něco málo o historii

Tank se ve skutečnosti nejmenuje AE Phase I, název je zkratkou “organizace” a tou byla Associated Engineers Inc, která tank navrhovala  a Phase I označuje vývojové stadium projektu. Jednalo se o studii a tank se nikdy nedostal dále než na rýsovací prkno v podobě návrhu. Měl být poháněn čtyřmi elektromotory, kterým dodával energii motor Continental s generátorem. Výzbroj měl tvořit 105 mm kanon. Pokud vás zajímá další historie vozidla můžete si přečíst zde v EN.

Trocha statistik a porovnání

Výše je zmíněno použití děla 105 mm, ve hře je však AE Phase I osazen 120 mm kanonem typu M58A, prakticky stejné dělo používá i na tanku M 103. Celkově se tank sto trojce v ledasčem podobá, oba to jsou těžké americké tanky, mají velice podobný styl hraní přes věž. Proto volba pro porovnání AE P. I padla právě na M 103. Samo sebou v plně vyzkoumaném stavu.

Jak jsem řekl, děla jsou podobná, jsou mezi nimi velmi malé rozdíly. Například v přesnosti o 0,01 je na tom lépe tank ze stromu. Naopak kadence hraje pro prémiové vozidlo, o celou jednu desetinu výstřelu za minutu je lepší. Tím i pádem DPM (Dammage Per Minute). Jeho hodnota je 2 276, což je o 41 bodů HP větší poškození než u u jeho souputníka. Poškození na výstřel činí shodně 400 bodů.

Dalším důležitým faktorem je pancíř. Oba jsou typické americké tanky s relativně měkkým pancířem podvozku a tvrdou věží. V případě korby by se dalo říci, že je to nerozhodně. M 103 má lepší hodnoty na horním plátu 280 mm ku 120 mm, avšak AE má pancíř pod daleko lepším úhlem. O spodním plátu netřeba mluvit, spíše to vypadá jako by nebyl. Věž je úplně něco jiného, zde má odměna za FL navrch. Krásných 292 mm s malou velitelskou věží je nádhera proti obrovské kopuli a “pouhým” 254 mm u konkurence. Celou strukturu pancíře si můžete prohlédnout v galerii.

Sto trojka má o 50 HP více, přesně 1850 HP, tím se smazává v podstatě rozdíl v DPM, pokud se tyto dvě vozidla setkají tváří v tvář proti sobě. Rychlost a mobilita je podobná.

Nedá se říci, že AE Phase I je vyloženě lepší než M 103. Každý má svoje výhody a to i přes drobné rozdíly. Sami se podívejte na statistiky přímo z porovnání, jež je k dispozici ve hře a sami uznáte, že opravdu jsou rozdíly jen drobné, ba přímo kosmetické. Zde musím souhlasit s Marty_vole, který ve svém videu zmiňuje právě velkou podobnost. Video bude níže.

Jak je na tom herně

Již jsem zmínil, jak AE P.I hrát. Poměrně důležité je využívat terénu a skrývat podvozek. Jestliže tak nečiníte, většina zkušenějších hráčů a nejspíše i ti méně zkušení vás rozstřílí, díky slabému podvozku. Pokud korbu schováváte, věž vás podrží rozhodně více než u M 103, hlavně díky výše zmíněné malé kopuli velitele. V případě, že po vás budou střílet speciální munici, především Heat, ani věž vám většinou nepomůže, rázem se stává papírová i pro některé tanky tieru 8, natož pak děla tanků 9. úrovně. Často je tank lákadlem pro dělostřelectvo, způsobuje to momentální “raritovost” vozidla. Penetrace na AP je slušná a neurazí, spíše patří k těm vyšším na jeho tieru. Celkem potěšující je deprese 10°. Úhlování podvozku se ale nevyplatí, boční pancíř jako by neexistoval, přesto sem tam něco odrazí, výjimka potvrzuje pravidlo. V tomto případě je rčení doslovné.

Závěrečné zhodnocení

Vyplatí se na tank “grindit”? Za mne určitě ano. Nedá se nikde jinde získat, u mne má podobný status jako T-55A a nebo jiné odměnové tanky. O proti německému střednímu tanku je malinko více výdělečný i přes to, že nemá násobitel kreditů, díky mechanice nekonečných oprav, které se obnovují po bitvě zadarmo. Celkově tank nenabízí, krom ojedinělosti, nic na víc. I ta ojedinělost dá do za své, než skončí sezona FL. Pokud vlastníte americké tanky na 10. úrovni je to rozumný a “levný” způsob, jak získat tank na školení posádek. Počet členů osádky vozidla je stejný jako v T110E5 i T57.

Něco málo k FL

Dosáhnutím na AE Phase I, pro mne FL skončila, nemám více méně důvod jí hrát, možná až na jeden. Celou sezonu jsem si zapisoval statistiky o průbojnosti a DMG a připravuji si článeček o těchto datech. FL nabídlo jedinečnou možnost hrát stále jen proti tieru 8 a byla pro mne důležité spíše z onoho statistického hlediska. A odměny v podobě tanků jsou jen bonus.

No a teď to slibované video od Martyho


Neberte článek, jako recenzi na vozidlo, či návod jak tank hrát. Berte to jako pomůcku k rozhodnutí zda utratíte vaše body prestiže za něco “extra”, či za zlaťáky a bony a další věci. Pomohl vám článek při rozhodování? Máte jiný názor nebo víte o něčem co jsem opomněl zmínit? Nebojte se napsat do diskuze pod článkem.

Za originální obrázky tanku děkuji Kipince

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
10 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments