Nedělní infoWorld of Tanks

Rejnokův nedělní připínáček

Vítám vás u tradičního nedělního Připínáčku

Krásné nedělní poledne. Jestlipak víte, co je dnes za den? Ano je 30. duben. Dnes večer je ona noc. Filipojakubská noc neboli pálení čarodějnic. A víte, proč se dnes v noci čarodějnice upalují? Tento svátek není původně český. Pravděpodobně souvisí s keltským svátkem Beltain. Jak tento název vznikl? Název se nepíše jen ve tvaru Beltain (Bel-tine), ale často také Beltine, irsky Bell´tejn. První část slova, bel znamená “jasný, zářící”. Druhá část, tine, označuje oheň. Takže jasný (zářící) oheň…

Beltain

Cože to naši předkové vlastně slavili? Na přelomu končícího jara a začínajícího léta je příroda již zcela probuzená, vše je jakoby čisté, neomšelé, probouzejí se touhy milovat a plodit potomstvo; je čas lásky. Svátkem Beltine začíná v keltském kalendáři světlá polovina roku (větší slunce – an ghrian mor); pro většinu tvorů ta lepší, vždyť je to období tepla, růstu a sklizně. Světlá polovina roku předá vládu období tmy (menší slunce – an ghrian beag) až svátkem Samain, začátkem listopadu (na naše Dušičky) … ale to je ještě daleko.

Teď začíná období tepla, plodnosti, vegetace – není tedy divu, že Beltine je svátek radostný. Noc musíme prozpívat a protančit. Je to také doba očistných obřadů. Pro Kelty začíná čas Rohatého Boha a Paní ze Zelených Lesů. Právě nyní je ta nejvhodnější doba pro magii, pro zakládání lesních a zahradních svatyní. Na Beltine byste také měli odměnit strážné duchy vašich domovů. Teprve v dalších dnech začnou válečná tažení, dobytek bude třeba vyhnat na letní pastviny, osít pole, ale dnes je ještě čas na zábavu a veselí.

Očista

Nejsilnějším očistným médiem je oheň. Právě ohně pálené na Beltine mají všechny živé tvory zbavit všeho nečistého, co se nashromáždilo v temném zimním období a zároveň jim dodat ochranu pro období nadcházející. Noc patří ještě k vládě temnot a následující den již patří světlé polovině roku. Půlnoc je hranicí mezi dvěma polovinami roku. V noci zapalují dvojici ohňů a předěl mezi nimi symbolizuje hranici mezi temnou a jasnou částí roku. Mladí lidé ohně přeskakují, ostatní se spolu se zvířaty očistí procházením mezi ohni. Dobytek provádějí mezi ohni za současného zaříkávání druidové. Tento zvyk se mezi irskými rolníky mnohde dodržuje dodnes.

Před svátkem Beltine se mají uhasit stará ohniště. Znovu se zapálí právě až od toho čistého posvátného ohně páleného v předvečer svátku. Vedle popisů veselí, tance a zpěvu se zachovaly zprávy o některých tradičních zvycích. Patřily mezi ně třeba soutěže mládenců ve vyhazování zapálených březových, košťat do výše (bříza je slavnostní strom Galů), stavění a hlídání májek, což se udrželo dodnes, očistné koupání či alespoň symbolické namáčení do potoka, čištění chlévů, řezání proutků jívy a polykání květů kočiček i další.

Čarodějnice

Vrátím se zpět k čarodějnicím. Právě Filipojakubská noc je považována za noc, kdy vládnou zlé síly a čarodějnice mají svůj sabat. Proto lidé na kopcích zapalovali ohně, které měly fungovat jako ochrana před vším zlým. Není divu, že se obyvatelé před čarodějnicemi náležitě chránili. Podle dochovaných údajů vesničané kropili svá obydlí svěcenou vodou, a především ochraňovali dobytek a úrodu. „Stavení se kropila svěcenou vodou, ochranu měla zajistit čára nebo tajuplný nápis svěcenou křídou. V jiných místech se nespoléhali pouze na Boží pomoc a zkoušeli i různá jednoduchá „technická“ zařízení. Před vrata, na dvůr nebo do oken se kladlo pichlavé trní hlohu, zapichovaly se zašpičatělé pruty z lípy, akátu a dalších stromů i keřů, aby se o něj dotěrná čarodějnice poranila a raději šla jinam. Místo trní a prutů se také používaly vidle nebo tvrdá pichlavá proutěná košťata. Případně se kliky omotávaly lýkem,“ dočteme se v knize Český rok na vsi a ve městě.

Další milou tradicí je polibek na prvního máje pod rozkvetlou třešní. Nezapomeňte tedy zítra dát někomu pusu pod třešní, aby dotyčný neuschnul.

Nebudu vás dále napínat a přeji krásný zbytek dne, dobrou chuť a večer pozor na oheň. A pro všechny čarodějnice mám vzkaz v obrázku:

PS: A na závěr řešení včerejšího hádání. Pokud jste si to ještě nezkusili, máte tu možnost kliknutím na odkaz. Pro ty ostatní tady mám řešení:

 

Pro zobrazení obrázků jako nápovědy rozklikněte

 

 

 

Jde o mapu Erlenberg.

 

Tak co, uhodli jste?

Rejnok1

Starý a nerudný dědek, kterého ale přes to všechno pořád ještě WoT baví. Hraji ho pro zábavu a kvůli kamarádům, kteří jsou nejlepší motivací ke hře.