World of Tanks

Prý se množí podfukáři

Zprávy máme jen z RU serveru, ale je možné, že u nás je to podobné.

Tak si dávejte velký pozor. Zájem o krádeže účtů nebo peněz z vaší kreditky stoupá. Opatrnosti není nikdy dost, a štěstěna přeje připraveným. Takže bych vás dnes rád upozornil na nejčastější způsoby, jak vás někdo může okrást. Když ty “fígle” budete znát, je větší šance, že se nenapálíte.

RU region už oficiálně nespravuje samotný WarGaming, ale Lesta studio už pod vedením Malika Khatazhaeva. Ale zatímco se WarGaming problematikou podvodů alespoň občas zabýval, a minimálně jednou to došlo dokonce i před soud, Lesta studio na boj s nepravostmi zcela rezignovalo. Reklamy na podvody tak můžete najít zcela veřejně na RU sociálních sítích Yandex a VKontakte, a dostanete se na ně i přes google vyhledávání. Další způsob je lov přímo ve hře – přes soukromou zprávu nebo spamem na všemožný způsob dostanete odkaz s reklamou. Nebo vám přijde výhrůžka – o tom podrobněji v závěru článku. Každopádně je to podvod. Nechoďte tam, nezkoušejte to, a v žádném případě na takových stránkách vůbec nic nevyplňujte. Můžete přijít o účet, o peníze nebo o oboje zároveň. A teď už k těm podvodům.

Podvodné stránky

První varianta podvodné stránky vám nabízí ke koupi tanky. Buď premiové za neuvěřitelně výhodné ceny, nebo ty, které se běžně neprodávají a nikdy se neprodávaly. Například “legendární” T95/FV4201 Chieftain. Dále například levnější prémiový účet, goldy a podobně. Na pohled stránka působí jako klasický premiový obchod, jak ho známe. Má přesně okopírovanou grafiku, a dokonce i odkazy, které z ní vedou, například na web herní podpory nebo herní diskusní forum, opravdu směřují na stránky WarGamingu.

Samotný shop je ale falešný. Pokud se na něj přihlásíte svým herním nickem a heslem, a z nějakého důvodu jste si vícefázové ověření nezapli, právě jste přišli o svůj účet. Pokud tam nakoupíte, poslali jste peníze podvodníkům a na herní účet pochopitelně nedostanete vůbec nic. Pak se můžete už jen modlit, abyste mohli platbu stornovat včas. Podvodnou stránku poznáte podle nějaké, třeba jen drobné, změny v její adrese. Bude se lišit koncovka, někde najdete místo tečky pomlčku, některé písmenko bude chybět a podobně. Pokud chcete vývojáře a managery WG podpořit nějakou korunou či eurem, dělejte to jen a pouze na oficiálních stránkách. Všechno ostatní je s nejvyšší pravděpodobností podvod.

Další typ podvodných stránek vám nabízí odkoupení vašich nepotřebných prémiových tanků, nebo jiného bonusového obsahu, a to nejčastěji za skutečné peníze, méně často za jejich ekvivalent v kreditech, goldech či bonech. To vše je samozřejmě podvod. Peníze investované do hry vám už nikdo nevrátí a své premiáky můžete vyměnit za jiné – s doplatkem samozřejmě – pouze v občasných akcích Trade-In. Podvodné stránky od vás opět chtějí vylákat přihlašovací údaje k vašim účtům, případně i číslo kreditky. Pokud se na takovou stránku dostanete, rychle pryč!

Zprávy ve hře

Dost častým a velmi agresivním způsobem, jak získají podvodníci vaše přihlašovací údaje, je soukromá zpráva přímo ve hře. Může být od někoho s nickem “admin_xxx” a podobně – což samozřejmě není nikdo z WG týmu, ale podvodník, ale i z naprosto anonymního účtu. Kromě výše uvedených “výhodných” nabídek vám takový podvodník může i vyhrožovat. Například že jste podezřelí z používání cheatů, že jste někoho vytlačovali, že vás nahlašují hráči… Pak vás vyzve abyste se obhájili. Jinak vás prý zabanuje. To obhájení má proběhnout buď na nějaké stránce, kam se máte přihlásit, nebo nahráním replaye na stránku kopírující podobu wotreplays –  ovšem opět s nějakou nenápadnou změnou v adrese. Tam opět číhají na vaše přihlašovací údaje, a jakmile je zadáte, máte po účtu.

Podvodné stránky tedy lákají na domnělé výhody, slevy a podobně, ale útočí i na lidský strach a neznalost. WarGaming se údajně snaží s podobnými věcmi bojovat, ale pokud je mi známo, prozatím celý ten boj nepokročil ani k jednoduchému filtru klíčových slov ve zprávách a chatu, alespoň pro nově založené účty – což boti podvodníků většinou bývají.

Takže si dávejte pozor na soukromé zprávy od neznámého hráče, kontrolujte, jestli se nehlásíte na falešné stránky e-shopu nebo WoTReplays, nevyplňujte dotazníky z neoficiálních zdrojů, neúčastněte se “herních průzkumů” jinde než přímo ve hře, kde vám za vyplnění slibují nějakou odměnu – opět po vás budou chtít na konci přihlašovací údaje, a co by následovalo, asi už víte. 

Smutnou skutečností zůstává starý problém se zneužitím kreditní karty. Při prvním nákupu totiž hra připojí vaši kreditku k vašemu účtu a další platby už jsou vyhodnocené jako “bezpečné” a můžou proběhnout bez dalšího ověřování. Případů, kdy někomu podfukáři odcizili účet a díky tomu si poslali na jiné účty dárečky za mnoho tisíc, je dost a dost, a upozorňuju, že v takovém případě vám WarGaming nepomůže – můžete dostat buď zpět peníze a v tom případě vám trvale zabanují účet, nebo můžete dostat zpět účet, ale přijdete o všechny peníze, které vám podvodník vzal. WarGaming není ochotný podvodnou transakci prostě smazat, a vše vrátit do původního stavu. Takže zkontrolujte v nastavení účtu, jestli náhodou nemáte zapnuté propojení kreditky s účtem, a případně toto propojení zrušte. V případě krádeže účtu se podvodník alespoň nedostane k platbě, a vrátit samotný účet WarGaming umí.

Ať se vám “nehody” vyhýbají a ve hře daří – diskuse k tématu je vám otevřená v komentářích.

 

Zdroj:
5 1 vote
Article Rating
9 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments