Historie

Den Vítězství anebo i Den osvobození

Většina mladých lidí kromě Vánoc neví, co některé jiné státní svátky oslavují. Než jsem dostal na nádraží, a uvažoval, proč má Tesco 8.5. zavřeno, mi došlo, co je za státní svátek.

Akt bezpodmínečné kapitulace německých vojsk do rukou všech spojenců, včetně SSSR, byl původně podepsán dne 7. května 1945 v Remeši. SSSR nicméně trval na opětovném opakování aktu v Berlíně. Německé velení podepsalo bezpodmínečnou kapitulaci krátce před půlnocí 8. května 1945. V té době byl na území hlavního města SSSR v Moskvě již jiný den – 9. květen. Tato skutečnost je příčinou rozdílného data oslav konce války. Do půlnoci 8. května měli Němci složit zbraně, což se ve většině případů skutečně stalo.

S výjimkami bylo možné se setkat i na našem území, které z části stále nebylo osvobozeno. Pražské povstání tak fakticky skončilo až 9. května příjezdem tanků 1. ukrajinského frontu. Ty se střetly se zbytky nacistických sborů, jež se snažily dostat na západ do amerického zajetí. U Milína na Příbramsku se odehrály ozbrojené střety ještě 12. května, ty bývají označovány za poslední větší bitvu 2. světové války v Evropě.

Válka však v květnu neskončila na východě, kde se bojovalo dále, a konflikt vyvrcholil svržením dvou atomových bomb na japonská města Nagasaki a Hirošima. Japonský císař Hirohito oznámil kapitulaci 15. srpna. Podepsána byla 2. září, které je jako Den vítězství svátkem ve Spojených státech.

V šest let trvajícím konfliktu zahynulo podle odhadů zhruba 60 miliónů lidí, přičemž ze dvou třetin se jednalo o civilní oběti.

Svátek se slaví od listopadu 1951, tedy tehdejší ČSR slavila také 9. květen jako Den osvobození Československa Sovětskou armádou. První změna přišla až po převratu, kdy se v květnu 1990 nejprve upravil název na Den osvobození od fašismu, o rok později i datum na doposud platný 8. květen. V listopadu 2000 pak došlo ke zkrácení na Den osvobození a se snahou přiblížit se názvosloví západních států došlo roku 2004 ke změně k dnešnímu Dnu vítězství.

Vzpomínkový den na ty, kdo během druhé světové války ztratili svůj život, je však platný celosvětově, bez ohledu na různost pojmenování svátku v jednotlivých zemích.

Den vítězství (rusky День Победы Děň Pobědy) je státní svátek slavený v Rusku a některých dalších zemích. Byl poprvé stanoven nejvyšším velitelem Rudé armády Josifem Vissarionovičem Stalinem na 9. květen 1945 na počest ukončení druhé světové války v Evropě (8. května). Po nástupu komunismu v střední a východní Evropě byl oslavován, a byl stanoven státním svátkem. Jsou po něm pojmenovány mnohé ulice a sídliště.

V minulosti byl svátek slaven v Sovětském svazu a východním bloku, dnes se slaví ve většině postsovětských republik a Izraeli. Baltské státy, stejně jako Česko, posunuly datum zpět na 8. května. Polsko tuto změnu provedlo až v dubnu 2015.

 

Přehlídka na Rudém náměstí

Každoročně se 9. května v Rusku konají vojenské přehlídky i ve většině velkých měst a hlavní vojenská přehlídka na Rudém náměstí v Moskvě. (V roce 1945 se vojenská přehlídka konala 26. června, v roce 1946 23. února a 1. května.) Závěrem oslav je velký slavnostní ohňostroj na hlavním náměstí každého města – regionálního centra. Poslední dobou také probíhá akce „Nesmrtelný pluk“ (rusky Бессмертный полк, Běssměrtný polk), během které jdou účastníci kolonou a nesou transparenty s fotografiemi svých blízkých, kteří se zúčastnili Velké vlastenecké války a Druhé světové války. Poprvé byl Nesmrtelný pluk uspořádán roku 2007 v sibiřské Ťumeni a v roce 2015 se již konal v 500 městech, včetně USA, Německa nebo Mongolska.

Lidi v Londýně čekají na projev Churchilla

Jiné země mají odlišné datum dnu vítězství. Dánové a Nizozemci to slaví 5. května. 8. května kromě nás taky Polsko, Slovensko, pobaltské státy, Commonwealth a Normanské ostrovy (osvobozeny 9., 10. a 16. května). Státy po bývalém Sovětském svazu slaví 9. května, též také v Bosně a Hercegovině a Srbsku. Datum 3. září je jako Den vítězství slaveno v Číně. 15. srpen je jako Den vítězství nad Japonskem slaven v Jižní a Severní Koreji.

Jiné dny vítězství

Bangladéš
16. prosinec – bangladéšské vítězství ve válce za nezávislost. Indie si ve stejný den připomíná vítězství ve třetí indicko-pákistánské válce.

Egypt
6. října Egypt slaví Den ozbrojených sil připomínající překročení Suezského průplavu během jomkipurské války.

23. prosince si Egypt připomíná konec třístranné agrese z roku 1956.

Estonsko
23. června si Estonsko připomíná vítězství v bitvě o Cēsis, rozhodujícím střetnutí estonské a lotyšské osvobozenecké války.

Chorvatsko
5. srpna si Chorvaté připomínají vítězství ve válce za nezávislost, konkrétně dobytí města Knin během operace Oluja v roce 1995.

Kambodža
7. ledna si Kambodža připomíná svržení režimu Rudých Khmérů Vietnamskou armádou v roce 1979.

Malta
8. září si Malta připomíná velké obležení Malty z roku 1565, stejně jako kapitulaci Itálie v roce 1943.

Mosambik
7. září si Mosambik připomíná konec války za nezávislost v roce 1975.

Vietnam
7. květen si Vietnam připomíná vítězství u Dien Bien Phu 1954, které ukončilo válku za nezávislost s Francií.

30. srpna si Vietnam připomíná dobytí Saigonu Lidovou armádou Severního Vietnamu v roce 1975. Tato událost znamená konec vietnamské války a znovusjednocení Vietnamu.

 

mikemp

Zajímám se o techniku druhé světové války. Rád hraji samohybné dělostřelectvo.

3.7 6 votes
Article Rating
11 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments