World of Tanks

Komentář: 2020 pomalu u konce a co to WoTko?

Pomalu se blíží konec jednoho z nejnáročnějších roků za poslední dobu.

Za sebe mohu říct, že to byl ten nejnáročnější v mém životě a tohle může určitě říct i spousta dalších lidí, kteří to měli ještě mnohem těžší. Mnoho z nás se pak kvůli omezením s ohledem na koronavir uchyluje k potěšení a zábavě do světa PC her a tento rok tak je pro herní svět s ohledem na celou situaci nezvyklý, těžký, ale také jedinečný a plný příležitostí. Svět konzolí a počítačů čelí už dlouhou dobu rekordní poptávce, moc věcí je zoufale vyprodaných a mnoho z vás to určitě pocítilo, když si chtělo koupit třeba tu novou grafiku nebo konzoli a ono ejhle, nejde to tak jednoduše. No a na to navazují ty hry. Pro vývojáře a distributory her to taky nebylo lehké, opatření, home office a podobně vývoj her komplikuje ve velkém. Na druhou stranu, kdy jindy si urvat větší pozornost pro jejich titul, než právě tento rok a tím spíše tuto zimu?

Nu a já si tak v hlavě začal sumírovat, jak se vlastně s tímto rokem vypořádal Wargaming, co má na starost moji oblíbenou hru, World of Tanks. Co se vlastně všechno za tento rok událo v tom WoTku… Jenže, jak je pro mě zvykem, mám dost selektivní paměť a když mám hodně práce a starostí, tak si moje hlava pamatuje pouze to podstatné. A tak nad tím rokem 2020 ve WoTku přemýšlím a v mojí hlavě je jaksi podezřele prázdno a kdybych měl vypíchnout 3 skutečně klíčové a pozitivní body pro WoT tento rok, mám s tím problém a v mých myšlenkách se objeví ono pokrčení rameny.

Když nad tím přemýšlím, tak to “pokrčení rameny” vlastně perfektně vystihuje moje pocity. Ale proč? Wargaming se o hru se dobře staral, celosvětová situace se WoTka nijak ve velkém negativně nedotkla. Servery běžely, dostávali jsme obsah i aktualizace a WG ve velkém nic nepokazilo, což musíme brát jako plus. Kluci z WG se fakt snaží, dodali nám Equipment 2.0, Waffentrager event, Halloween event i pár technických vylepšení hry. Měli jsme CW, Steel Hunter, Frontline na farmení kreditů, komunitní eventy…

A stejně..

Matně si vybavuji, jak nějaký streamer na svém streamu – jestli Circon, Orzanel nebo Skill4ltu?? – nedávno zmínil, že mezitím co mnoha hrám rostou tento rok čísla online hráčů, Wargamingu to s WoTkem stagnuje, potažmo občas klesá. Tak se podívám na WoTcharts web a vidím, že to tak vážně je. Otázkou je, proč? Přes všechnu tu snahu? A v hlavě se mi vynořuje jeden problém. Monetizace. Prachy. Tenhle rok jsem z WoTka cítil doopravdy silný tah na peněženku. Mnoho prémiových tanků, skinů, Waffentrager event a jeho lootboxy, teď Vánoce a již tradiční lootboxy. Přijdu do hry, odehraju trochu lepší bitvu a hned na mě vyskočí, jak jsem úžasný a že jsem získal slevový kupón a mám si jít něco koupit. Nu, já s utrácením za PC hry problém nemám, mám hry rád a nijak se tím netajím. Vlastně mohu říct, že jsem ve WoTku ona definice “wallet warriora” – mám hodně prémiáků a všechny možné další věci, tak bych měl být rád, že mám tolik příležitostí si do hry něco koupit, no ne?

Bohužel, jsem z toho smutný a otrávený. Proč? Protože tohle všechno ukazuje na jeden problém, co má Wargaming pořád. Čiší z něj ta zoufalá ziskuchtivost. A ta ve mě zabíjí to nadšení do hry, které jsem dřív měl. Jasně, do určité míry je to ok. Chápu, že společnost chce vydělat, jasně, ale prostě mi od WG chybí ten “wow efekt”, to nadšení a aspoň předstírání, že jim o ty prachy na prvním místě nejde. Ta zoufalá okatá snaha získat každý možný halíř je vážně jako pomalý jed. Mám pocit, že nehraju hru pro zábavu, ale hraju titul, který je naprogromován se zoufalou touhou ze mě dostat ty chechtáky. Tenhle rok to v mých očích zviditelnil. Vybavení 2.0 je fajn věc, ale přeci jen, mohlo být lepší, dá se označit spíše za sidegrade. WG si samozřejmě taky pohlídalo, aby hráči nedostali brzo příležitost koupit nové vybavení se slevou, nedejbože aby nabídlo nějaké kompenzace a možnost vybavení ve hře dobře vyzkoušet “za free”. Waffentrager event? Osvěžení a rozptýlení, ale ten důraz na ty lootboxy. Halloween a tlačení mechanik cooldownů za účelem taky něco vydělat. Maratony, které počítají s tím, že víkendový hráč si vyjede tak těch 30% slevu a onen prémiák tak vlastně dožene na běžnou cenu, díky tomu, že beze slevy je tam přibalená spousta věcí k ničemu, aby uměle nafoukla cenu. Ach jo.

Ano, jak mi bylo připomenuto, dostali jsme několikrát možnost získat nějaký ten prémiový účet. Ale buďme realisté, prémiový účet má defacto tu nejmenší hodnotu pro velkou část z nás. Málokdo v moment, co WG dá nějaký ten den nebo týden zastaví svůj život a prosedí u hry 8 nebo 10 hodin denně, aby jej smysluplně využil. Asi proto mi to kolega musel připomenout. Vím, že to proběhlo, ale v tu dobu jsem většinou fakt čas neměl a svět prostě nepočkal. A přitom myslím stačilo tak málo, abych měl dojem úplně jiný a tohle mé zamyšlení vypadalo zcela jinak.

Řekněte sami, jak by vás třeba potěšilo, kdyby Wargaming ze sebe udělal aspoň trochu ty fajn hochy a dal např. možnost získat skrze nějaké mise třeba 3 velké loot boxy při Waffentrager eventu bez utrácení? Co kdyby nějaký maraton měl i víkendový hráč možnost vyjet tank např. s 80% slevou nebo zadarmo? A co kdyby přišlo do hry vybavení 2.0 a WG vám připsalo 100 lístků na změnu vybavení zdarma a dalo možnost skrze mise si nové vybavení vyjet zdarma? Odehraj 5 bitev a dostaneš rotační mechanismus a tak dále. A nedejbože, když jsou ty Vánoce a byl to náročný rok, co třeba projednou dát lidem možnost koupit si ten nový prémiák Bisonte bez gamblení v lootboxech přímo a každý, kdo se na Vánoce přihlásí do hry, dostane 3 velké lootboxy jako dárek? Prostě projednou si udělat to jméno, upoutat pozornost a zajít o krok dál, splnit ten primární účel hry, být chvíli, aspoň projednou oněmi “dobrými hochy” bez jakýchkoliv “ale” nebo vedlejších motivů. Prostě udělat lidem radost, překvapit je, pobavit. Myslím, že by se to Wargamingu vrátilo a to i v těch financích. Nemyslíte?

Ironické na tom je, že jak tak finálně reviduji tento komentář, zrovna tu na mě vyskočí novinka, jak WG vydalo na konzolích novou aktualizaci World of Tanks. Ta má až extrémně negativní odezvu a mnoho hráčů ji konstruktivně označuje jako poslední hřebík do rakve, konečnou a se hrou to vzdává. A reakce WG? Něco ve smyslu, že navrácení předchozího stavu není odpověď, v aktualizaci je spousta dobrých věcí a tak zapracují jen nějaké úpravy podle feedbacku. Hm, no nevím, Wargaming tankisty na konzolích na Vánoce určitě překvapil, ale asi nepotěšil.

Tento komentář je samozřejmě pouze mým názorem a je výrazně subjektivní. Nemá za účel hate, ale je spíše něco k zamyšlení a diskuzi. Jaké máte z WoT za rok 2020 pocity vy? A jak vidíte sebe a World of Tanks v nadcházejícím roce? Budete dále hrát? Těšíte se na něco nové ve hře?

Makaan_89

3 3 votes
Article Rating
37 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments