World of Tanks

Jaká je vlastně ta WéGé knížka?

Naskytla se nám možnost prohlédnout si knihu o World of Tanks.

Ano, přesně tu knihu, která v naší komunitě způsobila trochu rozruch kvůli francouzské vlaječce u „našeho“ TVP na jednom z oficiálních náhledových obrázků. Vlaječku prý bude WG řešit, což u vytištěné knihy vzbuzuje úsměvné reakce. Prozatím je věc „vyřešena“ stažením příslušného obrázku ze stránek hry… Každopádně se zde sluší poděkovat CM Sstyx za vyjednání povolení použít v tomto článku jak oficiální fotografie, tak vlastní obrázky. Díky moc. A také se sluší zdůraznit, že to je jen a pouze můj osobní pohled, osobní názor, a že může tedy být zkreslený. Snažil jsem se, aby nebyl, každý jsme ale jen omylný člověk.

Oficiální stránku týkající se knížky najdete zde : https://worldoftanks.eu/cs/news/general-news/pre-order-wot-artbook/

Vyzvednutí a později i navrácení knihy bylo vždy spojené s více než hodinovou cestou na místo, ale nelitoval jsem toho. S majitelem se při kávě krásně povídalo nejen o hře, a rád bych mu zde za ty dva večery poděkoval. A za zapůjčení knihy samozřejmě též. Teď už ale k tomu, co nás zajímá.

Balení

Kniha byla důkladně zabalená v kartonech s vystýlkou po stranách. Uvnitř kartonů je další, tentokrát už oficiální obal, pěkně zpracovaný, s potiskem. Někdo si dal docela důkladnou práci s tím, aby kniha dorazila majiteli neporušená. Už to zanechalo dobrý dojem. Takže beru čisté bílé plátěné rukavičky a jdeme se podívat, co je vlastně uvnitř.

 

Desky a zpracování

Prvním příjemným překvapením je rozměr a rozsah knihy. Na doprovodném obrázku v oficiálním článku to vypadalo na nevelký útlý sešitek, a nic nemůže být vzdálenějšího pravdě. Kniha je rozměrná a obsahuje kolem třista stránek z lesklého hladkého papíru. Tuhé desky se vzorem tmavé, téměř černé oceli, kterým vévodí emblém, jehož prvky zdařile napodobující měď jistě zaujmou, jsou atraktivní na pohled. Kousek, který jsem měl k dispozici, měl bohužel malou výrobní vadu, ve vazbě u hřbetu byl drobný hrbol, možná nějaký zalepený uzlík, odřezek nebo něco takového. Bez podrobnějšího průzkumu by šel lehce přehlédnout, obal tu nerovnost téměř dokonale skrývá. Když je kniha zavřená, jsou na listech jasně viditelné stopy kotouče po zaříznutí. Dílenské zpracování by tedy mohlo být trošku lepší, celkový dobrý a atraktivní dojem to ale příliš nekazí.

Obsah

Bohužel moje chabá angličtina nestačí na to, abych mohl zhodnotit rozhovory a další povídání v knížce. Stran věnovaným čistě textu ale mnoho není. Knize dominuje barevná obrazová část s kratšími popisky a to je také hlavní devizou a pozitivem díla. Čistý tisk se spoustou detailů a naprosto bez chyb (až na onu francouzskou vlaječku) lze jen pochválit. Pořád se samozřejmě jedná o propagační věc, v podstatě reklamní předmět, a tak jde pochopit, že některé popisky jsou malinko přibarvené, ne se vším by každý souhlasil. Hlavně v části věnované jednotlivým tankům. Na druhou stranu je pochopitelné, že tvůrce chce zviditelnit hlavně pozitiva. Najdeme tu převážně tier 10 stroje a premiová vozidla, ale i některé legendy nižších tierů. A u tanků platí asi nejvíc, že co hráč, to názor, někomu se líbí to, jinému ono. Někomu stroj naprosto vyhovuje a patří k jeho oblíbeným, jiný na ten samý vzpomíná s odporem. Takže popisky v této části beru trochu s rezervou, nečetl jsem detailně všechny a ty, které jsem přelouskal  se věnují tomu dobrému, co každý tank nabízí. Přibližně to jde přirovnat ke stručným popisům strojů, které se občas objeví na oficiálních stránkách hry.

Dále kniha nabízí spoustu obrázků map, a to nejen celkových pohledů a detailů, ale i jednotlivých věcí na mapách, jednotlivých domů a kde si k nim vývojáři brali inspiraci, keřů, stromů a podobně. Málokdo si uvědomí, kolik takových drobností každá mapa obsahuje a jaká obrovská práce za jejich vytvořením stojí. Tahle část knihy vám to trochu připomene. Jako kuriozitu tu jde uvést jeden z popisků u mapy Paříž. V knize je totiž k vidění i její původní, vybombardovaná a hořící verze s poničenou Eiffelovou věží. Popisek říká, že byla příliš depresivní a tak byla přepracována do současné optimistické varianty. Pamětníci si možná vzpomenou, že v době, kdy měla původní Paříž přijít do hry, došlo ve Francii k prvním velkým teroristickým útokům, a psalo se, že právě to bylo důvodem k odložení a přepracování mapy. Každopádně je část věnovaná mapám moc pěkný přehled jak těch současných, tak těch, které už ve hře nenajdeme.

Historií a vývojem map se můžeme plynule přenést k historii samotné hry. I tady nabízí kniha spoustu krásných obrázků, které v dlouholetých hráčích vyvolají řadu vzpomínek a emocí. Celá obrazová část je prostě nabitá obsahem, emocemi a vzpomínkami. Mapuje vše, co ve hře je, nebo bylo, včetně eventů. Nezapomnělo se na vánoce, tankový fotbal, závody s Chaffee, event na měsíční základně a spoustu dalších.

Závěrem

Celkově prostě musím knihu zhodnotit velmi pozitivně. Příjemně mě překvapila. Zatímco před jejím prohlédnutím jsem si myslel, že částka, kterou za ni WarGaming chce, je přestřelená a nikdy bych tolik peněz za takovou věc nedal, teď už si tím tak jistý nejsem. Není to jen pár screenů poskládaných k sobě. Je to krásné dílo, za nímž očividně stojí hodně práce. Je to hmatatelná věc, která vám zůstane i poté, až jednou v daleké budoucnosti dojde k vypnutí serverů. Hráčům, kterým není líto investovat tisíce korun přímo do hry, pak nezbyde vůbec nic. Těm, kteří investují peníze do této knihy, zůstane dílo plné vzpomínek a emocí. Sběratelská, fanouškovská věc. A to je podle mě krásné. Jen škoda té „vlaječkové“ chyby, věřím, že bez ní a s vhodněji zvolenou fotografií, na které by kniha nevypadala tak útlá, by sklidila mnohem pozitivnější ohlas. Rozhodně by si ho zasloužila. Stejně jako si plným právem zaslouží zařazení do kategorie ARTBOOK – protože toho umění je v ní opravdu pořádná porce.

PS : Drobná chyba při tisku známek z nich dělá sběratelsky ceněné unikáty. Třeba to s knihou dopadne stejně 🙂

5 2 votes
Article Rating
5 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments