World of Tanks

Zmanipulované bitvy

Ne nadarmo má herní podpora v možnostech nahlášení přestupku proti pravidlům i kolonku „zmanipulovaná bitva“.

Prozatím se s tímto specifickým způsobem podvádění zabýval, pokud vím, jen ruskojazyčný youtuber WoT Patrul / Ljecha, od kterého jsem též čerpal informace. Princip je prostý a jednoduchý. Parta hráčů se domluví přes nějaký hlasový komunikační kanál. Rozdělí se na dvě poloviny a oba „týmy“ složí identickou, zrcadlovou četu. Na odpočet pak zkusí vstoupit do stejné bitvy. Šanci na to, že se do stejné bitvy opravdu dostanou, většinou zvyšují tím, že se to děje v pozdních nočních nebo brzkých ranních hodinách, kdy na serveru je minimum hráčů a matchmaker nemá moc z čeho vybírat, případně jde šance ještě zvýšit pestrým složením čet. Například těžký tank, stíhač a artyna, pochopitelně v obou četách stejně.

Cílem takového počínání je dostat se v jedné bitvě do obou týmů. Přes hlasovou komunikaci si pak hráči domluví konkrétní cíl jejich podvodu – řeknou si, kde přesně jsou nepřátelé, kde je nějaký konkrétní stroj, kudy jet a čemu se vyhnout, a hlavně kam střílet – třeba i naslepo. Nezřídka takhle jeden člen jedné z čet rozstřílí naslepo celou četu nepřátelskou, která trpělivě stojí bokem k němu na nějakém snadno domluvitelném místě. Účelem je podvodné plnění misí, umělé zvyšování statistik a podobně.

Tento způsob podvádění používají též boosterské agentury ke snadnému plnění svých „zakázek“ – a přesto, že jsou jejich podvody WarGamingu opakovaně hlášeny, stále na sociálních sítích jsou spousty odkazů na jejich weby včetně ceníků a nabídek. Divili jste se, kde někteří velmi slabí hráči přišli k tankům, na které by neměli podle všeho šanci nikdy dosáhnout? Tady je odpověď. Podvod a nebo zaplacená podvodná agentura, kterou WarGaming nechává vesele podvádět.

Možná by vás zajímalo, jak se zachovat, pokud se s takovou věcí setkáte přímo ve hře. Jestliže se totiž pozorněji díváte, co se kde děje, je takové počínání totiž vcelku nápadné. Velkou chybou by bylo snažit se proti podvodníkům zasáhnout přímo v bitvě, bránit jim ve hře, strkat do nich a podobně. Tím byste se totiž sami dopustili porušení pravidel a vystavili se možnosti, že vás v bitvě bude reportovat minimálně všech šest podvodníků. Ani váš jeden report nebude mít nijaký význam. Lepší cesta je uložit si replay, pořídit dokumentaci přes screeny jak ve hře, tak v tabulce po bitvě a vše nahlásit podpoře. A pochopitelně trvat na vyřešení.

Jako perličku na závěr uvedu, že existuje cheat (případně jiný „fígl“), který umožňuje za všech šest účtů hrát jedinému člověku a tedy obě čety poslat do bitvy v naprosto stejný okamžik jedním kliknutím. Takové podvádění je pak ještě nápadnější, protože ovládat šest tanků najednou není dost dobře možné, takže tanky jedoucí na „autopilota“ bourají do domů a jiných překážek, „ožívají“ postupně a jejich nesmyslné jednání jde o to lépe vypozorovat.

Pokud vám spíš vyhovuje praktická ukázka, vytvořil jsem pro vás video obsahující jeden replay z RU regionu a jednu osobní zkušenost, plus pokud ovládáte alespoň na základní úrovni ruštinu, tak můžete projít videa youtubera z úvodu článku.

4 1 vote
Article Rating
19 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments