OznámeníWorld of Tanks

V Rusku, tam je všechno možné

Krátce bych se dnes chtěl vrátit k minulé klanové kampani.

Respektive k jejím stinným stránkám. Je asi přirozeností člověka zkoušet obejít pravidla, překonat systém, nebo na systému alespoň vydělat. Pokud už tomu nezabrání osobní morálnost každého jedince, musí porušování pravidel někdo hlídat. Po významnějších herních událostech poslední dobou následuje vlna banů pro ty, které se při porušování pravidel podařilo nachytat. Nebudeme tu rozebírat WarGamingem přiznanou dvouprocentní chybovost jejich systému trestů, a tedy fakt, že ban dostanou minimálně dva hráči ze sta naprosto neoprávněně, aniž by pravidla porušili, ani to, že tisíce hříšníků trestu unikají. Spíš bych se dnes věnoval něčemu novému. Ne všichni, kteří po kampani přišli o všechny svoje body slávy a možnost získat odměnový tank (a možnost hrát, na týden nebo trvale), byli totiž potrestáni za zakázané modifikace. Letos poprvé si WarGaming začal všímat i prodeje (nebo jiného zprostředkování) kampaňových tanků. Na listině potrestaných tedy nejsou jen cheateři, ale i ti, jež vyjížděli a nebo si nechali vyjíždět Chieftainy.

Někteří se ptají, co je na tom špatně. Kromě porušování pravidel, jemuž se budu věnovat dál, tu je i rovina etická. Ublíží tím hráčům, kteří by jinak na tank dosáhli, ale kvůli zabrání míst v žebříčku podvodníky na něj nedosáhnou. Jak to funguje? Hráč, jenž si zaplatí, nebo poskytne jinou formu “odměny”, odevzdá svůj účet klanu, kam by se normálně podle statistik nikdy neměl sebemenší šanci dostat. Tam si účet vezme nějaký zkušený dobrý hráč a hraje na něm klanovou kampaň. Když je na účtu dost bodů, vrátí ho majiteli, shrábne odměnu a vezme dalšího “zákazníka”. Všechny takové účty by na tank bez podvodu nedosáhly a každý jeden z nich odsouvá poctivé hráče v tabulce níž a níž. Je normální, že přední příčky obsadí ti nejlepší a je to tak správné a spravedlivé – pokud hrají na svých vlastních účtech. V okamžiku, kdy na účtu v kampani nehraje majitel, ale mnohem lepší hráč, už to v pořádku není.

Zákulisní neověřené (a neověřitelné) informace říkají, že zkušenému podvodníkovi na vyjetí tanku stačí pár dní a za kampaň jich stihne několik. Vynásobíme-li to cenou, jež prosákla na veřejnost, dostáváme se k poměrně zajímavým částkám. Ne sice v úrovni jedné hlášky, která kolovala hned po kampani a která o jednom hráči říkala, že si vydělal na nové auto, ale přesto zajímavým. Mimochodem, letošní cena Chieftaina se na podvodnickém trhu údajně pohybovala kolem 7-8 tisíc korun.

Takže se stalo, že některé účty z tabulky zmizely právě z důvodu podvodného vyjíždění tanků. Byli potrestáni jednotlivci. Logickou úvahou ale vedení klanu musí vidět, že se v běžné sestavě objeví těsně před kampaní naprosto neznámá jména, která navíc nesplňují podmínky pro vstup do klanu. Velící důstojníci musí vidět, že v týmu je účet, který by za normálních okolností neměl šanci se tam dostat. Při komunikaci na discordu nebo teamspeaku za cizí účet mluví hlas někoho ze stálých hráčů klanu. Všechny tyto indicie vedou k tomu, že vedení klanů, kde k podvádění docházelo, o něm věděli. A tím se dostáváme k pointě článku. Ještě vás ale chvilku budu napínat a odbočíme k nějakým těm faktům.

Pravidla v různých regionech jsou různá. V základu se shodují, ale někde některé body chybí a jiné jsou navíc. Některé regiony například vůbec neřeší ochranu vašich osobních dat, což je téma poslední změny právních dokumentů v EU regionu. Rozdíly jsou i v toleranci sdílení a jiného zprostředkování herních účtů. Zatímco u nás v EU regionu je sdílení účtu tolerováno, ačkoli porušuje pravidla, v RU regionu na to pohlížejí o poznání přísněji.

U nás vyjíždění tanků může WarGaming postihovat podle několika předpisů, namátkou jsou to Pravidla hry, jmenovitě bod 4.08. kde stojí : “Jakékoliv chování považované zaměstnanci společnosti Wargaming za narušující herní zážitky dalších uživatelů bude trestáno v souladu s pravidlem 1.04. Toto chování zahrnuje mimo jiné: (…) úmyslné zneužívání herních mechanik nebo další akce, které úmyslně jdou proti designu hry nebo ho zneužívají. (…) nebo podle Licenční Smlouvy s Koncovým Uživatelem (LSKU), jmenovitě bod 5.2, který říká že : “Tato licence je (…) ‘nepřenositelná‘ (čímž se rozumí, že tato licence slouží pouze Vaší potřebě a nesmíte žádné z práv, které jsme Vám udělili, převést na jinou osobu nebo k němu poskytnout podlicenci)” – první bod se týká důsledků vyjíždění, kdy snaha poctivých hráčů vyjde naprázdno kvůli podvodnému vyjíždění tanků, druhý citovaný bod říká, že ani v EU regionu se účet půjčovat nesmí.  WarGaming má ke svým vlastním pravidlům a jejich porušování velmi tolerantní postoj. Někdy je to pochopitelné, jindy ne. Skočit ke kamarádovi na účet odjet mu bitvu do Tank Rewards, když se den nebo dva nedostane k počítači – to nikomu neublíží. Nechat si za peníze odjet klanovou kampaň v cizím klanu cizím hráčem, když to sám nezvládnu – to už někomu ublíží. Minimálně tomu hráči, jehož místo právě “zákazník” boostera zabral.

Ruskojazyčná pravidla oproti tomu jsou o hodně přísnější a konkrétnější a půjčování účtů se tam netoleruje. Můžeme připomenout aféru jednoho jejich streamera, který ukončil WoT stream, hrál jinou hru a ve stejný čas hráči potkávali jeho účet v bitvách. Oporu má taková přísnost například v Ruské verzi licenční smlouvy – citace :
4.2. Ограничения. Пользователь не вправе:
4.2.8. Отчуждать и иным образом передавать свой Аккаунт, приобретать Аккаунт другого пользователя, в том числе путём обмена или дарения
volně přeloženo:
4.2. Omezení. Uživatel není oprávněn:
4.2.8. Odcizit účet (nebo) jiným způsobem zpřístupnit svůj účet, získat (přístup na)  účet jiného uživatele, a to i výměnou nebo darem
Jinými slovy, na účtu smí hrát jen zakladatel účtu a nikdo jiný. Proč mluvím právě o tomto pravidle? Přečtěte si červený text na obrázku v úvodu, i pokud neumíte azbuku, čísla jsou stejná – ano, právě na základě těchto bodů se banovalo v klanové kampani v RU regionu.  Právě pro porušení tohoto bodu se po kampani někteří setkali s tímto upozorněním:

Volný překlad textu v obrázku : Váš účet byl zablokován do 20.července roku 2020 do 19:03:14. Důvod : Porušení pravidla 4.2 bod 4.2.8 Licenční smlouvy – prodej účtu (což v RU regionu zahrnuje i placené sdílení účtu nebo zpřístupnění účtu za úplatu)

Ale Rusové šli ještě dál. Právě kvůli tomu, co jsem psal výše, že vedení klanu velmi pravděpodobně o podvodech ví a nebrání jim, sáhli po principu kolektivní viny. Pochopitelně ne v případě, kdy v celém klanu byl jeden či dva hříšníci. Potrestáno bylo celkem 16 klanů, kde k vyjíždění došlo opravdu masivně, a uplatnění tohoto principu dopadlo celkem na 1 239 účtů, vyjížděčů i jejich zákazníků. Celé klany tedy byly z tabulky vyřazeny, všichni členové dostali sedmidenní “výstražný” ban a všem členům byly odebrány body slávy. Je dokonce známý seznam těchto klanů, pro zajímavost ho uvedu v závěru včetně pozice klanu v hodnocení, i když si osobně myslím že Ruské clan-tagy u nás nikomu nic neřeknou.

Co k tomu říct závěrem? Mám radost, že alespoň některé hříchy byly potrestané. Je mi smutno, když vím, kolik jich zůstalo nepotrestaných. A jsem v rozpacích, jestli mám souhlasit s principem kolektivní viny – a jsem blíž k tomu souhlasit, protože mlčky přehlížet situaci, kdy se někomu ubližuje znamená stát se spolupachatelem. Podle principu “Kdo má možnost zabránit zločinu a neučiní tak… ”  A myslím, že kolektivní vina v EU regionu pravděpodobně nikdy nebude uplatněná – i když víme o účtech, které z toho před koncem kampaně měly fakt strach.

PTAXI (TOP-3)
OLGUD (TOP-5)
LN-TR (TOP-7)
IN-TY (TOP-18)
LRY (TOP-37)
HOWLS (TOP-39)
NEGRO (TOP-75)
HE1D (TOP-79)
ZENIX (TOP-83)
G – G2 (TOP-88)
IRNGI (TOP-125)
KATB (TOP-130)
SHEML (TOP-139)
SMPLE (TOP-163)
HUSLE (TOP-226)
UNIQE (TOP-731)

 

Zdroj:
0 0 votes
Article Rating
31 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments