Velký rebalancWorld of Tanks

Druhý pokus o balanc vybavení

Ano, je to tak, po první iteraci Sandboxu je tu druhá.

Co se nám změnilo

V prvé řadě bonusové sloty. Již to není odstupňováno tier VI a VII jeden a VIII až X dva. Nyní je to sjednoceno. Dokonce i role, jež jsem nastínil minule, jsou pryč. Nyní je podle třídy vozidla zvolen bonus, který by měl posílit jeho roli typu techniky na bojišti. Druhou změnou, oproti prvnímu SB, je sloučení vybavení. Vše se pokusím popsat níže.

Těžké tanky

Tato třída má odolnost, čímž by měla být posílena jejich role v první linii. Vybavení zvyšující odolnost je na obrázku níže. Zde se sloučilo původních deset druhů v pouhé tři. Zmizely nám známé bedny s municí, podvozky, nástroje, nádrže CO2 a některá nová vybavení. Všechny bonusy se rozložily mezi Vylepšené kalení a vylepšenou konfiguraci. První zvyšuje bonusy k výdrži a druhé je snižuje postihy. Takto by se to dalo popsat. Všimněte si, že protistřepinová vložka nedostala nic navíc, přidáno dostalo pouze nové vybavení

Střední tanky

Ty dostaly do vínku pohyblivost. Nevím jestli zrovna pohyblivost je, nebo by měla být, předností středních tanků. Ale budiž. I zde nastala integrace několika vybavení do jednoho. Sice ne tak rapidní, ale nastala. Dokonce se nám představilo jedno “nové vybavení” v této kategorii – Vylepšený otočný mechanismus, později to rozeberu. Zmizely nám převody a posílilo turbo a rozšířené pásy. Jelikož do pohyblivosti patří i ventilace, mám obavy, že tento slot bude zabírat ve většině středních tanků.

Lehké tanky

Tady je zaměření celkem jasné, průzkum. Ani tato kategorie se nevyhnula dietě. Tady není tak radikální, z deseti na sedm kousků. První, co mne zaujalo, je návrat maskovací sítě na všechny typy vozidel. I když maskovací síť na HT by vozil asi jen blázen. No a pak je tu “Bino” – to budou opět moci vozit všichni, krom EBR. Ke kolečkům je toho více. Ale to si nechám nakonec. Tady si myslím, že kombinace “bonusového slotu” nebude jen o ventilaci. Docela se těším na konfigurování této třídy.

Stíhače tanků a SPG

Proč tyto dvě skupiny dohromady? Ty dostaly bonus k palebné síle. TD jako přímá palebná podpora a SPG jako nepřímá palebná podpora. Tady se nedá mluvit o dietě, možná jen o zeštíhlení. Posilovač rotace děla byl integrován do Vylepšeného otočného mechanismu. Ještě bych se pozastavil nad arty, ty nebudou moci využívat vše z této kategorie. Jedná se o vylepšenou zaměřovací jednotku a o ventilaci, ale to se týká těch bez uzavřené kabiny, takže vlastně jako teď.

Rychlostní nastavení EBR 1. SB
Kolečka

Jelikož jsou zařazena mezi lehké tanky, mají bonus k průzkumu a jak jsem zmínil, nemohou vozit binokulární dalekohled. Tím je to předurčuje k aktivnímu spotu. A kdo nečetl pořádně novinku na portále WG, tak neví možná jednu zajímavou věc. Nemohou vozit ani turbo. Což je jistě rozumný krok. Na prvním SB se proháněli “ebři” skoro 100 km/h. Předtím to nebylo kvůli Turbu, ale díky dodatečnému převodu. Naopak ostatní LT ho budou moci používat. To vyšponuje rychlost na 77 km/h u T-100 a dokonce na 80 u RHM. Jednalo by se tak o nepřímý nerf koleček?

Rekapitulace

Druhá iterace je krok správným směrem. Hned řeknu proč. Některé nové vybavení začíná být konkurenceschopné svaté trojici, respektive čtveřici. Nabiják, ventilace a vertikální stabilizátor respektive skládaná optika. Vybavení na odolnost, hlavně pro HT, jsou hodně zajímavá a prvky průzkumu mají taky něco do sebe.

Ale je tu problém – ze čtrnácti typů vybavení máme na Sandboxu dvacet. A do vozidla si stále můžeme namontovat jen tři. A opět jsme u základních čtyřech. DPM prostě vládne hře. Stabilizátoru možná bude konkurovat otočný mechanizmus, hlavně u středních tanků. Jak jsem psal výše, u HT něco z odolnosti a průzkum si taky něco málo urve. Zbytek bude na minimu vozidel.

Věc, na kterou mnoho lidí hořekovalo, bylo snížení počtu slotů na spotřební doplňky u nízkých úrovní. Naučit hráče využívat vybavení postupně, to bych asi pochopil, ale “spotřebáky” by měly být dostupné minimálně od tieru II, přeci jen 9 000 kreditů za Malou lékárničku, malé opravy a ruční hasící přístroj není mnoho. Tato změna je chyba.

Budu citovat jeden post na foru. “Takže na nízkých tierech si budu moci vybrat, zda mi vybijí posádku, tracknou a ustřílí nebo dokonce upálí.”  S autorem plně souhlasím, omlouvám se, že ho nejmenuji, přeci jen stran na fóru na toto téma bylo hodně a hledat se mi to nechce. Pokud se autor najde a dá o sobě vědět, klidně doplním jeho nick.

Když už jsem na tom foru, četl jsem i další zajímavý komentář, na němž je “špetka” pravdy.

Pár slov závěrem

Na minulém sandboxu jsem se pohyboval a zkoušel spíše než hru různá nastavení i techniky. Ani tentokrát si to nenechám ujít. Zatím to vypadá na jeden krok vpřed a půl zpět. Jak vy vidíte druhou iteraci a zúčastníte se?

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

5 1 vote
Article Rating
7 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments