NázorRecenzeWorld of Tanks

WZ-120-1G FT jako tank týdne

V nabídce prémiového obchodu se nám znovu objevil čínský stíhač WZ-120-1G FT. Pojďme se na něj podívat podrobněji

Stíhač je ve hře již dlouhou dobu, myslím, že do hry dorazil v srpnu 2017. Dnes patří mezi méně často vídaná vozidla. A to i přes fakt, že má stále co nabídnout. Doby, kdy byly bezvěžové stíhače na výši, jsou ty tam.

Historie

“Varianta stíhače tanků, jenž vycházel ze středního tanku Type 59 (tovární označení WZ-120), který byl zařazen do služby v roce 1959. Existovaly pouze plány.”

Historicky jsem o tomto vozidle nezjistil nic. Tedy až na krátký popisek od WG, který se snaží nalákat na podvozek legendy jménem Type 59.

Ve hře

Jedná se tedy o prémiový stíhač tanků na tieru 8, který je osazen výkonným dělem ráže 122 mm. K porovnání není mnoho vozidel podobného ražení, osobně jsem volil AMX Cda 105 a přímý protějšek tohoto stíhače ve stromě. Dala by se použít i další vozidla, ta mi však herním stylem připadají trochu někde jinde. Vlastně i WZ-111-1 FT je jiného ražení. Na dalších řádcích se podíváme, proč.

Hlavním úkolem stíhače tanků je ničit nepřátelská vozidla svým výkonným dělem. V tom jsou obě “Wézetka” přeborníky. Poškození na výstřel u prémiového vozidla je 440 a standardního dokonce 560. Francouz může jen tiše závidět a to nejen poškození, ale i DPM, kde Francouz také ztrácí. Penetrace je slušných 248 mm na základním náboji a velice slušných 310 na “goldu”, což dělá ze “120” nebezpečného soupeře, v této disciplíně kraluje standardní stroj. I AMX má na standardním náboji lepší průbojnost. Dokonce má APCR s vysokou rychlostí, což mu dává velkou výhodu při střelbě na dálku a rychlé cíle.

Bolestí tanků “Říše středu” je přesnost a čas zaměření. Zaměřovat téměř 3 vteřiny a ještě k tomu s přesností 0,35 m na 100 m. Další parametry děla jsou celkem srovnatelné a liší se o setinky, i když důležité. Rozmíření při pohybu je na solidních 0, 19. Elevace a deprese je také slabší -6° a + 15°. Zvlněný terén může dálno-východním vozidlům dělat problém. Jako u většiny bezvěžových TD se budete muset často hýbat, a to i přes relativně slušných 20° volnosti pohybu děla.

Mobilita WZ-120-1G FT a AMX Cda 105 je velice podobná a dala by se porovnat. Oba dva jsou to relativně rychlé stroje. Čínský prémiový tank za to vděčí podvozku středního tanku a AMX silnému motoru. Ale odpory terénu hrají pro prvního jmenovaného, rychlost otáčení je také na velice dobré úrovni. Tady je vidět odkaz Type 59 a druhé TD již ztrácí celkem výrazně.

Každý tank potřebuje pancíř, ani stíhače nejsou výjimkou. Tady by se dalo polemizovat nad některými tanky z americké provenience, jako je Scorpion nebo Hellcat, a některými německými vozidly. Ta nás ale dnes moc nezajímají. Všechny tři stroje jsou opatřeny více jak 100 mm čelního pancíře. A všechny jsou slušnými “držáky”.  AMX i přes nejnižší hodnotu, pouhých 100 mm, slušně odráží, hlavně díky šípovému tvaru. Prémiový Číňan má 120 mm s relativně velkým sklopením předního plátu. Poslední z porovnávaných vozidel je nositelem 180 mm s velice dobrým úhlem. Každý ze jmenovaných celkem slušně odráží nepřátelské střely, ale železo není všemocné. Boční a zadní pancíř není nikterak závratný i přesto, že čínské stroje mají 80 mm bočně a 45 mm respektive 60 mm zezadu. Tanky západní provenience převyšují hodnotami dvojnásobně.

Dohled WZ-120-1G FT je na slušných 380 metrech, což je o 10 více oproti WZ-111-1 FT a celých 20 m v plusu na AMX. Není to nikterak zásadní rozdíl. S lepšími posádkami a vybavením se však budou nůžky rozevírat.

Pro TD je důležitým faktorem maskování, Zde hraje prim hlavní hodnocený 23%, těsně za ním se drží “žabožrout” a na chvostu zůstává druhé “Wezeto” Podobná situace se opakuje i u hodnot při jízdě.

Vyplatí se tedy tank pořídit?

Stíhač tanků WZ-120-1G FT je určitě zajímavý stroj. Podvozek středního tanku mu propůjčuje výbornou mobilitu a jeho pancíř poskytuje slušnou obranu proti nepříteli. Maskování je také na velice dobré úrovni, díky zkosení. Největší slabinou stroje je dělo. Hodí se na krátké, maximálně střední vzdálenosti. Ani rychlost projektilu není oslnivá. Pro sběratele, kteří vozidlo nemají v garáži, by mohlo v kombinaci s balíčkem být celkem i lákadlem. Díky pohyblivosti se s ním dá jistě užít mnoho zábavy, ale ve hře jsou tyto stroje celkem překonané. Opět to jsou vozidla EBR, která ubírají těmto typům stíhačů na atraktivitě a přitom “120” je schopna vymanévrovat mnoho středních tanků. Každopádně v dobrých rukou může být WZ-120-1G FT velice nebezpečný protivník, nenechte se zmást tím, že je to stíhač. Je to napůl i Type 59.

Galerie na konec

Děkuji Kipince za nádherné screeny.


Měl jsem celkem problém s výběrem vozidel podobných vlastností. Stíhač, který by byl tak obratný a přitom relativně opancéřovaný tak, jako WZ-120-1G FT, snad ve hře není, tedy na tieru 8. Až na použité AMX. WZ-111-1 FT je přeci jen trochu jiný typ vozidla. Koncepčně vychází z těžkého tanku a proto jeho mobilita je úplně někde jinde než u prémiové obdoby.

 

 

Zdroj:

DoktorKevina

Předražená sekretářka co zaskakuje na chvíli na HN. Zakládající člen stránky HeatNews.cz, vášnivý hráč WoT a jiných her.

0 0 votes
Article Rating
2 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments