RecenzeWorld of Tanks

Obj.279, čtyřpásová bestie

V dnešní recenzi se koukneme na asi nejobávanější odměnový tank, co momentálně ve hře je. 

Úvod

Jeden z mála tanků, který má 4 pásy a ano, je to ruský těžký tank, tudíž další “OP” stroj. Sice se zdá býti neporazitelný, ale i toto vozidlo má své slabiny. Samozřejmě takovýto brutální stroj by Wargaming nemohl vydat jen tak do výzkumného stromu, aby jej měl kdejaký “jouda”, i když jej někteří “joudové” získají nelegálně i tak. Přesto bych chtěl pogratulovat všem, co jej vyjezdili poctivě. A to hlavně proto, že mise na tento zabijácký tank nejsou vůbec lehké! V momentální metě hry, kdy zmizely nesmyslné houfnice na Type 5 Heavy, je tento stroj velmi silný. Lepší klany jej v hojném počtu využívají velice rády do klanových bitev. Naštěstí těchto vozidel není ve hře tolik, aby nějak zničila hratelnost publiku, podobně jako se tomu stalo při přidání Obj.268 v4 do hry, který byl opravdu přehnaný.

Historie

V podstatě se, dle historické přesnosti, nejedná o Obj.279, ale o Obj.726. Tento tank je raná verze předcházející právě Obj.279, která byla vyvinuta v roce 1947 a prototyp byl vyroben v následujícím roce 1948. Toto vozidlo mělo čtyři pásy namontované na podélných nosnících. Ty sloužily též jako palivové nádrže a byly speciálně uchycené k tanku tak, aby se zabránilo požáru uvnitř vozidla. Toto řešení umožňovalo kromě úschovy palivových nádrží i lepší prostupnost horším terénem. Při poškození některého z pásů se tento tank mohl i nadále pohybovat díky tomu, že měl další tři funkční pásy.

Dělo

Podobně jako Obj.260, odměnový těžký ruský tank 10. tieru, i tento má podobnou zbraň s alfou 440 při rychlosti nabití klidně až 8 s, díky tomu má největší DPM z ruských těžkých tanků 10.tieru. Co se týče přesnosti, je na tom díky menší rychlosti tento stroj velice dobře, na 100 m má rozptyl 0,31 a plně zaměřené dělo máte za cca. 2 s, což je velmi slušné.  Poslední dobou je vcelku běžné, že nové stroje mají na goldech vcelku nízkou penetraci na probíjení na jistotu. Naštěstí tento tank toho není příkladem a má na goldech průbojnost 340 mm a na základní munici 258 mm, což též není k zahození. Samozřejmě si musíme uvědomit, že je to ruské dělo leckdy potrolí a jindy zas trefíte naprostý nesmysl i za plné rychlosti bez domíření. Nicméně nespoléhejte na to podobně jako u Obj.140, přece jen je to těžký tank a u něj povětšinou munice lítá o trochu pomaleji než u středních tanků.

Tank, mobilita

I přesto, že má tento tank věž dosti vepředu, nemá zas až tak velikou depresi, nemůže mít přeci všechno, jeho sklopení činí pouhých 5°, za to elevaci 15° má vcelku slušnou. Co se týče pancíře, tak ten odpovídá jeho maximální rychlosti 35 km/h při výkonu motoru 850 koní. Zepředu prakticky neprostřelitelný, pakliže nevíte kam zamířit, což minimálně na publiku, kde je žel většina hráčů podprůměrných, není žádná věda. Naneštěstí klasickým weakspotem zůstávají kopulky na věži, což je prakticky jediné slabé místo ze předu.

Podvozek se dá penetrovat jedině na horní plát, ale není to zdaleka tak jednoduché, jak se zdá. Jelikož předek je tvarován podobně jako Obj.907, který má na medko opravdu kouzelný pancíř. Musíte mířit dobře a vědět kam se dá penetrovat a hlavně nesmíte střílet municí pod penetraci cca. 330 mm. Dále nesmíte nikdy najet bokem před hvězdu smrti a podobné velkorážné tanky, jelikož bok už moc pancíře nepobral a mohli byste se velice divit. Vana zaniká díky čtyřem pásům, které maximálně tracknete bez DMG, nemá tedy cenu se tam snažit střílet. Pokud vám nejde o zastavení tohoto monstra. HPček má tento tank podobně jako většina ruských těžkých tanků a to 2400. O správný chod tanku se vám postará čtyřčlenná posádka, kdy vše řídí velitel, který zastupuje radistu, dále řidič, střelec a nabíječ.

Dohled, kamufláž

Od těžkého tanku se až zas tak nečeká dohled a kamufláž, jelikož je přednější jeho pancíř, ale i tak nějaký ten dohled mít musí. Společně s dobrou posádkou a klasickým vybavením na těžký tank se v klidu dostanete na dohled přes 430 m.  Samozřejmě i kamufláž není žádná sláva, při stání 6,73% a při pohybu 3,36% .

Závěr

Za mě velmi zajímavý tank, žel těžko získatelný, což je na jednu stranu dobře a zároveň je to i úctyhodná odměna poté, co se domoříte s misemi, které k němu vedou. Díky pancéřování, které je ale potřeba s rozumem využívat, a brutálnímu dělu je z tohoto tanku zabiják. Určitě nepatří do rukou nezkušeným hráčům a je potřeba u něj používat mozek, jelikož i tento “neprostřelitelný” tank se dá např. velice snadno z boku vypnout hvězdou smrti za full hp 😉  

Zdroj:

EAT_MY_GOLDS

Brutální statpadder M2 Light a malý, líný Youtuber.

0 0 votes
Article Rating
12 Komentáře
Nejstarší
Nejnovější Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments